×

تخلفات رانندگی خلاف قانون و شرع اما در حال انجام

تخلفات رانندگی خلاف قانون و شرع اما در حال انجام

خداوند در قرآن در سوره آل عمران آیه 137 می‌فرمایند قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِکُمْ سُنَنٌ فَسیرُوا فِی‌اْلأَرْضِ (پیش از شما سنت‌هایى بوده است، پس بر روى زمین بگردید و بنگرید…، بنابراین سفر یکی از اجزای لاینفک زندگی بشریت ‏است‎ و خداوند به انسان‌ها امر فرموده تا سفر کنند و آیات و نشانه‌های او را از نزدیک رویت کنند

تخلفات-رانندگی-خلاف-قانون-و-شرع-اما-در-حال-انجام وکیل 

ولی‌اله نیازی‌فر- کارشناس ارشد برنامه‌ریزی شهری - حسین قاسمی‌نژاد- کارشناس ارشد راه و ترابری

خداوند در قرآن در سوره آل عمران آیه 137 می‌فرمایند: قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِکُمْ سُنَنٌ فَسیرُوا فِی‌اْلأَرْضِ. (پیش از شما سنت‌هایى بوده است، پس بر روى زمین بگردید و بنگرید…، بنابراین سفر یکی از اجزای لاینفک زندگی بشریت ‏است‎ و خداوند به انسان‌ها امر فرموده تا سفر کنند و آیات و نشانه‌های او را از نزدیک رویت کنند.

زندگی امروزی بدون حمل و نقل برای انسانی که اجتماعی زندگی می‌کند میسر نیست. امروزه ترابری ایمن، منظم، سریع و ارزان از جمله لوازم پیشرفت جوامع تلقی می‌گردد. بسیارند کسانی که در جامعه و امور زندگی به نظم و انضباط اهمیت نداده و به این موضوع توجه چندانی ندارند که این عدم رعایت نظم، خصوصاً نظم عمومی و پیـامـدهای ناشی از اجرا نکردن یا درست اجرا‌‌نکردن آن مسائلی را به جامعه تحمیل می‌کند که رفع بسیاری از آنها متضمن صرف هزینه‌های گزاف است. امروزه جوامع بشری چالش بزرگی در رابطه با همین موضوع دارند که سبب رعایت نکردن حقوق دیگران و عدالت خواهی نیز می‌شود.در این بین یکی از مواردی که از اهمیت بالایی برخوردار است بحث تصادفات است که در کشور ما سالانه حدود 16 هزار نفر از هموطنان را به کام مرگ می‌کشاند. برخلاف تصور، تصادفات، ناشی از بدشانسی یا تقدیر نیست بلکه زنجیره‌ای از عوامل در رخداد یک حادثه اثربخش است که با کنترل و رعایت آن می‌توان از بروز حادثه جلوگیری و یا خسارت آن را به حداقل کاهش داد. انسان بعنوان تاثیرگذارترین عامل در تصادفات نقش بسزایی در پدید آمدن آن دارد که از دلایل اصلی آن می‌توان به ضعف فرهنگ ترافیکی اشاره کرد.اهمیت بالای موضوع سرپیچی از قوانین و تاثیر منفی آن در جامعه موجب شدمراجع تقلید نسبت به این موضوع اعلام نظر و با مردم اتمام حجت فقهی کنند به طوری که بر اساس فتوای مراجع تقلید، تخلفات رانندگی حرام و سرپیچی از قوانین و رعایت نکردن آن درجمهوری اسلامی ایران به فتوای بسیاری از فقها اشکال شرعی دارد. مخالفت با قوانین و مقررات و دستورهای دولت اسلامی (که به‌طور مستقیم توسط مجلس شورای اسلامی وضع شده و مورد تأیید شورای نگهبان قرار گرفته و یا با استناد به اجازه قانونی نهادهای مربوطه وضع شده اند)

برای هیچ کس جائز نیست.

-آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی: تخلف از قوانین جمهوری اسلامی که قوانین راهنمایی و رانندگی هم جزیی از آنها هستند از نظر شرعی حرام است.

- مقام معظم رهبری:کسی حق عمل نکردن به قوانین و مقررات حاکم بر ادارات و… ندارد.

