×

گزارش بازدید و ارسال کمکهای مردمی به مناطق زلزله زده آذربایجان و توصیه های مرتبط

گزارش بازدید و ارسال کمکهای مردمی به مناطق زلزله زده آذربایجان و توصیه های مرتبط

گزارش بازدید و ارسال کمکهای مردمی به مناطق زلزله زده آذربایجان و توصیه های مرتبط

گزارش-بازدید-و-ارسال-کمکهای-مردمی-به-مناطق-زلزله-زده-آذربایجان-و-توصیه-های-مرتبط

روز دوشنبه به همراه گروهی از دوستان به منطقه زلزله زده ورزقان رفتیم. پنج ماشین بودیم. یک وانت نیسان، یک وانت مزدا و سه ماشین سواری شخصی که همه این ماشینها پر از مایحتاج روزمره بود. متاسفانه جی پی اس گوشی را روشن نکرده بودم اما مسیری که ما رفتیم بدین ترتیب بود که از سه راهی ورزقان حدود 15 کیلومتر رفته و نرسیده به سرند وارد جاده آسفالت سمت چپ شدیم بعد از 5 کیلومتر وارد مسیر خاکی شدیم که به دو روستای دور افتاده به نامهای آشاغی قشلاق و یوخاری قشلاق منتهی میشد. مسیر واقعا صعب العبور بود و پس از رسیدن به نزدیکی روستای اول امکان پیشروی با ماشینهای سواری نبود و فقط وانتها و یک ماشین شاسی بلند توانستند ادامه دهند. به همین دلیل بار سواریها را به وانتها منتقل کردیم. متاسفانه جی پی اس گوشی را روشن نکرده بودم اما مسیری که ما رفتیم بدین ترتیب بود که از سه راهی ورزقان حدود 15 کیلومتر رفته و نرسیده به سرند وارد جاده آسفالت سمت چپ شدیم بعد از 5 کیلومتر وارد مسیر خاکی شدیم که به دو روستای دور افتاده به نامهای آشاغی قشلاق و یوخاری قشلاق منتهی میشد. مسیر واقعا صعب العبور بود و پس از رسیدن به نزدیکی روستای اول امکان پیشروی با ماشینهای سواری نبود و فقط وانتها و یک ماشین شاسی بلند توانستند ادامه دهند. به همین دلیل بار سواریها را به وانتها منتقل کردیم.

کمکهای مردمی: یاشاسین آذربایجان

واقعا آفرین باید گفت به مردم آذربایجان. شنیده شده که اولین کاروان کمکهای مردمی از سوی مشکین شهر (خیاو) در صبحگاه فردای حادثه ارسال شده است. در مسیر تبریز تا ورزقان صف طولانی ماشینهایی که برای کمک آمده بودند بیشمار بود. کاروانهای مختلف از مناطق مختلف آذربایجان همگی با بار غیرت و امید، فوج فوج راهی مناطق آسیب دیده بودند. از سه راهی ورزقان تا چندین کیلومتر ترافیک سنگینی حاکم است که همین ترافیک در ساعات پایانی روز مجددا مشکل ساز میشود. لذا به دوستانی که قصد کمک در روزهای آتی دارند توصیه میشود طوری حرکت کنند که پیش از ظهر سه راهی ورزقان را پشت سر بگذارند. همچنین توصیه میشود در روستاهایی که در ابتدای مسیر و در کنار جاده میبینید، توقف نکنید زیرا به گفته خود اهالی، عمده نیازهای این روستاها تامین شده و میشود و به واسطه دسترسی به جاده اصلی، بیشترین کمکها را دریافت میکنند.
برخی از تیمها واقعا منسجم بودند و برخی نیز بدون هیچ شناختی از منطقه و مسیرهای آن، ماشینها را پر کرده و آمده بودند. بعضی گروهها برنامه ریزی دقیقی داشتند بدین ترتیب که لیستی از روستاهای آسیب دیده تهیه کرده و آنها را به چند منطقه تقسیم کرده اند و کمکهای مردمی را به نحو منسجم در تیمهای چند نفره به همه آنها گسیل میکنند.
به کرات شنیدیم که بازاریان بزرگوار تبریز، محموله های خریداری شده را به رایگان یا به قیمت خرید، تحویل خریدارانی داده اند که با ماشین شخصی، نیسان و کامیونت و ... برای خرید آذوقه به بازار تبریز و عمدتا خیابان دارایی مراجعه کرده بودند. از این نوع حرکتها زیاد دیده میشود و سرمایه داران و کارخانه داران بزرگ، کامیونها و وانتهای مخصوص توزیع محصولات خود را پر از محموله های کمکی کرده و بعضا شخصا آنها را به دست مردم میرسانند.

