×

صدور جواز دفن باید با رعایت موازین علمی و قانونی صورت گیرد

صدور جواز دفن باید با رعایت موازین علمی و قانونی صورت گیرد

معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور گفت در حال حاضر در مواردی صدور جواز دفن توسط پزشکان سطح شهر با دقت انجام نمی شود

صدور-جواز-دفن-باید-با-رعایت-موازین-علمی-و-قانونی-صورت-گیرد وکیل 

معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: در حال حاضر در مواردی صدور جواز دفن توسط پزشکان سطح شهر با دقت انجام نمی شود.

 به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان پزشکی قانونی کشور، دکترسیدامیرحسین مهدوی معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به اینکه در حال حاضر در مواردی صدور جواز دفن توسط پزشکان سطح شهر با دقت انجام نمی شود، گفت: صدور جواز دفن باید با رعایت ملاحظات قانونی و منطبق با موازین علمی صورت گیرد تا بتوانیم بر اساس آن بانکی از اطلاعات مرگ ومیر ایرانیان با محتوای صحیح و دارای قابلیت پزوهش برای شناسایی علل و عوامل مرگ ومیر در کشور داشته باشیم و با بهره گیری از اطلاعات این بانک وزارت بهداشت ودرمان بتواند به بهترین نحو در سیاستگزاری و  برنامه ریزی در موضوع سلامت کشور و جنبه های پیشگیری اقدام نماید.

وی افزود: صدور جواز دفن برای درگذشتگان امری ضروری است تا به استناد آن مسئولان آرامستان ها بتوانند مقدمات تدفین متوفی را فراهم سازند . جواز دفن در کشور بر اساس نوع مرگ ، توسط پزشکان (مرگهای با علت طبیعی ) و یا پزشکی قانونی (مرگهای با علت غیر طبیعی و یا مشکوک) صادر می شود.

وی افزود: به طور کلی مرگ ها به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند ، اول مرگ هایی با علت طبیعی ، در این موارد پزشک معالج که از بیماری فرد متوفی آگاهی داشته و بتواند علت طبیعی مرگ فرد را تشخیص دهد ، مجاز به صدور جواز دفن است . اما در مرگ هایی با علت غیر طبیعی ( حادثه ، خودکشی و قتل ) و یا مشکوک جواز دفن باید توسط پزشکی قانونی صادر شود.

دکتر مهدوی ادامه داد: به بیان دیگر اگر یک فرد در بیمارستان فوت کند و پزشک معالج علت طبیعی فوت را تشخیص دهد می بایستی برای فرد متوفی جواز دفن صادر کند اما اگر فرد فوت شده به بیمارستان برسد و امکان تشخیص علت طبیعی فوت برای پزشکان مشخص نباشد از آنجا که در چنین مواردی تعیین علت فوت روشن نیست، لازم است علت فوت بوسیله پزشکی قانونی تعیین گردد .

معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان با تأکید بر اینکه تعیین علت فوت در مرگ های غیر طبیعی و مشکوک بر عهده پزشکی قانونی است ، اظهار داشت : اگر فردی در منزل فوت کند پزشک معالج وی موظف به صدور جواز دفن برای وی می باشد  مگر آنکه تشخیص طبیعی بودن علت مرگ برای پزشک معالج احراز نگردد که در این صورت  باید از پزشکی قانونی جهت صدور جواز دفن بهره جست .

دکتر مهدوی در ادامه با اشاره به امضاء  تفاهم نامه ای مشترک میان پزشکی قانونی و وزارت بهداشت ودرمان در خصوص تعیین دقیق علت فوت گفت : یکی از اهداف این تفاهم نامه ساماندهی شیوه تنظیم قانونمند و علمی جواز دفن در کشور است به نحوی که تعیین علت فوت به درستی و به شکل علمی انجام شود و هرگونه خطا وتخلف پزشکی در صدور چنین مجوزی متوقف گردد.

