×

داد پزشک ها به صحنه می آیند

داد پزشک ها به صحنه می آیند

داد پزشک ها به صحنه می آیند

داد-پزشک-ها-به-صحنه-می-آیند

«دادپزشک»‌ها به «صحنه» می‌آیند!
«دادپزشک» کسی است که آموزش دیده و می‌داند که در چه مواردی گواهی فوت را صادر کند و در چه مواردی نیاز است که برای بررسی بیشتر و کالبدگشایی مورد را به سازمان پزشکی قانونی ارجاع دهد.

رییس سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به اجرایی شدن طرح «دادپزشک» در آینده‌ای نزدیک در سطح کشور تاکید کرد که این طرح در راستای کاهش تصدی‌گری در جهت ایجاد تسهیلات لازم برای مردم ایجاد خواهد شد و می‌تواند بخش بزرگی از مراجعات به مراکز پزشکی‌ قانونی را کاهش دهد.
احمد شجاعی در گفت‌وگو با ایسنا در این باره افزود: «دادپزشک» کسی است که آموزش دیده و می‌داند که در چه مواردی گواهی فوت را صادر کند و در چه مواردی نیاز است که برای بررسی بیشتر و کالبدگشایی مورد را به سازمان پزشکی قانونی ارجاع دهد. در واقع مانند دفاتر ثبت اسناد خواهد بود که این فرد با تعیین صلاحیت و بررسی دقیق بر صلاحیت علمی، اخلاقی و با حکم سازمان پزشکی قانونی مشغول خدمت‌رسانی خواهد شد.

وی ادامه داد: یکی از موضوعات مورد بررسی در پزشکی قانونی، بحث گواهی فوت است که پزشک معالج می‌تواند در زمینه تعدادی از فوتی‌ها اظهارنظر قطعی کند اما در اکثر موارد علت فوت را نمی‌توان با یک معاینه سطحی انجام داد. در این صورت است که باید این متوفیان به پزشکی قانونی ارجاع داده شوند. این روند هم یک هزینه به پزشکی قانونی تحمیل می‌کند و هم زمان طولانی طی می‌شود و اجساد معطل باقی می‌مانند و از طرفی بعضی از گواهی فوتی‌ها هم در حال حاضر توسط پزشکانی صادر می‌شود که پزشک معالج نیستند و در این بین امکان دارد که ما دچار مشکلات قضایی هم بشویم.


رییس سازمان پزشکی قانونی کشور افزود: برای رفع این مشکل پیشنهاد طرح «دادپزشک» را مطرح کردیم. در واقع «دادپزشک» با حکمی که از سوی سازمان پزشکی قانون می‌گیرد، تقریبا یک عاملی برای انجام این کار می‌شود و طبق ضوابطی به آنها اجازه داده می‌شود که گواهی فوت صادر کنند.
شجاعی تصریح کرد: با نهایی شدن و ابلاغ این آیین نامه، حسب موارد، بیمارستان‌ها با دادپزشک تماس می‌گیرند و بلافاصله دادپزشک در محل حضور می‌یابد و اسناد و مدارک و معاینات سطحی را انجام می دهد و اگر به جمع‌بندی رسید و توانست علت فوت را تشخیص بدهد، در همان جا علت فوت را مشخص و گواهی را که مورد قبول سازمان پزشکی قانونی است را صادر می‌کند. در مواقعی هم که احتمال شک و مسائل قضایی و شکایت وجود دارد این موارد را با ذکر علت و دلیل به سازمان پزشکی قانونی ارجاع می‌دهد و در سازمان کالبدگشایی و آزمایش‌های لازم انجام می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که چه کسانی می‌توانند برای طرح دادپزشک اولویت داشته باشند؟ گفت: همکاران پزشکی قانونی که سابقه کار در سالن تشریح اجساد داشته باشند در اولویت قرار دارند. در واقع انتخاب پزشکانی که در سالن تشریح شاغل باشند دارای یک امتیازبندی است که پزشک در سالن تشریح شاغل باشد و برای هر ماه سابقه کار در سالن تشریح امتیاز در نظر گرفته می شود. پزشکان رسمی و پیمانی و همین طور متخصصان پزشکی قانونی از دیگر افرادی هستند که در اولویت طرح دادپزشک قرار دارند.

شجاعی ادامه داد: در شهرستان هایی که مرکز پزشکی قانونی نداریم، پزشکانی هستند که دوره‌ای را در سازمان پزشکی قانونی می‌بینند و با شرکت و قبولی در آزمون سازمان و مهارتی که در سالن تشریح به دست آورده‌اند، مورد تایید قرار می‌گیرند و در مرحله بعد به عنوان پزشک کمکی (معاضدتی) با سازمان همکاری می کنند.
رییس سازمان پزشکی قانونی ادامه داد: در حال حاضر هم سازمان پزشکی قانونی، پزشکانی را در شهرستان‌ها دارد که استخدام سازمان نیستند و به عنوان پزشکان کمکی مطرح هستند. این پزشکان زمانی که این طرح اجرایی شود به دلیل این که سابقه و دوره کار در سالن تشریح را دیده‌اند در اولویت قرار می‌گیرند. چنانچه درخواست داده‌اند که دادپزشک آن شهرستان باشند باید در آزمون سازمان پزشکی قانونی شرکت کنند و پس از کسب امتیاز لازم برای آنها مجوز دادپزشک صادر می شود که صلاحیت کار این دادپزشکان توسط کمیته‌ای در همان استان تایید می شود و بعد از گرفتن این صلاحیت ها است که می‌توانند به عنوان دادپزشک در آن شهرستان خدمت کنند.

