×

منافع زنان را خودشان تعریف کنند

منافع زنان را خودشان تعریف کنند

اگر زنی تشخیص داد که حضورش در خانه مطلوب است می‌تواند برنامه مفیدی برای رشد وپیشرفت خود فراهم کند واگر زنی غیراز این اندیشید او هم باید بتواند به ندای درون خود پاسخ گوید‌

منافع-زنان-را-خودشان-تعریف-کنند

اگر زنی تشخیص داد که حضورش در خانه مطلوب است می‌تواند برنامه مفیدی برای رشد وپیشرفت خود فراهم کند واگر زنی غیراز این اندیشید او هم باید بتواند به ندای درون خود پاسخ گوید‌.

 گاهی اوقات بانوان به دلیل مشغله فراوان و شاید عدم دسترسی به قوانین از حقوق خود غافل مانده‌اند و البته این عدم آگاهی از قوانین مشکلاتی را برای زنان بوجودآورده است. مشکلاتی که گاهی برای آنان بسیار گران تمام می‌شود. در جامعه‌ای که سابقه طولانی مردسالارانه دارد آگاهی از حقوق می‌تواند بسیاری از مشکلات احتمالی را برطرف کند. در همین زمینه با اشرف گرامی زادگان، کارشناس حقوقی به گفت‌وگو نشستیم.

  اصولا درحال حاضر بزرگترین مشکلات زنان در جامعه امروز چیست؟  قانون در این زمینه چگونه است؟

اگر بخواهیم واقع بین باشیم و  اولویت‌ها را در نظر بگیریم باید به قانون اساسی و اصل 21 این قانون توجه کنیم.  در شرایط کنونی مسائل ومشکلات زنان سرپرست خانوار مهم‌ترین مسئله است‌. این بخش از زنان باید ازجهت مادی وهم معنوی حمایت شوند‌. این توجه، منافع بسیاری برای جامعه در آتیه خواهد داشت‌. اولویت دیگر کاهش بیکاری زنان ودختران جوان است‌.ضروری است با آموزش حرفه وفن ومهارت‌های لازم و متناسب زنان را شاغل کرد تا در رفاه خانواده اعم از والدین یا فرزندان سهیم شوند‌. ایجاد اشتغال وکارآفرینی‌های کوچک چه در داخل خانه وچه در جامعه نتایج ثمربخشی دارد‌. اکنون که قانون ساماندهی مشاغل خانگی هم مصوب شده است (درصورتی که صحیح وبا نظارت اجرا شود)هم به رشد ورفاه خانواده کمک می‌شود وهم‌به جامعه انتفاع می‌رساند. مضافا آن که اکنون زنان تحصیل‌کرده یا دختران دانشجو به منظور کسب علم نیاز به کارهای پاره وقت هم دارند. شاهدیم که روز به روز نیاز به کار در جوانان بیشتر می‌شود.

 در بحث حمایت از زنان آیا در این مورد اقدامی صورت گرفته است یا خیر؟

منظور از حمایت چه نوع حمایتی است؟

 برخی از قوانین به نفع مادران وآسایش زنان (در صورت فرزند دارشدن) مصوب شده است‌. حال باید دید اجرا می‌شود یا خیر؟ در مرحله دوم باید ارزیابی کرد که این قوانین تا چه میزان به سود خانواده و زنان است‌. به طور کلی برای مفید یا حامی‌بودن یک مصوبه، بایددر زمینه آن مصوبه ارزیابی‌های لازم صورت گیرد و تبعات آن را بسنجیم‌. اگر سود آن بیشتر از زیانش بود ادامه دهیم اما اگر نتایج مطلوبی نداشت در صدد اصلاح وبازنگری باشیم‌. در کشور ما نیاز است که نفع ملی و ارتقای جایگاه کشور در منطقه وجهان نیز منظور شود‌. ملت‌ها از کار وتلاش به پیشرفت می‌رسند‌. برخی از قوانین نیز از زنان حمایت کرده‌اند مانند اصلاح قانون ارث همسر‌، افزایش حداقل سن ازدواج از بلوغ به رشد‌، موادی در حوزه حقوق ودستمزد‌، محاسبه مهریه به نرخ روز،  محاسبه اجرت المثل زن در کارهای خانه و... اما باز هم موارد فوق کافی نیست‌. به نظربنده می‌توان با بررسی وکوشش بیشتر زنان را به حقوق واقعی خود نزدیک تر کرد.