توزیع عادلانه

پیش از ورود ما به روستای آشاغی قشلاق، با معلم جوان مدرسه روستا به نام آقای ادیانی آشنا شدیم و حضور ایشان موجب گشایش بزرگی در کار ما شد. زیرا ایشان با تمامی اهالی روستا آشنا بوده و مشخصا از سطح آسیب دیدگی هر شخص نیز آگاه بود و همین موجب هدفمند شدن کمکهای ما شد. شیوه ای که به پیشنهاد خود آقای ادیانی مورد عمل قرار گرفت این بود که به مجرد ورود به هر روستا لیستی از اهالی روستا تهیه نمود، و پس از این که هر شخص سهم خود را دریافت میکرد نام او را از لیست حذف مینمود به این ترتیب مردم در صفهای منظم و بدون ازدحام موفق به دریافت مایحتاج میشدند.
حضور ایشان امتیاز دیگری هم داشت و آن آگاهی این معلم وظیفه شناس از میزان آسیب دیدگی اهالی بود و از جمله موجب شد دو تخته فرشی که از سوی مردم اهدا شده بود دقیقا به دست کسانی برسد که بیشترین نیاز را بدان داشتند.

کمکهای دولتی

خیالتان را راحت کنم: "کلا خبری از دولت نیست". در مسیری که ما رفتیم، به جز آمبولانسهای هلال احمر و دو ماشین اداره برق که الحق زحمت میکشیدند هیچ نشانی از دولت ندیدیم. روستاییان هم این امر را تایید میکردند که کمکهای دولتی بسیار محدود بوده است. شاید حضور دولتیها در شهر یا روستاهای سهل الوصول پر رنگتر بوده. هلال احمر چادر در اختیار مردم گذاشته است و لا اقل از جهت اسکان اضطراری، مردم مشکلی ندارند. اما کمبود حمامها و توالتهای صحرایی به شدت احساس میشود و فقدان اینها میتواند منجر به اشاعه بیماریهای عفونی شود.

اولویتهای فعلی

1. مواد خوراکی

در حال حاضر به لطف کمکهای بسیار پر حجم مردمی، مواد غذایی به حد کافی در منطقه وجود دارد و میشود گفت از نظر مواد غذایی تا یک هفته یا شاید بیشتر مشکلی احساس نخواهد شد. شخصا مشاهده کردم که کاروان مردمی اعزامی از روستای لیقوان، کیسه های بیست کیلویی برنج، روغن مایع و جامد، پنیر دو کیلویی، نمک، چای را میان روستاییان تقسیم کردند که با احتساب کمکهای دریافتی از سایر اکیپها، احتمالا مشکل خوراک مردم برای مدتی حل شده است. در حال حاضر حتی غذای گرم نیز از تبریز و شهرهای دیگر به روستاهای آیب دیده ارسال میشود. به دوستانی که در حال برنامه ریزی برای کمکهای بعدی هستند توصیه میکنم مواد خوراکی را در اولویتهای پایین تر بگذارند و اولویت اصلی را به مسائل بهداشتی بدهند.

2. اسکان

 به نظرم میرسد جو هیجانی حاضر، حداکثر تا عید فطر فرو خواهد نشست و بعد از آن، از حجم کمکهای مردمی به شدت کاسته خواهد شد و مردم منطقه ناچارند به بازسازی خرابیها در شرایط مصیبت بار جدید بپردازند و مهمترین مشکلی که با آن روبرو خواهند بود، مشکل بازسازی خانه ها یا اسکان به هر شکلی است. مشکل بزرگ این است که وعده دولت در خصوص پرداخت وام بلا عوض و کم بهره، جبراَ با سوء مدیریتها و سوء استفاده های همیشگی همراه شده و بخش عمده ای از آن تباه خواهد شد. لذا مهم است که گروههای مردمی، راهی برای مدیریت این منابع یا هر منبع مالی مرتبط با اسکان مردم، در یک بازه زمانی یک ساله پیدا کنند.
از سوی دیگر روستاهای زیادی در مسیرهای صعب العبور یا حتی بدون هر گونه مسیر ماشین رو واقع شده اند که بردن مصالح ساختمانی مثل سیمان و آجر و تیر آهن به آن مناطق چیزی شبیه شوخی است یا حداقل در کوتاه مدت بسیار دشوار است. مقصود از کوتاه مدت این است که به زودی سرمای پاییز و زمستان وارد منطقه شده و قطعا ساخت و ساز مسکن متوقف و ارسال مصالح متعسر خواهد شد. سوال این است که در این شرایط، روستایی بی سرپناه چه باید کند؟ آیا باید در چادرهای هلال احمر به انتظار بهار و کمبوزه بنشیند؟ پیشنهادی که به نظر من میرسد، اسکان موقت در کانکس و انجام ساخت سازها با حوصله و دقت است.

