×

اعمال استانداردهای اجباری کاهش نمک نان

اعمال استانداردهای اجباری کاهش نمک نان

سلامت یکی از نیازهای اساسی برای داشتن توسعه پایدار در هر جامعه به شمار می‌‍رود، از سوی دیگر باید گفت؛ افزایش طول عمر و محافظت مردم در مخاطرات مالی ناشی از بیماری‌ها و پاسخگویی به نیازهای غیرپزشکی مردم معیارهای بین‌المللی ارتقای نظام سلامت است

اعمال-استانداردهای-اجباری-کاهش-نمک-نان وکیل 

سلامت یکی از نیازهای اساسی برای داشتن توسعه پایدار در هر جامعه به شمار می‌‍رود، از سوی دیگر باید گفت؛ افزایش طول عمر و محافظت مردم در مخاطرات مالی ناشی از بیماری‌ها و پاسخگویی به نیازهای غیرپزشکی مردم معیارهای بین‌المللی ارتقای نظام سلامت است که همواره باید در دستورکار متولیان بهداشت و درمان قرار داشته باشد تا با توجه به معیارهای جهانی برای ارتقای نظام سلامت برنامه‌ریزی کرده و تدابیر لازم را تدوین و اجرایی کنند. معیارهایی که علاوه بر دستیابی به شاخص‌های سلامت در جامعه  جایگاه ایران در حوزه بهداشت و درمان را در رتبه‌بندی جهانی نیز مشخص می‌کند.

اما اینکه این روزها مسئولان در حوزه‌های مرتبط چه سیاست‌گذاری‌هایی را برای ارتقاء شاخص‌های سلامت در جامعه مد نظر دارند، پرسشی است که در پاسخ به آن می‌‎توان به تصمیمات اتخاذ شده در چند محور اشاره کرد.

 کاهش نمک وغنی‌سازی آرد با آهن و اسیدفولیک

به عنوان مثال اگر  به یاد بیاوریم که آخرین نتایج حاصل از پژوهش‌ها گویای این مطلب است که مصرف نمک در ایران 2برابر مصرف استاندارد جهانی است، آن هم در شرایطی که با کاهش مصرف این ماده 17درصد از بیماری‌های قلبی و 50درصد از فشار خون کاسته می شود. با توجه به اظهار نظر بابک شریف کاشانی، دبیر علمی پنجمین کنگره بین المللی نارسایی قلب ایران که بیان می‌کند؛ امراض قلبی شایع‌ترین علت مرگ ایرانیان بود و  با اصلاح سبک زندگی قابل پیشگیری و درمان است.بحثی که شاید موجب شده تا اکنون ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت و سخنگوی این وزارتخانه از مصوبات آخرین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در این زمینه خبر دهد، اینکه در سند ملی پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر که در جلسه مذکور مصوب شد، اعمال استانداردهای اجباری برای کاهش میزان نمک در نانوایی‌ها تا سقف یک درصد نیز در قالب مصوبه‌ای مدنظر قرار گرفته است. به این معنا که میزان نمک در پخت نان باید کاهش یابد. همچنین بحث غنی‌سازی آرد با آهن و اسیدفولیک برای به حداقل رساندن بیماری‌های ناشی از آن مصوب شد.

 ایرانی‎ها در رتبه پنجم جهانی امید به زندگی

این درحالی است که پیش از این نیز محمد اسماعیل مطلق، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت نیز پیشنهاد داده بود؛ برای ترویج الگوی تغذیه سالم این است که قیمت مواد غذایی سالم مانند لبنیات کم چرب، میوه و سبزیجات کاهش و قیمت مواد غذایی مضر مانند روغن‌های جامد، شکر و نمک افزایش پیدا  کند و از فهرست حمایت های دولتی خارج شود تا اقبال عمومی به مصرف مواد غذایی سالم بیشتر شود، راهکارهایی که ارتباط نزدیکی با با شاخص‌های مختلف سلامت همچنین امید به زندگی دارد. توجه داشته باشید که  آمار منتشر شده در نشریه انگلیسی «اکونومیست» نشان می‌دهد مردم ایران از نظر امید به زندگی در رده پنجم جهان قرار دارند. به عبارتی باید گفت ایرانی‌ها بعد از مردم ژاپن، انگلیس، آلمان و چین در صدر امیدوارترین مردم دنیا قرار دارند.

