×

تغییر نام کوچک امکان پذیر شد

تغییر نام کوچک امکان پذیر شد

تغییر نام کوچک امکان پذیر شد

تغییر-نام-کوچک-امکان-پذیر-شد وکیل 

همزمان با پخش سریال‌های «میوه ممنوعه» و «پنج کیلومتر تا بهشت» تمایل به انتخاب نام‌های «هستی» و «آیدا» که شخصیت‌های اصلی این سریال‌ها بودند در کشور افزایش یافت.
جام جم آنلاین: اعلام خبر تدوین لایحه‌ای برای دادن اختیار تغییر نام به ایرانیان پس از رسیدن به 18 سالگی از سوی سازمان ثبت‌احوال شاید برای همه مهم به نظر نرسد اما اگر ازجمله کسانی باشید که اسمتان را به هر دلیلی دوست ندارید و از هر بار شنیدنش ناراحت می‌شوید، همه جزئیات این خبر را پیگیری خواهید کرد.

اگر باور ندارید تعداد کسانی که اسمشان را دوست ندارند، کم نیستند، باید بدانید فقط در سال 89 بیش از 22 هزار درخواست تغییر نام در ثبت ‌احوال کشور مورد بررسی قرار گرفته است.
با این قانون فقط کسانی که نام‌هایی تا این حد عجیب مانند شهره فاطمه، سرتیپ، دکتر، شهردار، وانوشکا، ژاکاردو، قلی، غلام، گرگ یا زلف دارند، می‌توانند با درخواستی ساده و البته با رای دادگاه نامشان را عوض کنند، در غیر این صورت هر اسمی که داشته باشید و هر چقدر هم که اسمتان را دوست نداشته باشید، امکان تغییرش را ندارید و باید همه عمر با همان اسم سر کنید.
در واقع در حال حاضر تغییر نام کوچک فقط با ارائه دادخواست و با حکم قضایی، در صورت مغایر بودن با عرف و فرهنگ غالب و مقدسات مذهبی، زننده و مستهجن بودن اسم، نامتناسب بودن با جنس و در مجموع مواردی خاص و نادر امکان پذیر است.

معاون امور اسناد هویتی سازمان ثبت‌احوال کشور که از دادن اختیار تغییر نام به ایرانیان با رسیدن به 18 سالگی، خبر می‌دهد، به ایسنا می‌گوید: لایحه‌ای به منظور دادن اختیار تغییر نام به ایرانیان پس از رسیدن به 18سالگی توسط سازمان ثبت‌احوال تدوین شده که برای تصویب نهایی در سال آینده به مجلس ارائه خواهد شد.
به گفته محسن کرمی، قانون ثبت‌احوال نیازمند تغییرات و اصلاحاتی است که به فراخور نیازهای روزآمد جامعه، بازنگری این قانون در دستور کار سازمان ثبت‌احوال قرار گرفته و این لایحه نیز به‌دلیل نیازهای جدید افراد جامعه تدوین شده است.

کرمی با اشاره به درخواست‌های متعددی که برای تغییر نام به سازمان ثبت‌احوال ارائه می‌شود، ادامه می‌دهد: این درخواست‌ها حاکی از این است که والدین هنگام انتخاب نام فرزندان خود دقت کافی ندارند و به این ترتیب، فرزندان و گاهی حتی خود والدین پس از چند سال خواهان تغییر نام می‌شوند.
معاون امور اسناد هویتی سازمان ثبت‌احوال کشور درخصوص علت تدوین این لایحه خاطرنشان می‌کند: افراد پس از به دنیا آمدن هیچ مداخله‌ای در انتخاب نام خود ندارند و به این ترتیب شخصیت فرزندان پس از نامگذاری از سوی والدین شکل می‌گیرد. به‌همین دلیل مراجعات بسیاری درخصوص تقاضای تغییر نام به هیات‌های حل اختلاف یا محاکم قضایی تسلیم می‌شود و فرزندان تمایل دارند که اختیار تغییر نام خود را داشته باشند.

از آنجا که لوایح ارائه شده از سوی دولت باید به تصویب نمایندگان مردم برسد تا به شکل قانونی لازم‌الاجرا شود، نظرات نمایندگان مجلس در رای آوردن چنین لایحه‌ای تاثیرگذار است.
موسی‌الرضا ثروتی، نماینده مردم بجنورد با این لایحه موافق و معتقد است این‌ که امکانی فراهم باشد تا بدون روند قضایی فعلی افراد بتوانند اسمشان را بعد از 18 سالگی عوض کنند، کار خوبی به نظر می‌رسد.

