×

به مناسبت روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان مقاله ای از صفورا مهدوی نژاد

به مناسبت روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان مقاله ای از صفورا مهدوی نژاد

به مناسبت روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان مقاله ای از صفورا مهدوی نژاد

به-مناسبت-روز-جهانی-مبارزه-با-خشونت-علیه-زنان-مقاله-ای-از-صفورا-مهدوی-نژاد

گوشمان به این گفته ها آشناست ، زنان خانه زیر زبانشان ریگ می گذاشتند تا که ناشناس لحن صدایشان را تشخیص ندهد ، مرد باید چند قدم جلوتر از زن راه رود ، جای زن در مطبخ است ، زن جز به اجازه شوهر از خانه خارج نمی شود ، مردان زنان خود را به نام فرزندان خود صدا می زنند ، مادر علی ، مادر حسن ، مادر رضا و اما نه مادر زهرا !

اینگونه برخوردها به تدریج تغییر شکل یافته اند و کم رنگ شده اند ولی آنچه تاکنون مانده روند غیر قابل انکار خشونت علیه زن است که این موضوع ، خاص خانواده های باسواد یا بی سواد ، فقیر یا غنی ، شلوغ یا کم جمعیت ، روستایی و یا شهری و... نیست .خشونت علیه زنان خاص جوامع عقب افتاده یا جوامع مذهبی نیست . در همه کشورهای جهان بوده و خواهد بود. خشونت علیه زنان امری است پنهانی . بازتاب آزار زنان در جوامع بین المللی آنقدر وسیع است که در اکثر کنفرانس های جهانی حقوق بشر بحث خشونت علیه زنان یکی از سوژه های دارای اولویت برای بررسی در کنفرانس است و در این کنفرانس ها نکته ای مهم مورد تأیید قرار گرفته که خشونت ، جسم ، روان و آزادی زنان را تهدید می کند . و مردان در اعمال خشونت نقش اساسی دارند .

در چهارمین کنفرانس حقوق بشر در سال 1997 در وین ، شرکت کنندگان ، تأکید ویژه ای بر آن داشتند که قضات ، وکلا و دفاتر پلیس و کانون های حمایت از خانواده ، معلمان و همه حامیان حقوق زنان باید به بررسی ریشه های فرهنگی « همسر آزاری» بپردازند و باید نگرش مردان نسبت به زنان را تغییر داده و زنان را نیز یاری کنند تا در برداشت های جنس مخالف نسبت به خود تغییر ایجاد نمایند .

در اعلامیه جهانی حذف خشونت علیه زنان مجمع عمومی سازمان ملل ، خشونت علیه زنان چنین تعریف شده است : «هر عمل خشونت آمیز براساس جنس که به آسیب یا رنجاندن جسمی ، جنسی یا روانی زنان منجر شود یا احتمال رود که منجر شود از جمله تهدیدات یا اعمال مشابه ، اجبار یا محروم کردن مستبدانه زنان از آزادی که در منظر عموم یا در خلوت زندگی خصوصی انجام شود . 1 »


عامل اصلی خشونت علیه زنان تبعیضی است که مانع از برابری زن و مرد در زندگی می شود . در یک نگاه اجمالی کمتر می توان رد پای قوانین را در خشونت علیه زنان دید بلکه بیشتر بی قانونی است که خشونت آفرین است . فرض کنید خشونتی علیه زن اتفاق می افتد اگر زن بخواهد شکایت کند قانونی نیست که از او بدرستی حمایت کند . اکثر خشونت ها پشت درهای بسته خانه اند نه در اماکن عمومی ! سوال اول هر مقام رسیدگی کننده این است که شاهدی بر خشونت وارده توسط شوهر داری .... ؟ !

شاید با اصلاح ادله اثبات دعاوی خانوادگی بتوان بر این مشکلات غلبه کرد . ذهنیت اکثر مردان این است که قانون پشت و حامی آنان است. شاید تصویب قوانین جدید به نفع زنان ، و یا با تشدید مجازات عاملان خشونت را همکاری برای مبارزه با خشونت یافت به طور مثال اخیراً در کشور اسپانیا برای مقابله با خشونت خانگی سیاست کیفری جدیدی اتخاذ شده و طبق آن دولت برای سازمان بهزیستی و پلیس اسپانیا قدرت بیشتری برای مقابله با رفتار خشونت آمیز مردان پیش بینی کرده است .

سازمان عفو بین الملل در سال 2002 میلادی خشونت در خانواده را بیش از ابتلا به سرطان و تصادفات جاده ای ، عامل مرگ یا معلولیت جسمانی زنان در گروه سنی 16 تا 45 سال اعلام نموده است .