به گفته وی در بسیاری موارد در جواز دفن های صادر شده علت فوت به شکل علمی تعیین و تقریر نمی شود و آنچه در جواز دفن درج می گردد تابلوی فوت است. به عنوان مثال در جواز دفن ، علت فوت ایست قلبی ـ تنفسی عنوان می شود در حالی که این عنوان تابلوی فوت است نه علت آن .

معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به اینکه تعیین علت مرگ باید بر اساس اصول علمی صورت گیرد ، گفت: تعیین دقیق علت مرگ و صدور جواز دفن به روش علمی منجر به تهیه بانک اطلاعاتی غنی با صحت قابل قبولی از علت مرگ ایرانیان می شود که در تدوین سیاستگزاری صحیح ، پیرامون سلامت جامعه توسط وزارت بهداشت ودرمان بسیار موءثر خواهد بود .

وی ادامه داد : از دیگراهداف تفاهم نامه مشترک با وزارت بهداشت آن است که موارد مرگ های با علت طبیعی برای تعیین علت فوت به تالارهای تشریح پزشکی قانونی منتقل نشوند و سازوکار مناسبی جهت صدور جواز دفن بویژه در مواردیکه متوفی پزشک معالج ندارد برای این دسته از فوتی ها طراحی گردد. این موضوع مانع از سردرگمی و تحمیل هزینه به مردم خواهد شد.

معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور، با اشاره به اینکه تا کنون اقدامات بسیاری در خصوص صدور جواز دفن به روش علمی و قانونی صورت گرفته است گفت: فرم های جواز دفن توسط وزارت بهداشت و درمان وبا همکاری سازمان پزشکی قانونی کشور طراحی و تهیه و در اختیار پزشکان معالج و نیز تالارهای تشریح قرار داده شده که در تهیه این فرم ها از آخرین روش های علمی روز استفاده شده است.

وی آموزش پزشکان در زمینه چگونگی تعیین علت فوت و صدور جواز دفن را از دیگر اهداف تفاهم نامه دانست و اظهار داشت : برخی پزشکان سطح شهر که به صدور جواز دفن اقدام می کنند از مهارت های لازم برای صدور جواز دفن برخوردار نیستند و یا آموزش های لازم را در این زمینه را ندیده‌اند که بر اساس این تفاهم نامه تلاش می شود برنامه های آموزشی در خصوص صدور جواز دفن برای پزشکان برگزار شود تا مشکلات در این زمینه به حداقل برسد.

دکتر مهدوی ادامه داد: بر اساس این تفاهم نامه مشترک ، نقش عمده پزشکی قانونی آن است که توسط مرکز تحقیقات پزشکی قانونی مباحث آموزشی و پژوهشی را در حوزه صدور جواز دفن دنبال کند تا با آموزش پزشکان صدور جواز دفن با دقت انجام شود ضمن آنکه پزشک معالج نسبت به این موضوع آگاهی یابد که مجاز به صدور جواز دفن در مورد چه مرگ هایی است و کدام موارد را باید به پزشکی قانونی ارجاع دهد.

معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور با تأکید بر اینکه گاهی در مرگ های با علت غیر طبیعی جواز دفن توسط پزشک معالج صادر می شود یادآور شد: صدور جواز دفن در مرگ های با علت غیر طبیعی تنها بر عهده پزشکی قانونی است ، به عنوان مثال اگر فردی به دنبال وقوع حادثه رانندگی در بیمارستان فوت کند و یا آنکه فردی در جریان یک منازعه مصدوم و بعد از مدتی جان خود را از دست دهد، تعیین علت فوت توسط پزشکی قانونی انجام می شود زیرا این افراد مرگ غیر طبیعی داشته اند و صدور جواز دفن برای آنان توسط پزشکان معالج مجاز نیست.

وی با اشاره به اینکه در تالارهای تشریح پزشکی قانونی علت فوت به شکل علمی تعیین می شود، تصریح کرد: فرم های جواز دفن پزشکی قانونی برگرفته از فرم های طراحی شده توسط وزارت بهداشت ودرمان با همکاری سازمان پزشکی قانونی است.

منبع : خبرگذاری تسنیم

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.