 نظارت بر مراکز توزیع سموم کشاورزی

البته گاهی همه تدابیر به میزان و نوع مواد غذایی مصرف شده توسط افراد مربوط نمی‌شود، بلکه گاهی مواردی مانند نحوه نظارت بر تولید مواد اولیه از جمله میوه، سیزیجات و غیره نیز از مواردی است که نقش مهمی در افزایش یا کاهش شاخص‌های سلامت دارد. به طور نمونه می‌توان از سموم کشاورزی سخن گفت. بحثی که از نظر حریرچی نظارت بر واردات و توزیع آنها در کاهش بار بیماری‌ها بسیار موثر است. بنابرای وی از مصوباتی سخن می‌گوید که در آن با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، 50درصد مراکز توزیع سموم کشاورزی تحت نظارت قرار خواهد گرفت تا50درصد دیگر نیز حداکثر تا یکسال دیگر تحت نظارت قرار گیرند. درباره اینکه مصرف سموم آماده مصرف کشاورزی درحال حاضر چه میزان است هم می‌توان به سخنان محمدعلی باغستانی، رییس سازمان حفظ نباتات اشاره کرد. اینکه در 12سال گذشته مقدار استفاده این سموم از 35هزار تن به 22هزار تن کاهش یافته که این امر بیانگر روند کاهش مصرف سموم کشاورزی است. البته وی به این نکته نیز اشاره داشته است که میزان مصرف سموم در کشور در مقایسه با متوسط جهانی پائین است. دیگر اینکه متوسط مصرف سموم کشاورزی یکهزار گرم در هکتار بوده و در کشور ما 560 گرم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این درحالی است که سیدحسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت از مصرف بیش از حد استاندارد برخی از سموم کشاورزی در تولید محصولات غذایی انتقاد دارد و با اشاره به احتمال باقی‌ماندن آن در محصول و صدمه‌رساندن به مصرف‌کننده، چندی پیش خواهان تشدید نظارت‌ها در این بخش از زمان، ارائه مجوز برای ورود سموم تا زمان مصرف و توزیع محصول شده است. براین اساس می‌توان گفت مصوبه جلسه اخیر شورای عالی سلامت و امنیت غذایی شاید گامی در این راستا باشد.در این میان اما برنامه‌ریزی‌ها در حوزه ارتقاء شاخص‌های سلامت به بحث روغن پالم نیز کشیده شده است. هرچند که طبق اظهارات رسول دیناروند، رییس سازمان غذا و دارو، شاهد سیر نزولی واردات روغن پالم هستیم، به این معنا که واردات روغن پالم در سال 92، 750هزار تن بوده است که در سال 93 با کاهش 300هزار تنی به 446هزار تن رسید. از سوی دیگر در 6ماهه نخست امسال نیز 222هزار تن واردات روغن پالم داشتیم و تا پایان سال نیز به گفته وی قرار است 420هزار تن دیگر واردات داشته باشیم.به زبان ساده‌تر سیاست سازمان غذا و دارو این است که روغن پالم بیش از 30درصد روغن مصرفی جامعه را تشکیل ندهد و به همین علت واردات این روغن، 400هزار تن تنظیم شده است.البته براساس آمار اعلام شده از سوی دیناروند اکنون مصرف انواع روغن در کشور یک میلیون و 400هزار تن است. با این وجود اکنون حریرچی اعلام می‌کند که وزارت جهاد کشاورزی موظف شده است، سقف واردات روغن پالم را تا 30 درصد رعایت کند و افزایشی در این زمینه نداشته باشد. اشاره به این موضوع ضرورت دارد که بر اساس آمار گمرک ایران در سال گذشته میزان واردات انواع روغن خام به بیش از یک میلیون و 285 هزار تن به ارزش بالغ بر یک میلیارد و 300میلیون دلار رسیده است و اگر بخواهیم سهم 30 درصدی روغن پالم را محاسبه کنیم باید در سال گذشته 385 هزار و 500 تن انواع روغن پالم به کشور وارد می‌شد. بحثی که به مسئولان نظارت بیشتر بر این موضوع را گوشزد می‌کند.

 طبقه بندی آب‌های آشامیدنی با شاخص مرغوبیت

البته تدابیر جدید در نظر گرفته شده به همین موارد خلاصه نمی‌شود محورهایی مانندتصمیم‌گیری درباره آب را نیز شامل می‌شود.

 به عبارتی همانطور که قائم مقام وزیر بهداشت خبر می‌دهد مقرر شده تا وزارت بهداشت تمامی آب‌های آشامیدنی و معدنی را از نظر مرغوبیت طبقه بندی کند و میزان سلامت آنها را در اختیار مردم قرار دهد.

براین اساس باید گفت درصورت اجرایی شدن این مصوبات به طور قطع گام بزرگی در جهت ارتقاء سلامت افراد در جامعه و افزایش طول عمر افراد در جامعه البته با برخورداری از سلامت و تندرستی برداشته خواهد شد. تصمیماتی که شاید آخرین مصوبات در سال  94 باشد و تاثیرگذاری آنها را بتوان در سال آینده به تدریج روی نمودارها و آمارهای پژوهش در حوزه‌های مرتبط شاهد بود.

منبع : روزنامه حمایت

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.