×

آغاز به کار رسمی اداره ثبت بین المللی اختراعات

آغاز به کار رسمی اداره ثبت بین المللی اختراعات

اولین اظهارنامه ثبت اختراع با مراجعه به سایت سازمان جهانی مالکیت معنوی (وایپو) توسط رئیس سازمان ثبت گزارش داده شد

آغاز-به-کار-رسمی-اداره-ثبت-بین-المللی-اختراعات

اولین اظهارنامه ثبت اختراع با مراجعه به سایت سازمان جهانی مالکیت معنوی (وایپو) توسط رئیس سازمان ثبت گزارش داده شد.

 احمد تویسرکانی در نشست خبری که به مناسبت بزرگداشت روز جهانی مالکیت معنوی و آغاز به کار رسمی اداره ثبت بین‌المللی اختراعات در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برگزار شد، گفت: با هماهنگی‌های صورت گرفته و با توافق با سازمان جهانی مالکیت معنوی این امکان فراهم شد که بخش pct یا دفتر پذیرش تقاضاهای ثبت بین‌المللی اختراعات در مرکز مالکیت معنوی جمهوری اسلامی راه‌اندازی شود و مخترعان برای ثبت اختراعات خود در هر کشوری که عضو pct است، تقاضای ثبت کنند.

وی افزود: از سال 92 تاکنون 300 مورد تقاضای ثبت بین‌المللی اتباع خارجی به وایپو واصل شده که ما قبل از اینکه به معاهده ملحق شویم این ملاحظات را اعلام کردیم.

تویسرکانی خاطرنشان کرد: در سال 2015، 71 مورد ثبت اختراع بعد از الحاق به pct داشته‌ایم و در سال 2016 نیز 7 مورد بوده است و از امروز مراجعه مستقیم به وایپو برای ثبت اختراع وجود ندارد و همچنین امکان رد تقاضا نیز در این زمینه وجود دارد.

تویسرکانی ادامه داد:‌ اقتصاد کشورهای پیشرفته متکی به اقتصاد دانش بنیان است و در اقتصاد دانش بنیان مفهوم ثروت با گذشته متفاوت است؛ چرا که بخش عمده‌ای از ثروت‌ها دارایی‌هایی است که ما از آن به عنوان نوآوری‌ها و ابداعات نام می‌بریم و همین دارایی‌ها را با عنوان دارایی‌های فکری و مالکیت فکری می دانیم و امروز هم بخش عمده‌ای از دارایی‌های کشورهای پیشرفته اعم از خرد و کلان در قالب دارایی‌های فکری است.

وی ادامه داد:‌ طبعا ما در اقتصاد مقاومتی که امسال هم به نام سال «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» نامگذاری شده، ضرورت دارد که متکی بر اقتصاد دانش بنیان باشیم. در حوزه قدرتمند شدن اقتصاد و حفاظت از اقتصاد ملی ثبت دارایی‌های فکری و نیز ثبت مالکیت‌های فکری معنای جدی پیدا می‌کند؛ به طور کلی قطعا یکی از ضرورت‌ها در اقتصاد مقاومتی توجه به تثبیت مالکیت‌های فکری است و طبعا نوآوری‌ها و اختراعات است که باعث قدرت گرفتن اقتصاد دانش بنیان در هر کشور می‌شود، البته در اقتصاد فکری هم باید ساز و کارهایی برای حفاظت از این دارایی‌های فکری شود.

تویسرکانی تاکید کرد:‌ ما در کشور در حوزه ثبت مالکیت‌های فکری و صنعتی که عبارتند از اختراعات و طرح‌های صنعتی، سابقه طولانی داریم، البته اقدامات ما در گذشته که به شیوه سنتی بوده کارآمد نبوده و ما امروز در این حوزه پیشرفت خوبی داشته‌ایم و توانسته‌ایم در تراز کشورهای پیشرفته در حوزه ثبت مالکیت فکری قدم برداریم.

وی با یادآوری اینکه ما در نیمه دوم سال 92 به معاهده همکاری‌های ثبت اختراع (PCT) پیوسته‌ایم، گفت: قبل از آن اتباع ما نمی‌توانستند به عنوان تبعه ایران از مزایای PCT استفاده کنند. طبعا عدم ثبت یک اختراع در کشورهای مختلف منجر به بهره‌برداری سوء از اختراعات می‌شود. بر همین اساس ما در سال 92 با پیوستن به این کنوانسیون این امکان را فراهم کردیم که مخترعان از طریق سازمان جهانی مالکیت معنوی از مزایای آن استفاده کنند.