شجاعی یادآور شد: در حال حاضر پیش نویس آیین نامه طرح دادپزشک تنظیم شده و تا زمان تصویب نهایی آیین نامه امکان اصلاح و تغییر در آن وجود دارد.
رییس سازمان پزشکی قانونی کشور تاکید کرد: طرح دادپزشک توسط سازمان پزشکی قانونی تهیه شده و به رییس قوه قضاییه ارجاع داده شده است و رییس قوه قضاییه هم به معاونت حقوقی ارجاع داده و در حال حاضر هم در حال بررسی در یک کارگروهی است که انشاءالله به زودی این طرح مورد ارزیابی و تصویب قرار خواهد گرفت و ابلاغ خواهد شد.

شجاعی با اشاره به وظایف دیگر دادپزشک خاطر نشان کرد: دادپزشکان وظایف مهمی بر عهده دارند به عنوان مثال در حال حاضر بیمه ما را تحت فشار قرار می‌دهد که امر کارشناسی آنها را سازمان پزشکی قانونی انجام بدهد؛ در واقع یک وظیفه که خارج از وظایف سازمان پزشکی قانونی است را از ما خواستار هستند.

وی ادامه داد: قاعده این موضوع این است کسی که کارشناس است باید بدون وابستگی و انگیزه‌های مالی کار خود را انجام دهد و مورد وثوق باشد و بررسی و تحت نظارت و کنترل باشد تا بتواند کارشناسی در امور بیمه‌ها و خسارت‌ها را انجام دهد. در بعضی مواقع افرادی هستند که به بیمه دروغ گفته و به نوعی کلاهبرداری می‌کنند و به خود آسیب و صدمه می‌رسانند و بعد مساله را به عنوان اینکه در یک حادثه‌ای صدمه دیده‌اند عنوان می‌کنند. اگر در این مواقع یک کارشناس ماهر نباشد این کلاهبرداری به وجود می‌آید.

رییس سازمان پزشکی قانونی کشور اضافه کرد: باید یک مجموعه مطمئن و آموزش دیده داشته باشیم و تحت کنترل و نظارت کار خود را انجام دهد که در این صورت کمک بزرگی به بیمه‌ها می‌کند، در واقع طرح دادپزشک می‌تواند این کار را انجام دهد.

شجاعی ادامه داد: در بعضی مواقع نیازی نیست که تشکیلات و تجهیزات سازمان پزشکی قانونی را ایجاد کنیم. به عنوان مثال در یک شهری با 20 هزار جمعیت، مراجعه به پزشکی قانونی شاید روزی یک مورد باشد. آیا این صلاح است که سازمان پزشکی قانونی را با کلیه تجهیزات ایجاد کنیم؟ که در این مورد می‌توان گفت با اجرای این طرح، دادپزشک می‌تواند در آن شهر در کنار وظایف خود کار ما را انجام دهد و مواردی که لازم و ضروری است را به سازمان پزشکی قانون ارجاع دهد.

رییس سازمان پزشکی قانونی کشور در پایان در پاسخ به این سوال که آیا سازمان پزشکی قانونی نظارتی بر روی طرح دادپزشک دارد؟ گفت: مهمترین حسن دادپزشک اینگونه است که عین دفاتر ثبت اسناد در هرجایی حضور خواهند داشت. این فرد با تعیین صلاحیت و بررسی دقیق بر صلاحیت علمی، اخلاقی و با حکم سازمان پزشکی قانونی منصوب می‌شود، تحت ضوابط و قوانین و با تعرفه‌ای که سازمان تعیین می‌کند و با نظارت مستمری که بر روی این افراد داریم کار را انجام می‌دهند. مانند همان نظارتی که سازمان ثبت بر روی دفاتر اسناد رسمی دارد ما هم همین کار را می‌کنیم و اگر تخلفی از کسی ببینیم پروانه کارش را باطل می‌کنیم، لذا نظارت بر روی دادپزشک از سوی سازمان پزشکی قانونی یکی از مسایل مهم و ضروری است.

«دادپزشک»‌ها به «صحنه» می‌آیند!
«دادپزشک» کسی است که آموزش دیده و می‌داند که در چه مواردی گواهی فوت را صادر کند و در چه مواردی نیاز است که برای بررسی بیشتر و کالبدگشایی مورد را به سازمان پزشکی قانونی ارجاع دهد.

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.