×

تاکید حقوقدانان بر مسئولیت دولت نیجریه در قبال کشتار شیعیان

تاکید حقوقدانان بر مسئولیت دولت نیجریه در قبال کشتار شیعیان

نشست علمی «بررسی ابعاد وقایع ضدانسانی در نیجریه از منظر موازین بین‌المللی حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه» در کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران برگزار شد

تاکید-حقوقدانان-بر-مسئولیت-دولت-نیجریه-در-قبال-کشتار-شیعیان

نشست علمی «بررسی ابعاد وقایع ضدانسانی در نیجریه از منظر موازین بین‌المللی حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه» در کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران برگزار شد.

 بهرام مستقیمی عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این نشست گفت: اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی، نسل‌کشی، جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی و تجاوز را مطرح کرده که به نظرم در مورد نیجریه جنایت علیه بشریت رخ داده است.

وی افزود: حق حیات افراد در این حادثه سلب شده بدون اینکه دلیل قانونی یا مشروعی داشته باشند؛ در واقع سلاح کشیدن در مقابل این جمعیت توجیه معمول حقوقی ندارد.

مستقیمی درباره مجازات خاطیان این حادثه گفت: اگر دولت قادر است باید با این اتفاق مقابله کند در غیر این صورت مسئولیت دارد. موضع گیری نکردن دولت یا ناشی از ادامه فعالیت آنها یا ناتوانی دولت را می‌رساند.

در ادامه این نشست مصطفی مصلح زاده عضو هیات علمی دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه گفت: نیجریه مهمترین منبع انرژی آفریقا و پرجمعیت ترین کشور آفریقایی است. یک چالش اسلامی مسیحی در نیجریه وجود دارد که این موضوع برای غرب بسیار مهم است.

وی افزود: رهبری این جنبش اسلامی که در نیجریه قدرت بالایی دارد با یک روحانی کاریزماتیک متمایل به جبهه ایران بوده و شیعی است. مهمتر اینکه او گرایش به ایران دارد و توانسته رهبری جنبش اسلامی در نیجریه را بر عهده بگیرد.

مصلح زاده تصریح کرد: قدرت ایران به جای کاهش رو به افزایش است. طرف این معادله برخلاف آنچه که فکر می کنند سعودی ها هستند ولی آمریکایی ها هستند؛ در واقع قدرت آمریکا رو به کاهش و قدرت ایران رو به افزایش است.

در ادامه این نشست، هیبت الله نژندی‌منش عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: شیعیان این حادثه یا به دلیل اعتقادات مذهبی مورد حمله قرار گرفته اند، یا به نوعی در راستای حق تعیین سرنوشت خود تلاش کرده اند و یا از نظر حاکمیت باعث برهم زدن نظم داخلی شده‌اند که در نهایت مورد تعرض قرار گرفته‌اند.

وی با اشاره به مواد 6 تا 8 اساسنامه دیوان بین المللی کیفری که عناوین مجرمانه را مطرح کرده است، گفت: آیا می شود اتفاق نیجریه را جزو جنایات جنگی دانست؟ برای اینکه این جنایت قابل احراز باشد باید یک مخاصمه مسلحانه را اثبات کرد.

وی افزود: نسل کشی بر اساس ماده یک کنوانسیون منع و مجازات جنایات نسل کشی هم در زمان صلح و هم در زمان جنگ می تواند ارتقا یابد که احراز آن سخت است. جنایت علیه بشریت در ماده 7 اساسنامه دیوان بین المللی کیفری آمده که به صورت کلی مطرح شده و باید تعرض سازمان یافته یا گسترده باشد. بنابراین در مورد حادثه نیجریه تعرض علیه غیرنظامیان - شیعیان - و شکنجه و آزار و اذیت بر مبنای دلایل مذهبی و سیاسی و ... صورت گرفته است.

نژندی منش ادامه داد: ماده 25 اساسنامه، مسئولیت کیفری افراد و ماده 28 مسئولیت افراد مافوق اعم از نظامی و سیاسی را مطرح می کند. باید دید که مسئول دولت از این که این اتفاق می افتد اطلاع داشته است یا خیر؟ اگر رییس جمهور مطلع بوده اند در قبالش مسئولیت دارد که چرا تعقیب و محاکمه افراد خاطی را انجام نداده است؟

وی ادامه داد: آیا در سطح ملی، نظام حقوقی داخلی می‌خواهند یا می توانند خاطیان را محاکمه کنند یا خیر؟ اگر نتوانستند می‌توان به سراغ دیوان بین المللی کیفری رفت که دولت نیجریه هم صلاحیت دیوان را پذیرفته است. ناگفته نماند که مقام قضایی می تواند به موضوع ورود پیدا کند. همچنین دولت مسئول است و باید پاسخگوی وقوع چنین حادثه‌ای باشد.

وی افزود: با مراجعه به دادستانی، خانواده قربانیان می توانند اعلام جرم کنند و به دادستان گزارش دهند، این اقدام می تواند به دادستان در تکمیل گزارش کمک کند. ناگفته نماند که در سایت دیوان بین المللی بخشی برای ارسال شکایت و گزارش‌ها وجود دارد.

در ادامه این نشست خسرو رضازاده سفیر سابق ایران در نیجریه گفت: متاسفانه امکان دسترسی به اطلاعات و اخبار وجود ندارد و سفارت در حال تلاش است که بتواند با کسی تماس بگیرد.

وی خطاب به حسن ضیایی فر دبیر کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران گفت: آیا حقوقدانان کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران ارتباط ارگانیکی در نیجریه دارند؟ چرا که ما تنها دو راه برای حل موضوع داریم یکی از بعد داخلی است که در حال تلاش هستیم و دیگری از بعد خارجی که کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران می تواند به ما کمک کند.

منبع : ایسنا

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.