×

شروع تخریب طبقه فوقانی برج جهان نما

شروع تخریب طبقه فوقانی برج جهان نما

شروع تخریب طبقه فوقانی برج جهان نما

شروع-تخریب-طبقه-فوقانی-برج-جهان-نما

به گزارش خبرنگار ایرنا، عملیات تعدیل طبقه فوقانی برج جهان نما با حضور معاون حفظ ، احیاء و ترمیم آثار باستانی سازمان میراث فرهنگی وصنایع دستی کشور آغاز شد. برج جهان‌ نما ساختمانی به ارتفاع 50 متر است که در 700 متری میدان امام(نقش جهان) و در پی تخریب کاروانسرای صفوی"حدید" ساخته شده بود. طرح احداث برج و ایجاد یک مرکز تجاری و فرهنگی درآن درسال 1375 از سوی شهرداری وقت اصفهان به کمیسیون ماده 5 پیشنهاد شد ومورد موافقت قرار گرفت اما برغم خواست نماینده سازمان میراث فرهنگی در کمیسیون مزبور نقشه‌های مربوط به ساخت برج در اختیار این سازمان قرار نگرفت و این برج با وجود مخالفت‌ سازمان میراث فرهنگی و نهادهای فرهنگی کشور احداث شد.

موضوع پیوستن میدان نقش جهان به"میراث درخطر"با حضور بازرسان یونسکو درسال1380 در ایران مطرح شد و آنها که از پله سوم مسجد شیخ لطف‌الله انتهای برج جهان‌نما را از میدان نقش جهان مشاهده کردند،هشدار دادند که خط آسمانی و منظر تاریخی و فرهنگی میدان نقش جهان با وجود این برج مخدوش شده است و در صورتی که دولت ایران نسبت به تعدیل ارتفاع برج اقدام نکند، میدان ثبت جهانی نقش جهان در فهرست میراث در خطر قرار می‌گیرد. پیگیری رسانه ها در این زمینه از یکسو و ابراز نگرانی دولتمردان از سوی دیگر ،ماجرای برج جهان نما را به یک حادثه ناگوار داخلی بدل کرد و کار تا آنجا پیش رفت که مقامات بلندپایه کشور نیز به جمع دلواپسان آینده میدان امام اصفهان پیوستند.

فرایند ساخت و ساز برج جهان نما برخلاف تمام تذکرات سازمان میراث فرهنگی و دیگر مدیران کشوری ادامه یافت تا سرانجام گروهی از متصدیان برنامه ریزی شهری فرانسه به همراه کارشناسانی از ایکوموس(انجمن بین المللی سایت ها و بنا های تاریخی)از طرف کمیته میراث جهانی (WHC) در تاریخ 4 تا 11 ژولای 2002 (مردادماه سال 81 ) از میدان نقش جهان و شهر اصفهان بازدید کردند. اعضای این گروه در پایان سفر خود اعلام کردند که شهر اصفهان نیازمند یک برنامه ریزی شهری جامع همراه با کنترل ارتفاع ساختمانهاست. این گروه پس از بازدید از میدان امام و برج جهان نما اظهار داشتند که میدان نقش جهان را نمی توان منفرد و مجزا از اطراف آن دید وآنچه که درقالب بافت تاریخی اصفهان مانند کمربندی دورتادور این میدان را دربرگرفته موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد. این گروه در پایان به منظور حفاظت از حریم میدان نقش جهان، رای به تخریب چهار طبقه از برج جهان نما داد در ادامه، سازمان جهانی یونسکو ضمن اظهار نگرانی ازاحداث ساختمان جهان نما در حریم میدان امام، تهدید کرد که نام این میدان را در فهرست میراث در معرض خطر قرار خواهد داد.

همچنین کمیته میراث جهانی در بیست وهفتمین جلسه خود در پاریس موضوع جهان نما را مورد بررسی قرار داد و نتیجه این جلسه به صورت مکتوب توسط «فرانسیسکو باندارین»مدیر مرکز میراث جهانی برای"احمد جلالی" نماینده دایم ایران در یونسکو ارسال شد. در این نامه آمده است:"براساس رای نهایی این کمیته، دولت ایران تا اول فوریه 2004 مهلت دارد تا آخرین گزارشات درمورد وضعیت حفاظتی میدان نقش جهان را به مرکز جهانی یونسکو ارسال کند تا در اجلاس 2004 یونسکو بر اساس گزارشات ارسالی در مورد میدان نقش جهان تصمیم گیری شود." اوایل بهمن ماه سال 84 "کوچیرو ماتسورا" مدیر کل سازمان جهانی یونسکو سفری به اصفهان انجام داد و در آن سفر تهدید یونسکو مبنی بر قراردادن میدان نقش جهان در فهرست آثار جهانی در معرض خطر را جدی قلمداد کرد و از مسئولان شهر اصفهان و مقامات دولتی ایران خواست تا موضوع را به نحوی حل و فصل کنند. 

طبق مصوبه این اجلاس در صورتی که دولت ایران تا اول فوریه سال 2006 میلادی اقدام به تعدیل برج جهان نما نمی کرد، میدان نقش جهان به صورت اتوماتیک در فهرست میراث در خطر قرار می گرفت. البته فعالیت دولت جدید ایران نیز باعث نشد تا موضوع پیگیری پرونده جهان نما کند شود و رییس جدید سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در بدو ورودش به سازمان، موضوع رسیدگی به ماجرای جهان نما را در دستور کار خود قرار داد. آنچه حاصل فعالیت مدیریت جدید این سازمان بود، به تعامل میان دستگاه های اجرایی کشور منجر شد و این موضوع با حمایت دولت تا آنجا پیش رفت که سرانجام طرح تعدیل ارتفاع برج جهان نما امروز آغاز گردید.

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.