×

مالکیت مافی ذمه

مالکیت مافی ذمه

ماالکیت ما فی الذمه عبارت است از اجتماع داین و مدیون در یک شخص و یکی از اسباب سقوط تعهدات است

مالکیت-مافی-ذمه وکیل 

مالکیت مافی الذمه  عبارت است از اجتماع داین و مدیون در یک شخص و یکی از اسباب سقوط تعهدات ( مقالات مرتبط با تعهد - سوالات مرتبط با تعهد )  است.

مالکیت مافی الذمه و اثر آن در سقوط تعهداتآنچه باید درباره مالکیت مافی الذمه بدانید - اسباب سقوط تعهدات چیست ؟ - مبنای تعهد در حقوق ایران و فرانسه - قواعد حاکم بر تبدیل تعهد - راهکارهای اجبار متعهد - قواعد حاکم بر تعهد به نفع شخص ثالث 

شما به پدر تان 100هزار تومان بدهکارید  پدر شما فوت کرد شما مالک چیزی میشوید که در عهده ی خودتان است یعنی شما مالک ما فی الذمه خود شده اید.

فرض کنید یه آقایی 2تا پسر داره و از کل مالی که در این دنیا داره یه 200هزار تومانی است که باید یکی از پسر هاش بهش بده اگر این آقا زنده بود این 200 تومان به پدر تعلق میگرفت اما به فرض مردن این آقا 100تومان از این پول به برادرش تعلق میگیره و بقیه اش به خودش چون نسبت به 100 تومان دیگه مالک ما فی الذمه خود گردیده است.

اما یه پسر بود و یه دختر به فرض فوت مورث پسر همراه با دختر قرابت بر است یعنی ذ کور 2برابر اناث .

ایفاء تعهد - خسارت عدم اجرای تعهد مطابق قانون مدنی ایران - شرایط مطالبه خسارت عدم انجام تعهد 

هبه طلب هم مالکیت ما فی الذ مه است اما هبه طلب چیست؟

در بخث عقود معین در ماده 806 ق.م گفته شده که هرگاه داین طلب خود را به مدیون ببخشد حق رجوع ندارد بخشش طلب به مدیون ابراء نیست و تحقق آن نیاز به قبول دارد پس عقد است ایقاع نیست و دلیل عدم رجوع این است که در اثر بخشش نیز دین ساقط میشود و مال موهوب باقی نمی ماند به نظر دکتر کاتوزیان هبه طلب به غیر مدیون هم جایز است و قبض عرفی و معنوی آن امکان دارد.

من از شما 100  تومان طلب دارم آن را به شما هدیه کردم شما مالک آن چیزی شدید که در ذمه خودت است.

ولی روشن ترین و بارزترین مثالش در بحث ارث است.

برای تحقق مالکیت مافی الذمه 2 شرط اصلی ضروری است 1- اتحاد 2وصف طلبکار و بدهکار در یک شخص 2-جمع آمدن این 2 وصف در بک دارایی

تعهد حسن انجام قرارداد ( ضمانت ) - مبانی نظری تعهدات طبیعی

این نکته در مورد غصب هم صدق می کند

هرگاه کسی (غاصب) که مال در دست اوست تلف شود مالک ما فی الذمه خود میشود حق رجوع به غاصبان دیگر را ندارد (من اتلف مال غیر فهو لهو ضامن) هرکس مال دیگری را تلف کند ضامن است.

ولی هرگاه اتحاد ذ مه و طلب نسبت به یکی از غاصبان مسئول باشد او حق رجوع به غاصب بعدی را دارد تا منتهی شود به کسی که مال در دست اوست چون تعدد ایا دی غصب در حکم غصب است تا منتهی شود به کسی که من اتلف مال غیر فهو لهو ضامن باشد.

اما عکس ماده300 در موردی است که وارث از مورث خود طلبکار است و پس از فوت مورث، وارث از ترکه طلبکار می شود نه از خود به همین جهت در این مورد به ارث مالکیت ما فی الذ مه تعلق نمی گیرد  و طلب در اثر پرداخت دین از ترکه ساقط میشود.

طلبی که مورد ما فی الذمه قرار میگیرد نباید متعلق به دیگری باشد بد ین جهت هرگاه طلب مزبور بوسیله یکی از مقامات صالحه بر له شخص ثالثی بازداشت شده باشد در اثر مالکیت ما فی الذمه ساقط نمی گردد.

تقسیم ناپذیری در حقوق و تعهدها - تبدیل تعهد موضوع بند دوم ماده 292 قانون مدنی 

در صورتی که مورث از وارث خود طلبکار باشد و دارایی متوفی کافی برای برای پرداخت دیون نباشد نسبت به آن مقدار از طلب  که در مقابل دیون متوفی قرار میگیرد مالکیت ما فی الذمه تعلق نمی گیرد.زیرا طبق 869ق.م مالکیت ورثه نسبت به ترکه متوفی حاصل نمیشود مگر پس از ادا دیون و حقوقی که به ترکه تعلق می گیرد.

منبع : وبلاگ شخصی جعفر قلی زاده درشکی

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.