×

رای به تبعیض

رای به تبعیض

دیوان عدالت اداری در حکمی ادامه فعالیت سپنتا نیکنام، نماینده زرتشتی شورای شهر یزد، را غیرقانونی دانسته و خواستار توقف فعالیت وی شده است این دستور موقت به دنبال شکایت علی اصغر باقری، یکی از کاندیداهای شورای اسلامی شهر یزد، به دیوان عدالت اداری صادر شده است

رای-به-تبعیض

دیوان عدالت اداری در حکمی ادامه فعالیت سپنتا نیکنام، نماینده زرتشتی شورای شهر یزد، را غیرقانونی دانسته و خواستار توقف فعالیت وی شده است. این دستور موقت به دنبال شکایت علی اصغر باقری، یکی از کاندیداهای شورای اسلامی شهر یزد، به دیوان عدالت اداری صادر شده است.

این رای درحالی صادر شد ه است که چندی پیش مقام معظم رهبری در پاسخ به نامه مولوی عبدالحمید به صراحت اذعان داشتند «همه ارکان جمهوری اسلامی موظفند براساس معارف دینی و قانون اساسی هیچ‌گونه تبعیض و نابرابری بین ایرانیان از هر قوم و نژاد و مذهبی روا ندارند. ما هم به جد معتقدیم همه باید با هم در کنار هم و در صفوف فشرده و واحدی به سربلندی و عزت ایران اسلامی بیندیشند و در راه آن تلاش کنند و اجازه ندهند که دشمنان این مرز و بوم و خناسان وابسته به این و آن در این صف واحد تفرقه افکنده و کارشکنی کنند».

در این بین، استدال دیوان عدالت اداری استناد به ابلاغیه شورای نگهبان در فروردین سال جاری است که از سوی شورای نگهبان با امضای آیت‌ا... جنتی منتشر شد که در آن، تبصره‌ یک ماده 26 از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران را «خلاف موازین شرع» تشخیص داده بود. پس از ابلاغ این نظر شورای نگهبان واکنش های حقوقی بسیاری در این رابطه مطرح شد که بسیاری حقوقدانان معتقد بودند که طبق ماده 26 قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، به شرایط نامزدهای انتخابات شوراهای شهر و روستا اختصاص دارد و در تبصره یک ذیل این ماده آمده است: «اقلیت‌های دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند»، که نمی‌تواند خلاف قانون و شرع باشد. البته استناد شورای محترم نگهبان به قاعده فقهی عدم ولایت کافر بر مسلم (و لن یجعل ا... للکافرین علی المسلمین سبیلا) طبق سوره مبارکه نسا مربوط به ولایت اجنبی غیر مسلمان بر مسلمانان است که همان‌زمان هم بسیاری، از جمله رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این شبهه گفتند نمایندگی شورای شهر یا مجلس شورای اسلامی از نوع ولایت نیست و فعالیت اقلیت های دینی در شوراهای اسلامی شهر و روستا بلامانع است.

سپنتا نیکنام تایید صلاحیت شده بود

این مهم در شرایطی رخ داده است که به گفته مصطفی سالاری، فرماندار یزد، سپنتا نیکنام در دوره‌ چهارم تایید صلاحیت شده بود و از اعضای شورای شهر بوده است.در دوره جدید نیز مساله‌ خاصی پیش نیامده و وی تایید صلاحیت شده بود، هرچند اکنون دیوان عدالت اداری حکم موقت توقف فعالیت ایشان را صادر کرده‌است. سالاری توضیح داده است که در راستای انتخابات یک آیین‌نامه‌ اجرایی وجود دارد که بر اساس آن اعتقاد به اسلام و قانون اساسی از شروط آن است اما تبصره‌ای نیز وجود دارد که اقلیت‌های دینی می‌توانند به آن آیین و کتاب خود التزام داشته باشند و به استناد همین تبصره ایشان تایید صلاحت شده‌اند.فرماندار یزد همچنین گفته است: نظر فقهای محترم شورای نگهبان بعد از تاریخ بررسی تایید صلاحت هیات‌های اجرایی مطرح شد و از آن مهلت قانونی هیات اجرایی گذشته بود و حکم را باید مراجع حقوقی بررسی کنند و اگر اجرا شد باید بررسی‌های لازم نیز دوباره انجام شود.

بدعتی در دیوان عدالت اداری

حکم ممنوعیت فعالیت سپنتا نیکنام به علت زرتشتی بودن انتقادات بسیاری به همراه داشته است و نماینده زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی نیز در واکنش به این حکم دیوان عدالت اداری، آن را یک بدعت دانسته و گفته است که برای لغو این حکم در حال پیگیری است. اسفندیار اختیاری با اشاره به تماس و گفت‌وگوی خود با هیات نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستاها به عنوان مرجع قانونی تصمیم گیرنده در مورد انتخابات شورای شهر گفت: حضور سپنتا نیکنام در انتخابات شورای شهر یزد بر اساس قانون صورت گرفته و انتخاب ایشان نیز با رای مردم شریف یزد انجام شده و به‌طور کامل قانونی است.

تایید صلاحیت مجدد عضو زرتشتی شورای شهر

در این بین علی افخمی، دبیر هیات نظارت بر انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا در استان یزد، از تایید صلاحیت مجدد عضو زرتشتی شورای شهر یزد در کمیته حقوقی این هیات خبر داده است. وی توضیح داده است که با توجه به حکم دیوان عدالت اداری مبنی بر توقف فعالیت سپنتا نیکنام، کمیته سه نفره حقوقی هیات نظارت بر انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا در استان یزد تشکیل جلسه داد و ضمن تایید صلاحیت مجدد آقای نیکنام، اعلام کرد که روند کاندیداتوری، تایید صلاحیت و انتخاب ایشان قانونی بوده و با توجه به تایید هیات اجرایی و نظارت مشکل قانونی نداشته است.

اکنون که دیوان عدالت اداری با دستور موقتی خواستار ممنوعیت فعالیت یک نماینده زرتشتی در شورای اسلامی شهر یزد شده است، سوالات حقوقی بسیاری از جمله اینکه رسیدگی به شکایت مطرح شده در دیوان در صلاحیت دیوان عدالت اداری بوده است یا خیر؟ یا اینکه یک نماینده تایید صلاحیت شده را می توان دوباره بررسی صلاحیت و رد صلاحیت کرد؟حدود اختیارات شورای نگهبان در رد صلاحیت نماینده ای که همه مراحل قانونی انتخابات را گذرانده، تا چه زمانی است؟ همچنین این سوال مهم که رای دیوان عدالت اداری قابلیت اجرا در این مورد خاص را دارد یا خیر؟ از جمله مواردی است که به نقد و بررسی حقوقی از سوی حقودانان نیاز دارد و «قانون» در این گزارش با کسب نظرات گوناگون حقوقدانان تلاش دارد به این سوالات حقوقی پاسخ دهد.

منبع : روزنامه قانون

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.