همچنین این سازمان اخیراً با اشاره به خشونت های خانگی علیه زنان در جوامع سنتی جهان اعلام نمود در کشوری مانند افغانستان که سنت های زندگی فئودالی بسیار ریشه دار است ، به زن به چشم دارایی نگاه می کنند و تجاوز به حقوق آنان را حق و بدون مجازات می دانند و.......
به طور کلی خشونت علیه زنان به اشکال متفاوتی از جمله خشونت فیزیکی ( جسمی) ، جنسی ، روانی و اقتصادی محقق می گردد .

خشونت فیزیکی ، شیوه های آزار و اذیت جسمانی ، ضرب و جرح و سوزاندن ، کشیدن مو ، هل دادن و... است که متداول ترین نوع خشونت است و ممکن است بر همه زنان بدون توجه به تحصیلات و نژاد و وضعیت خانوادگی و... روی دهد و عاملین آن ممکن است همسران ، پدران ، برادران و یا حتی مردان غریبه در کوچه و بازار باشند . هیچ کس « فتانه »و« فائزه » دو خواهری که در جریان اسید پاشی خواستگار کینه جو داغ جنایتی هولناک بر تنشان تا ابد ماند را از یاد نخواهد برد .

خشونت جنسی ، به هر گونه رفتار غیر اجتماعی گفته می شود که از لمس کردن تا تجاوز را در بردارد . دامنه گسترده این خشونت در همه کشورهای جهان در زندگی خصوصی زنان یا توسط اقوام یا افراد ناشناس در خیابان و... محقق می گردد . یادآوری جریان خفاش شب در تهران و پرونده پاک دشت و... پشتمان را می لرزاند .

خشونت روانی ، رفتاری است قلدرانه برای تحقیر زن ، تهدید زن به آزار به کشتن وی یا خانواده اش ، دشنام توهین ، افتراء ، تمسخر ، محرومیت از استقلال فردی ، تخریب شخصیت ، استهزاء ، ممنوعیت ملاقات افراد مورد علاقه ، زندانی کردن زنان در منزل و ممنوعیت از کار مورد علاقه و...... این خشونت موجب بروز پوچی و اضطراب ، از بین رفتن اعتماد به نفس ، افسردگی ، بروز بیماریهای روانی و.... می شود .

امروزه امنیت و استقلال اقتصادی را بعضی بزرگترین نعمت می دانند . خشونت اقتصادی در بعضی از کشورهای جهان مخصوصاً کشورهای جهان سوم متداول است . تصور کنید زنی را که از نظر اقتصادی کاملاً وابسته به شوهرش است اگر شوهر نخواهد هزینه زندگی زنش را پرداخت نماید، ممکن است زن از سوء تغذیه جان دهد ! ندادن نفقه ، سوء استفاده مالی از زن و یا صدمه زدن به وسایل مورد علاقه زن ، اجازه ندادن به زن برای انتخاب شغل ، محرومیت زن از سواد آموزی ، نحوه تقسیم ارث و اینکه زنان نیروی کار بدون مزد و فاقد درآمد کافی هستند ، این عوامل زمینه ای برای بروز خشونت اقتصادی نسبت به زنان است که البته غریب نیستند .

خشونت علیه زنان در خانواده پدیده ای است کهن و مسأله ای جهانی ؛ وخامت امر به اندازه ای است که ایجاب می کند همه کشورها متناسب با ویژگی های خود ، ریشه های آن را بشناسند و با تمام امکانات به کنترل و مهار آن اقدام نمایند . تعدیل خشونت علیه زنان کار پیگیر و خاص می طلبد اما هیچ الگویی وجود ندارد که موجب از بین رفتن اعمال خشونت بر زنان در همه جوامع گردد . در هر تدبیر و راهکاری برای مبارزه با خشونت علیه زنان باید عناصر مشترکی گنجانده شود که البته با زمینه های فرهنگی – اجتماعی کشور منطبق باشد و آن ، زمینه ای جهت تحقیق دانشمندان این علم است .

و خشونت، خشونت به بار می آورد ؛ کودکانی که از کودکی شاهد خشونت علیه مادران و خواهران خود هستند ، در بزرگسالی بیشتر مرتکب انواع خشونت علیه زنان خواهند شد . باید با درمان این پدیده غلط اجتماعی از طریق خانواده درمانی ، حمایت های قانونی از زنان خشونت دیده ، شرکت اجباری در کلاسهای آموزشی ، دسترسی به نهادهای مجری عدالت ، ایجاد خانه های امن برای حمایت از زنان آسیب دیده ، امدادهای پزشکی ، خدمات رایگان روان پزشکی و حقوقی ، حمایت از تشکل های زنان ، ایجاد پلیس های زن ، ایجاد فرصت های شغلی برای زنان و حمایت از آنان ، ایجاد کمیسیون های دولتی برای یافتن تمام اشکال خشونت علیه زنان و ارائه راهکار برای رفع آن و تصویب قوانینی که استقلال مالی را به زنان آموزش داده ، توانمند سازی زنان هر چه زودتر به تساوی حقوق زن و مرد رسید.

   صفورا مهدوی نژاد 

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.