تویسرکانی تاکید کرد:‌ با راه‌اندازی بخش PCT یا دفتر پذیرش تقاضاهای ثبت بین‌المللی اختراعات در مرکز مالکیت معنوی جمهوری اسلامی ایران گام بسیار مهمی برداشته شده است؛ چرا که هم اکنون همه کشورهای مختلف این زمینه را ندارند. مخترعان می‌توانند به صورت مستقیم و هم از طریق دفتر ثبت بین‌المللی اختراعات در مرکز مالکیت معنوی کشورمان اختراع خود را ثبت کنند که هزینه‌های کمتری را دارد.

تویسرکانی با بیان اینکه یک اختراع به موجب قانون ویژگی جدید بودن، صنعتی شدن و گام ابتکاری داشتن را باید دارا باشد، گفت: ما در حوزه ثبت اختراع معتقدیم که در درجه اول باید دولت‌ها و حکومت‌ها و عموما شرکت‌ها و کمپانی‌های بزرگ زمینه‌ رشد فکری و نیز ایجاد فضایی که منجر به بروز ابتکاران می‌شود را فراهم کنند که ما از آن به عنوان چرخه خلاقیت نام می‌بریم.

وی ادامه داد:‌ زمانی که اختراعی متولد می‌شود مرجع حقوقی وظیفه ثبت این مالکیت را دارد. برای این که این اختراع از تعدی معصون بماند که در کشور ما این وظیفه بر عهده سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است. نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد گام تجاری سازی اختراعات در کشور ماست که ما در این گام هم نیازمند کمک شرکت‌ها و دستگاه‌های اجرایی هستیم.

تویسرکانی تصریح کرد:‌ آمارها نشان می‌دهد که مجموع اندکی از اختراعات به تجاری سازی می‌رسند که شاید وضعیت کشور ما نگران‌کننده هم نباشد. ما این ساز و کار را در کشور ایجاد کرده‌ایم که هماهنگی بین چرخه خلاقیت، چرخه ثبت حقوقی مالکیت‌های معنوی و نیز چرخه‌ای که منجر به تجاری سازی اختراعات می‌شود به وجود آید.

تویسرکانی ادامه داد:‌ ان‌شاء الله بتوانیم در سال جاری اقدامات حمایتی را در جهت ثبت مالکیت‌های معنوی و نیز در جهت قدرت‌مند شدن اقتصاد ملی، برداریم.

تویسرکانی ادامه داد: از ابتدای امسال 40 نفر از متخصصین که عمدتا فارغ‌التحصیل IT مالکیت معنوی هستند در سازمان ثبت اسناد و املاک در بخش‌های ثبت علائم و اختراعات و طرح‌های صنعتی و PCT مشغول به خدمت شدند که ان‌شاء الله با قدرت بیشتری بتوانند به کار خود ادامه دهند و نیز بتوانیم در سال 95 خدمات بهتری به مردم ارائه دهیم.

تویسرکانی یادآور شد: اکنون با تقاضای صاحب حق اختراع، مخترعین می‌توانند در هر کدام از کشورها اختراع خود را اعلام کرده و با ثبت بین‌المللی در همه کشورهایی که متقاضی تعیین می‌کند مورد حمایت قرار می‌گیرد و اگر در کشورهای اروپایی کپی برداری شود و از نو آوری سوء استفاده شود، موضوع از طریق نهادهای بین‌المللی و نیز سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قابل تعقیب است.

تویسرکانی با بیان اینکه در PCT بیش از 140 کشور هستند که عضو می‌باشند، گفت: تمامی کشورها عضو کنوانسیون پاریس هستند و الحاق به PCT و امکان ثبت بین‌المللی در آن فراهم است.

وی یاد‌آور شد: در گذشته اگر مخترعی می‌خواست اختراعش در هر کشوری مورد حمایت قرار گیرد و مورد کپی برداری قرار نگیرد باید خودش قبل از الحاق به PCT در مرجع ثبت مالکیت کشور مورد تقاضای خود، تقاضای ثبت می‌کرد اما بعد از الحاق به PCT و از امروز مخترعین می‌توانند به مرکز مالکیت معنوی در سازمان ثبت مراجعه کنند و از طریق سازمان مالکیت معنوی در همه کشورها این کار انجام می‌شود.

به گزارش ایسنا، در مراسم امروز احمد تویسرکانی با مراجعه به سایت سازمان جهانی مالکیت معنوی (وایپو) و در بخش PCT ثبت بین‌المللی اختراعات، اولین اظهارنامه که در این زمینه تعیین شده بود را به سازمان جهانی گزارش داد و اقدامات اجرایی ثبت اختراع آن آغاز شد.

منبع : ایسنا

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.