- آیت‌لله صافی گلپایگانی: عمل بر خلاف مقرّرات مشروع نظام اسلامى به‌طور کلى جایز نیست.

آیت‌لله بهجت: عمل بر خلاف مقررات را جایز نمی‌دانند.

آیت‌اللّه سیستانى: مخالفت با قوانینى که نظم اجتماعى را بر هم مى‌زند یا حداقل یک مجتهد جامع شرایط آن را تصویب کرده، جایز نیست

‏ قوانین در جامعه دینی تعریفی فراتر از قوانین در سایر جوامع دارند و بازدارندگی و اثربخشی آنها به دلیل وجود روح فقهی بر قوانین اجتماعی و فرهنگی از گستردگی بیشتری برخوردار است.قوانینی که زندگی اجتماعی افراد را نظم می‌دهند و از طرفی حکم شرعی تلقی می‌شوند زیرا به تأیید فقهای شورای نگهبان رسیده‌اند.

نکته حائز اهمیت این است که بارزترین جلوه فرهنگی در جوامع، کیفیت اجرای قوانین راهنمایی و رانندگی است و مسئله اینجاست که در حال حاضر نحوه اجرای این قوانین در کشور ما در شأن یک جامعه اسلامی نیست.

با ذکر موارد مذکور می‌توان گفت با توسعه و پیچیده شدن روابط بشری، جامعه نیز به شدت نیازمند رویکردهای «فرهنگی» و به عبارت دیگر «فرهنگ‌سازی» است که در کشور ما اقدام چندان جامعی در این مورد انجام نشده است.توسعه رفتارهای مثبت، پرهیز از خشونت، توجه به حقوق دیگران، توجه به بهداشت روانی و سلامت عمومی، رعایت قوانین شهروندی، توجه به مسائل شهری از قبیل ترافیک،حمل و نقل و هزاران هزار موضوع دیگر در حوزه فرهنگ عمومی و شهری قرار دارند و بی توجهی به هر یک از این موارد می‌تواند آثار زیانباری را بر توسعه شهری برجای گذارد. به همین جهت شاهد تخلفات متعدد رانندگی و مرگ هموطنان بر اثر تصادفات رانندگی هستیم.به راستی چرا همچنان هر ساعت در کشورمان 2 نفر بر اثر تصادفات کشته می‌شوند؟

آیا تاکنون به این موضوع فکر کرده‌ایم که چرا؟

آیا به‌طور جد وارد این موضوع شده ایم؟

‏ مقام معظم رهبری در سال 91 به موضوع آسیب شناسی سبک زندگی پرداخته و به ذکر این سوال که ((چرا در زمینه فرهنگ رانندگی مردمان منضبطی به‌طور کامل نیستیم؟)) توجه ویژه خود نسبت به این موضوع را نشان داده اند. تاکیدات رهبری نشان می‌دهد که همچنان در رعایت فرهنگ ترافیک دارای مشکلاتی هستیم.فرهنگ ترافیکی یک فرهنگ همه گیر و موثر در جامعه کنونی است و باید برای کاهش آمار تصادفات، رفتارهای ترافیکی را اصلاح کنیم.

بدون شک برنامه‌ریزی با رویکرد اطلاع رسانی و ارتقای سطح آگاهی و مهارت‌های گروههای مختلف مردم در زمینه مسایل ایمنی ترافیک و تصادفات و تمرکز بر روی پیامد و نتایج ناگوار ناشی از حوادث ترافیکی به نحوی که در جهت تغییر عادت‌های نادرست رانندگی و ناشایست نشان دادن تخلفات و سرپیچی از قوانین و مقررات هدف گذاری شود می‌تواند اثرگذار باشد.همچنین آموزش رفتارهای درست در رانندگی و عبور و مرور عابران پیاده، آموزش کودکان و والدین و همچنین اصلاح روشهای آموزش و آزمون رانندگی، تقویت و بهبود نظام کنترل و نظارت بر حمل و نقل تاثیر به سزایی در نحوه رانندگی و واکنش مردم به مسایل ترافیکی و خطرهای مربوط به آن داشته و میتواند رفتارهای ناایمن رانندگان را کنترل نموده و بسیاری از تصادفات و تلفات شدید را کاهش دهد.

منبع : اطلاعات

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.