×

مسکن از رکود خارج می شود؟

مسکن از رکود خارج می شود؟

رکود بخش مسکن در سال 93 پا برجا ماند و با اینکه برخی‌ از تحلیل‌گران در اوایل سال پیش‌بینی کرده بودند نیمه دوم سال 93 مسکن از کود خارج می‌شود، این اتفاق نیفتاد در اواسط خرداد برخی خبرها مبنی از رونق خرید و فروش در بازار مسکن منتشر شد که یک هفته بعد از آن با واکنش فعالان بازار مواجه شد و اعضای هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک این موضوع را رد کردند بعد از تابستان و پاییز هم همچنان سایه رکود بر بازار مسکن سنگینی کرد و سردی زمستان هم بر این رکود تا حدی افزود؛ حالا همه چشم به سال 94 دوخته‌اند

مسکن-از-رکود-خارج-می-شود؟

رکود بخش مسکن ( مقالات مرتبط با مسکن - سوالات مرتبط با مسکن ) در سال 93 پا برجا ماند و با اینکه برخی‌ از تحلیل‌گران در اوایل سال پیش‌بینی کرده بودند نیمه دوم سال 93 مسکن از کود خارج می‌شود، این اتفاق نیفتاد. در اواسط خرداد برخی خبرها مبنی از رونق خرید و فروش در بازار مسکن منتشر شد که یک هفته بعد از آن با واکنش فعالان بازار مواجه شد و اعضای هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک این موضوع را رد کردند. بعد از تابستان و پاییز  هم همچنان سایه رکود بر بازار مسکن سنگینی کرد و سردی زمستان هم بر این رکود تا حدی افزود؛ حالا همه چشم به سال 94 دوخته‌اند.

بخشنامه وام مسکن سال 94 با همان مبلغ سال گذشته ابلاغ شد - مصوبه بانک مرکزی درباره اعطای تسهیلات مسکن قانونی است - جایگاه و صلاحیتهای بنیاد مسکن ، و نقش آن در تضمین حق بر مسکن - ضوابط ارایه تسهیلات مسکن به آزادگان ، جانبازان و خانواده شهدا 

برخی پارامتر‌های اثرگذار بر بازار مسکن هنوز تعیین تکلیف نشده‌اند و بسیاری از طرح‌ها همچنان بلاتکلیف هستند. چشم امید فعالان بازار مسکن به اجرایی شدن این طرح‌هاست. افزایش وام خرید و ساخت مسکن، دم دستی‌ترین اقدامی است که دولت می‌تواند انجام دهد و از طریق آن بازار را تحریک کند. از طرف دیگر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از اجرایی شدن طرح مسکن اجتماعی خبر داده که می‌تواند طرف عرضه را در اواخر سال 94 تحریک کند و  البته خود اجرایی شدن آن هم نوعی شوک انتظاری به بازار وارد خواهد کرد.

 تولید مسکن حلقه گم شده

خروج از رکود در هر بخشی و از جمله در بخش مسکن نیازمند تقویت دو بال بازار است؛ بال عرضه و بال تقاضا. در حال حاضر تقاضا به صورت بالقوه در بازار وجود دارد اما مشکل این است که عرضه متناسب با قدرت خرید این تقاضای بالقوه انجام نمی‌گیرد.  با قبول کردن این پیش فرض حلقه مفقوده برای بازگشت رونق به بازار مسکن را می‌توان «تولید مسکن» عنوان کرد. البته تولیدی که با میزان قدرت خرید و همچنین خواست‌ها و انتظارات متقاضیان همخوان باشد. مصطفی قلی خسروی عضو هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک در این باره به حمایت می‌گوید: «ما در حال حاضر محکوم به ساخت هستیم. آنچه به تعمیق رکود در بازار مسکن دامن زده نبوده عرضه متناسب با قدرت خرید متقاضیان است. اول باید سمت عرضه را با تولید مسکن با قیمت مناسب تقویت کنیم و در این زمینه دولت حتما باید نقش ایفا کند.» این موضوع مورد تایید ایرج رهبر عضو هیات مدیره کانون انبوه سازان کشور هم هست. او می‌گوید: «عمده متقاضیان مسکن، از قشر متوسط هستند که در سیاست‌های مسکنی در سال‌های اخیر کم‌تر مورد توجه قرار گرفته‌اند.

چگونه از صحت معاملات مسکن مطمئن شویم ؟ - حکم خرید و فروش مسکن مهر چیست ؟ - رژیم حقوقی حاکم بر مسکن مهر - کلیات -  