  به نظر شما قوانین تا چه حد منافع خانم‌ها  را در نظر دارد؟

منافع را چگونه تعریف می‌کنیم‌. دیدگاه‌های گوناگون ومتضادی وجود دارد‌. علت اختلاف نظر در موضوع زنان در کشور ما به دلیل تفاوت در این دیدگاه‌ها است‌. برخی، قوانینی را به نفع زنان می‌دانند که زنان را بیشتر در خانه نگه‌دارد چون استدلال می‌کنند که خانواده با وجود مادر در خانه استحکام بیشتری دارد و برخی خلاف این را به نفع زنان می‌دانند‌. تجمیع این دونظر در عمل ممکن نشده است‌.

نظر من این است که زنان باید خودشان به منافع خود بیندیشند‌. نباید جلوی علائق آنهارا گرفت‌. اگر زنی تشخیص داد که حضورش در خانه مطلوب است می‌تواند برنامه مفیدی برای رشد وپیشرفت خود فراهم کند واگر زنی غیراز این اندیشید او هم باید بتواند به ندای درون خود پاسخ گوید‌. وظیفه مسئولان وجامعه وقانونگذار این است که به نظر زنان احترام بگذارند وهرگونه محدودیت وممنوعیت را از جلوی پای زنان بردارند‌. هر انسانی حق دارد برای خود آرمان داشته باشد لذا تصمیم گیرنده در این موضوع خود فرد است‌.جامعه باید بستر مناسب را برای زنان در خانه وحضور درجامعه مهیا کند‌. انتخاب با خود فرد است‌.

  برخی نمونه‌های عینی در رابطه با این مشکلات بفرمایید‌.

باید قوانین جدیدی برای زنان وضع شود‌. این قوانین فقط در چارچوب روابط خانواده نیست‌. بلکه مربوط به تسهیلاتی است که با ارائه آن‌، مشکلات زنان را کاهش می‌دهد‌. مانند اعطای اعتبارات خرد(البته بدون بوروکراسی‌های اداری وبانکی) یا مراکز ونهادهایی که به مهارت افزایی آنان کمک کند وده‌ها تسهیلات دیگر‌.  کمبودهایی در جامعه وجود دارد  که با کارآفرینی وایجاد مراکزی مانند تعاونی‌ها وغیره به بهبود وضعیت موجود کمک می‌کند. پیشنهاد بنده این است که به بعد اقتصادی در بخش خانواده وبخصوص زنان توجه بیشتری شود‌.

  از دیدگاه شما زنان ایرانی چه مقدار از حقوق خود آگاهی دارند؟ و چه مقدار برای به‌دست آوردن این آگاهی تلاش می‌کنند؟ آیا در این زمینه سازمان یا نهادی در جهت خدمت به خانم‌ها  پیش‌بینی شده است یا خیر؟

البته نسبت به سابق آگاهی زنان از حقوق وتکالیف‌شان بیشتر شده اما نحوه به‌کارگیری آن وچگونه به‌کار گرفتن آن نیز باید آموزش داده شود‌. اگر زنان حقوقی دارند، تکلیف نیز دارند‌. باید این دو را در کنارهم ببینند. ضمن آن که زنان باید مهارت‌های زندگی را بیاموزند‌. با مشاوره با روانشناس وجامعه‌شناس وحقوقدان همه جوانب را در نظر بگیرند‌. در جهان مرسوم شده است که برای هر اقدامی‌مشاوره می‌کنند‌.باید یاد بگیریم که سراغ متخصص برویم تا در هر مشکلی نتایج صحیح به دست آید‌.

برخی سازمان‌ها ممکن است به زنان خدماتی را ارائه دهند اما به نظر می‌رسد انسجام کافی در جامعه نیست تا در دسترس همگان قرار گیرد‌. این خدمات باید برای اقشاری از جامعه رایگان باشد‌. چنین نهادهایی ضرورت کشور ما‌ست‌.

اشرف گرامی‌زادگان

منبع : پایگاه خبری رسانه قانون

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.