حسین نژادفلاح، نماینده مردم ساوجبلاغ نیز با بحث تغییر نام موافق است.
به گفته او هر کسی ممکن است نامی داشته باشد که از نظر فرهنگی، سلیقه شخصی یا با افکار و اندیشه‌های فرد یکسان نباشد، بر همین اساس می‌توان برای این فرد این حق را قائل شد که اسمش را براساس خواسته خودش تغییر دهد.
او ادامه می‌دهد: اسم افراد باید به‌گونه‌ای باشد که آنها نسبت به اسمشان احساس تعلق و از این اسم احساس خوبی داشته باشند.
ایرانی‌های جوگیر!

نگاهی به افزایش برخی از نام‌ها در دوره‌هایی از زمان نشان می‌دهد برخی از والدین ایرانی برنامه یا تدبیر درستی برای اسم‌گذاری ندارند.
هر چند اسامی‌ای نظیر هستی، آیدا یا ستایش بی‌تردید جز اسامی زیبایی محسوب می‌شوند، اما اگر تنها دلیل انتخاب این اسامی پرطرفدار بودن شخصیت اول یک سریال تلویزیونی باشد، کمی ناامیدکننده به نظر می‌رسد.

براساس اعلام سازمان ثبت‌احوال، سریال‌ها و فیلم‌های سینمایی هم در برخی مواقع الگوی انتخاب نام می‌شوند و به عنوان مثال سریال «ستایش» در این زمینه تاثیرگذار بود.
همزمان با پخش سریال‌های «میوه ممنوعه» و «پنج کیلومتر تا بهشت» تمایل به انتخاب نام‌های «هستی» و «آیدا» که شخصیت‌های اصلی این سریال‌ها بودند در کشور افزایش یافت.
در سال 85 نام ستایش رتبه پنجم را داشته و به مراتب فراوانی آن افزایش یافته و سال گذشته و امسال سومین نام پرطرفدار در کشور بوده است.
امسال هم فراوانی نام «آیدا» افزایش یافته و فراوانی نام «هستی» در حال افزایش است.

مدیرکل اسناد هویتی سازمان ثبت‌احوال کشور می‌گوید: اتفاقات و وقایعی که در سنوات گذشته رخ داده در انتخاب نام افراد بسیار اثرگذار بوده است، به عنوان مثال پیش از انقلاب اسلامی فراوانی نام «روح‌الله» 400 مورد در هر سال بود، در حالی که پس از وقوع انقلاب اسلامی فراوانی این نام به 9 تا 20 هزار مورد در سال افزایش یافت.
محسن اسماعیلی ادامه می‌دهد: محمدرضا هم نام زیبایی است و اکنون هم فراوانی زیادی دارد؛ فراوانی این نام پیش از انقلاب بسیار زیاد بوده، در حالی که در سال‌های نخست پس از پیروزی انقلاب، فراوانی این نام بسیار کاهش یافت. نام قهرمانان ملی و بین‌المللی کشور هم معمولا از نام‌های پرطرفدار هستند.
با وجود این به گفته اسماعیلی، سلیقه جامعه در انتخاب نام تا حدودی نسبت به گذشته تغییر کرده و این تغییر یک هشدار است و نهادهای مختلف مانند رسانه‌ها، آموزش و پرورش، سازمان‌های فرهنگی و هنری، شهرداری‌‌ها و دانشگاه‌ها باید جهت فرهنگ‌سازی انتخاب نام بهتر عمل کنند.

ضرورت کارشناسی حقوقی

از منظر جامعه‌شناسی و روان‌شناسی که بر تاثیرات مثبت نام نیک و داشتن شانس تغییر نام بگذریم، باید در تغییر نام مباحث حقوقی نیز مورد توجه قرار گیرد. به گفته حقوقدانان ممکن است کسی یک ماه قبل از تغییر نام نسبت به ارائه چک یا هر سند رسمی دیگر اقدام کند و بعد با تغییر نام و دریافت هویت جدید قانون را دور بزند.
فرهاد یزدان‌پناه، وکیل دادگستری در این خصوص معتقد است: تغییر نام کوچک افراد نباید آزاد و وابسته به میل و اراده آنان باشد؛ چرا که ممکن است از این موضوع سوء‌استفاده‌هایی شود و بهتر است این کار با حکم قضایی و قضاوت دادگاه انجام گیرد.
با وجود همه این هشدارها، توجه به دادن اختیار تغییر نام برای یک بار به هر شهروند ایده خوبی به نظر می‌رسد که باید در مجلس بعدی مورد توجه نمایندگان مجلس قرار گیرد.

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.