مسکن مهر نتوانست خواسته‌های این گروه را جواب دهد هر چند که این مسکن توانست نیاز بخش‌هایی از دهک‌های درآمدی پایین را پوشش دهد. از طرف دیگر اقشار متوسط توانایی مالی برای خرید مسکن‌های لوکس و نیمه لوکس را ندارند. بنابراین باید سیاستی بینابین که بتواند با تقویت بینه مالی متوسط این اقشار آنها را به خرید مسکن تحریک کند اتخاذ شود.»  این کارشناس مسکن توضیح می‌دهد: «باید امکانات مالی اقشار متوسط را که در حال حاضر برای ورودشان به بازار مسکن ( مقالات مرتبط با مسکن - سوالات مرتبط با مسکن ) کفایت نمی‌کند و راکد مانده تقویت کنیم و این کار را با ارایه تسهیلات مالی مناسب و ارزان قیمت چه به خود خریداران و چه به سازندگان می‌توان انجام داد.»  پرداخت تسهیلات به بخش مسکن یکی از طرح‌های بوده که وزیر راه و شهرسازی و معاونان او بارها روی آن تاکید کرده‌اند اما در این مورد چند مشکل وجود دارد. مانع اصلی نبود منابع کافی و در پیش گرفتن سیاست‌های شبه انقباضی است که دولت برای کنترل تورم در سال 94 در نظر گرفته است و به نظر نمی‌رسد بانک‌ها تمایلی برای پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به بخش مسکن داشته باشند. مانع دوم هم تفاوت‌ قیمت‌ها در شهرهای مختلف و حتی در محله‌های مختلف شهرهای بزرگ است. مثلا دولت اعلام کرده بود برای خرید واحد مسکونی 80 میلیون تومان تسهیلات می‌دهد، کارشناسان همان زمان گفتند این نوع تسهیلات‌دهی نمی‌تواند به رفع مشکل مسکن و بازگشت رونق به این بخش در شهرهای بزرگ کمکی کند. هر چند در شهرستان‌ها شاید با این رقم بشود برای تهیه مسکن اقدام کرد. از طرف دیگر شناسایی مخاطبان و متقاضیان واقعی هم به این آسانی میسر نیست.  قلی خسروی در این باره می‌گوید: «یک زمانی در سال 86 این تسهیلات داده می‌شد ما شاهد برخی سوء استفاده‌ها بودیم. مثلا یک خانواده‌ای با فروش صوری واحد مسکونی به یکی از اعضای خانواده، این تسهیلات را برای عضو دیگر می‌گرفتند و بعد با آن واحد مسکونی دیگری می‌خریدند، با این کار به فکر بالا بردن ارزش افزوده و نوعی سودا گری بودند. این تجربه‌ها را باید در نظر گرفت و منابع محدود باید با تدابیر ویژه به محل استفاده واقعی تزریق شود که کاری سخت است»

 صنعتی سازی باید جدی گرفته شود

از طرف دیگر یکی از مسائل مهمی که از سوی کارشناسان مسکن گوشزد می‌شود، گذر از روش‌های ساخت سنتی است. چرا که با  ادامه روش سنتی هم زمان ساخت طولانی می‌شود و هم هزینه‌ها بالا می‌رود.  قلی خسروی می‌گوید: «در این زمینه استفاده از تجربه ترکیه می‌تواند کمک کند. ما محکوم به ساخت مسکن با کم‌ترین هزینه و البته با در نظر گرفتن انتظارات متقاضیان هستیم و برای رسیدن به این هدف باید روش‌های سنتی ساخت و ساز را رها کنیم.»  موضوعی که مورد تایید ایرج رهبر هم هست. او می‌گوید: «با حرکت به سمت صنعتی سازی سرعت عرضه بالا خواهد رفت و این مسئله می‌تواند اثری مثبت بر تحریک تقاضا در بازار داشته باشد. ضمن اینکه هزینه‌های ساخت هم کاهش می‌یابد و قدرت خرید متقاضیان بالا خواهد رفت.»

نحوه استفاده متقاضیان مسکن از سه وام 35 میلیونی خرید ، 10 میلیونی تعمیرات و 50 میلیونی ازدواج چگونه است ؟ - معامله مسکن مهر آزاد شد

 ادامه رکود تا اطلاع ثانوی

به هر حال  سال 93 در حالی به پایان می‌رسد که رکود بازار مسکن همچنان ادامه دارد و تغییری در وضعیت معاملات و ساخت و ساز مسکن در کل کشور به چشم نمی‌خورد. هرچند که می‌توان نیمه دوم سال 93 را نسبت به نیمه اول، دوران بهتری دانست اما همچنان بنگاه‌های املاک از نبود مشتری گلایه می‌کنند و تعداد زیادی خانه‌های ساخته شده در هر محله منتظر مشتری هستند.در این حال عضو هیات مدیره بانک مسکن با بیان این که به دلیل رکود حاکم بر بازار مسکن بهترین زمان برای تصویب وام 60 میلیون تومانی امسال یا اوایل سال آینده است،  به تسنیم گفته است: «اواخر سال آینده یا اوایل سال 95 زمان مناسبی برای افزایش وام مسکن نیست.» ابوالقاسم رحیمی انارکی با یادآوری این که در سال‌های 91 و 92 تعداد صدور پروانه‌های ساختمانی افزایش یافت، گفت:‌ «این در حالی بود که اواخر سال 92 و اوایل سال 93 وارد دوره رکود شده‌ایم و تسهیلات 35 میلیون تومانی بانک مسکن زمانی مورد استفاده قرار گرفت که بخش مسکن دوباره وارد دوره رکود خود شده بود.»  مجموعه اظهارنظرهای کارشناسان و مسئولان دولتی نشان می‌دهد هنوز یک برنامه جامع برای خروج از رکود در بازار مسکن ( مقالات مرتبط با مسکن - سوالات مرتبط با مسکن ) نهایی نشده و این روند باعث شده پیش بینی‌ها از ادامه  رکود در سال‌ آینده قوت بگیرد.

منبع : روزنامه حمایت

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.