×

فروش داروهای ترک اعتیاد در داروخانه های بیمارستانی

فروش داروهای ترک اعتیاد در داروخانه های بیمارستانی

ستاد مبارزه با مواد مخدر بارها داروخانه‌ها را از فروش داروهای ترک اعتیاد منع کرده، این در حالی است که به‌تازگی سازمان غذا و دارو در بخشنامه‌ای اجازه توزیع داروی‌های بوپرونورفین + نالوکسان و «اُکسی‌کِدون» را به داروخانه‌ها داده است

فروش-داروهای-ترک-اعتیاد-در-داروخانه-های-بیمارستانی

ستاد مبارزه با مواد مخدر بارها داروخانه‌ها را از فروش داروهای ترک اعتیاد منع کرده، این در حالی است که به‌تازگی سازمان غذا و دارو در بخشنامه‌ای اجازه توزیع داروی‌های بوپرونورفین + نالوکسان و «اُکسی‌کِدون» را به داروخانه‌ها داده است.

استدلال دیوان عدالت اداری برای منع دریافت حق فنی داروخانه ها - ممنوعیت حق فنی داروخانه ها به وزارت بهداشت ابلاغ شده و لازم الاجراست - مصوبه حق فنی داروخانه ها ابطال شد - شرایط تاسیس داروخانه

در سال‌های اخیر تصمیماتی که سازمان غذا و دارو و ستاد مبارزه با مواد مخدر  درباره فروش داروهای ترک اعتیاد در داروخانه‌ها گرفته‌اند با برخی ناهماهنگی‌ها همراه بوده است، به طوری که این اتفاق از سه سال پیش مشهود شد؛ زمانی که وزارت بهداشت اعلام کرد تولید و توزیع قرص متادون به لحاظ کمی دچار کاهش شدید می‌شود و از این پس توزیع آنها در کشور به‌صورت 80درصد شربت و 20درصد قرص خواهد بود. پس از آن که اعتراض مراکز متادون درمانی درباره این تصمیم منتشر شد، ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان یک نهاد بالادستی اعلام کرد در تولید و توزیع متادون(چه شربت و چه قرص) هیچ‌گونه تغییری به وجود نیامده و این داروی ترک اعتیاد ( مقالات مرتبط با اعتیاد - سوالات مرتبط با اعتیاد ) همچون قبل توزیع می‌شود. با این حال وزارت بهداشت بر همان تصمیم قبلی وزارت‌خانه تاکید کرد و ضمن اعلام اخباری در حوزه اعتیاد کشور گفت که تصمیم برای کاهش تولید و توزیع قرص متادون با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر بوده است.

اما ناهماهنگی میان این 2نهاد به همین جا ختم نمی‌شود، زیرا حدود 2 ماه پیش نیز علیرضا جزینی، قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر از تهیه واکسن هرویین و مورفین خبر داد و از سازمان غذا و دارو درخواست کرد تا هر چه سریع‌تر نسبت به صدور مجوزهای لازم برای این واکسن‌ها اقدام کنند تا ستاد مبارزه با مواد مخدر بتواند از این واکسن‌ها برای واکسینه کردن افراد در معرض خطر استفاده کند. این درخواست در حالی مطرح شد که چند روز بعد مهدی پیرصالحی، مدیرکل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو اعلام کرد این واکسن هنوز به سازمان غذا و دارو ارائه نشده تا این سازمان مجوزی برای آن صادر کند. به عقیده وی، مطابق هر داروی دیگری شرکت سازنده باید مطالعات و مدارک خاص خود را به سازمان غذا و دارو ارائه کند که هنوز چیزی به دست ما نرسیده است.

تبلیغ عطاری ها به محل عرضه داروهای ترک اعتیاد - روند مقابله با کمپ های ترک اعتیاد غیرمجاز - گزارشی تکان دهنده از یک مرکز ترک اعتیاد -  درآمدی بر قاچاق مواد مخدر  

در این میان نکته دیگری هم از سوی این مقام مسئول در وزارت‌خانه بهداشت عنوان می‌شود، به گفته مهدی پیرصالحی، سازمان غذا و دارو دورادور در جریان ساخت این واکسن است. متاسفانه این درخواست‌ها طبق ضوابط ما تهیه نشده، از این‌رو به شرکت اعلام کردیم که باید درخواست خود را طبق ضوابط ما ارائه کنند.

پس از این دو ماجرا، حالا شاهد موضوع دیگری درباره ناهماهنگی بین سازمان غذا و دارو و ستاد مبارزه با مواد مخدر هستیم. روز گذشته در محافل خبری اعلام شد در حالی که مصرف ترامادول هنوز یکی از معضلات دارویی کشور محسوب می‌شود و برای رفع آن تصمیم گرفته شد ترامادول در داروخانه‌ها توزیع نشود، فروش داروی «اُکسی‌کِدون» که کارکرد مشابهی با ترامادول دارد در داروخانه‌ها آغاز شده است.

این دستور در حالی صادر شده که توزیع داروهای ترک اعتیاد ( مقالات مرتبط با اعتیاد - سوالات مرتبط با اعتیاد )  مطابق اعلام ستاد مبارزه با مواد مخدر در مراکزی به غیر از مراکز ترک اعتیاد ممنوع است و این ممنوعیت شامل حال داروخانه‌ها نیز می‌شود.

در این میان نکته قابل تامل این است که علیرضا جزینی، قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر در مصاحبه‌های متعددی این دستور را یکی از اقدامات موثر این ستاد معرفی و اظهار امیدواری کرده که با نظارت دقیق بر توزیع ریتالین، ‌سوءمصرف این دارو نیز به معضل تبدیل نشود.

اهمیت و ضرورت بررسی معضل اعتیاد  - آیا می دانید استعمال یا قاچاق مواد مخدر و مجازات آن چیست ؟  - جالب ترین شیوه های قاچاق مواد مخدر - مواد مخدر جرم و جنایات و چراها

از سوی دیگر اتفاقی که افتاده این است که مدیرکل نظارت بر دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو شنبه هفته گذشته بخشنامه‌ای را به معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور صادر کرده و رونوشت‌هایی هم برای بخش‌های مختلف زده شد، اما در میان آنها اسمی از ستاد مبارزه با مواد مخدر آورده نشد، این در حالی است که این ستاد متولی اصلی مبارزه، درمان و پیشگیری در حوزه اعتیاد شناخته می‌شود.

 تعهدی که ایران هم پذیرفته است

اما مخدر اکسی‌کدون چیست و چه عوارضی دارد؟ به گفته محمدهادی پناهی، رییس کانون سراسری انجمن‌های صنفی درمانگران اعتیاد، این دارو ابتدا برای دردهای متوسط و شدید ساخته شد، ولی در امریکا به سرعت تبدیل به یکی از داروهای مورد سوء‌مصرف  شد، سپس در کشورهای مختلف دنیا این روند ادامه یافت. ترکیبات این دارو به دلیل سرخوشی شبیه به هرویین خیلی زود مورد توجه افرادی قرار گرفت که در معرض خطر اعتیاد بودند. این دارو، از نظر کنوانسیون‌های بین‌المللی داروی تحت کنترل محسوب می‌شود که ایران هم آن را پذیرفته است و با توجه به وجهه منفی هرویین در کشور می‌تواند به سرعت جایگزینی برای این ماده مخدر در کشور شود که زنگ خطری برای جامعه به شمار می‌آید.

در اتهام قاچاق مواد مخدر ، کافی نبودن دلائل از موجبات برائت است - جای خالی مراکز ترک اعتیاد به الکل - خلأهای قانونی مواد مخدر و روانگردان برطرف می شود -  نحوه اعمال تخفیف در پرونده های مواد مخدر 

به اعتقاد پناهی این اتفاق در حالی است که تجربه اپیدمی این دارو در کشورهای دیگر موجود است و ضرورتی ندارد وزارت بهداشت مردم را گرفتار ماده اعتیادی جدید کند. شبیه این تجربه در مورد ترامادول در کشور بیش از 10سال پیش رخ داد یعنی در همان مقطع هم مقالات و هشدارهای زیادی در کشورهای غربی درباره عوارض ترامادول و خطرات اعتیاد آن وجود داشت، با این وجود بدون توجه به این هشدارها توزیع ترامادول به  داروخانه‌ها سپرده شد که به نظر بسیاری از کارشناسان شروع‌کننده اعتیاد در سال‌های اخیر در کشور شده و سالانه ده‌ها میلیون ترامادول در کشور مصرف می‌شود که بیشتر جوانان، نوجوانان، دانشجویان و دختران جوان گرفتار آن شده‌اند.

 داروهایی که نیازمند نظارت دقیق هستند

رییس کانون سراسری انجمن‌های صنفی درمانگران اعتیاد درباره عوارض این دارو هم می‌گوید: در حال حاضر بخش قابل توجهی از مراجعان کلینیک‌های درمانی در سراسر کشور مرتبط به ترامادول و عوارض ویرانگر آن از جمله پرخاشگری است. در واقع ستاد مبارزه با مواد مخدر نمونه‌سنجی از گروهی دانشجو انجام داد که طی آن مشخص شد بیشترین داروی مورد سوء‌مصرف آنها استامینوفن کدیین و ترامادول بوده است. از سوی دیگر بوپرونورفین‌نالوکسان هم ضد دردی است که برای درمان اعتیاد ( مقالات مرتبط با اعتیاد - سوالات مرتبط با اعتیاد )  کاربرد دارد، اما استفاده از آن نیازمند نظارت دقیق گروه درمانی، همچنین با توجه به ابعاد روانشناختی اعتیاد بخش عمده مداخلات درمانی از جمله روانشناسی باید در کلینیک‌ها به بیمار ارائه شود.

 بایسته های قانونی بازار داغ مواد مخدر - ابعاد حقوقی مقابله با اعتیاد - عناصر تشکیل دهنده جرایم مرتبط با مواد مخدر 

 اظهارات مسئولان و کارشناسان درباره 2 داروی بوپرونورفین+نالوکسان و «اُکسی‌کِدون» نشان می‌دهد عرضه آنها در داروخانه‌ها حتی داروخانه‌های بیمارستانی مستلزم نظارت و دقت کافی در این زمینه است، علاوه‌بر این به گفته رییس کانون سراسری انجمن‌های صنفی درمانگران اعتیاد، روند صدور این مجوز نیز از آنجایی که هر دو دارو نیاز به کنترل دارد، بدون اطلاع ستاد مبارزه با مواد مخدر خلاف قانون و پروتکل رسمی ابلاغی درمان با داروی بوپرونورفین در کشور بوده است.  در وضعیتی که از اعتیاد به عنوان معضلی بزرگ در کشور یاد می‌شود، سئوالی که بی‌پاسخ مانده این است که دلیل نبود یا ضعف هماهنگی میان سازمان غذا و دارو و ستاد مبارزه با مواد مخدر  بر سر این موضوع مهم جامعه و کشور چیست؟ و چگونه می‌توان این شرایط را سامان داد؟

منبع : روزنامه حمایت

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.