3. بهداشت و مراقبتهای پزشکی

استقبالی که مردم از پوشک، نوار بهداشتی، صابون مایع و شامپو کردند غیر قابل پیش بینی بود. در حال حاضر حجم زیادی مواد شوینده مثل پودر لباس شویی و صابون وارد منطقه شده است. اما قطعا نیاز مبرمی به پوشک و نوار بهداشتی و شیر خشک وجود دارد. همچنین فقدان توالت صحرایی و حمام صحرایی منطقه را با خطر شیوع بیماریهای عفونی و واگیردار مواجه میکند.
بیمارستانهای تبریز، تا 48 ساعت پس از حادثه در حالت آماده باش کامل بودند و من دوستان پزشکی دارم که تا 36 ساعت پس از زلزله بدون یک دقیقه استراحت، به مداوای مجروحین و احیای مصدومین پرداخته اند. دریغ دوستان پزشک این است که اگر تیمهای پزشکی در ساعتهای اولیه در مناطق زلزله زده حضور می یافتند آمار تلفات بسیار کمتر از تعداد فعلی میبود. زیرا علت عمده فوتها، مسدود شدن مجاری تنفسی با خاک و غبار  یا تجمع خون حاصل از شکستگی دنده ها در ریه ها بوده است که امکان احیای مصدومین با اقدامات ساده پزشکی میسر بوده اما به علت فقدان پزشک، ناچار از اعزام به شهرهای اطراف بودند و بسیاری از مصدومین در مسیر بیمارستان تلف شده اند. شخصا نیاز اساسی به حضور پزشک در مناطقی که ذکر شد احساس نکردم اما لازم است که نقاط متمرکزی تعیین شود و تیمی از پزشکان در هر یک از آن مراکز حضور یابند و هر تیم چند روستا را پوشش دهد و این مراقبت حداقل تا یک ماه ادامه داشته باشد. همچنین حضور روانشناس در کنار داغدیدگان ضروری است.

صدا و سیما

فکر نمیکنم کسی انتظار کمک و همراهی از صدا و سیما داشته باشد و همین که شر نرساند ما را کفایت است. اما این رسانه به خاطر عمل موهن خود، یک عذرخواهی جدی بدهکار مردم آذربایجان است.

    

پست های مرتبط

نظرات (3)

  • مهدی1391-07-12 پاسخ

    سلام و خسته نباشید.اگر سعادت باشه از تجربیاتتون استفاده کنیم. من دانشجوی حقوق هستم و سال بعد هم فارغ التحصیل خواهم شد. قصد دارم امسال در کنکور ارشد برای تجارت بین الملل بخونم. به نظز شما از چه درسهایی شروع کنم واگر عنایت بفرمایید منابع مفید برای درس حقوق بین الملل عمومی رو معرفی کنید. برای درس متون حقوقی چطوری بخونم ( فعلا فقط زبان عمومی بخونم یاهمراه با زبان تخصصی) در این تابستان هم حقوق مدنی ها رو تماما خوندم و الان هم در کنار درس حقوق تجارت زبان هم میخونم. روی چه دروسی تاکید بیشتر داشته باشم. خیلی ممنون

  • مهدی1391-07-12 پاسخ

    سلام و خسته نباشید.اگر سعادت باشه از تجربیاتتون استفاده کنیم. من دانشجوی حقوق هستم و سال بعد هم فارغ التحصیل خواهم شد. قصد دارم امسال در کنکور ارشد برای تجارت بین الملل بخونم. به نظز شما از چه درسهایی شروع کنم واگر عنایت بفرمایید منابع مفید برای درس حقوق بین الملل عمومی رو معرفی کنید. برای درس متون حقوقی چطوری بخونم ( فعلا فقط زبان عمومی بخونم یاهمراه با زبان تخصصی) در این تابستان هم حقوق مدنی ها رو تماما خوندم و الان هم در کنار درس حقوق تجارت زبان هم میخونم. روی چه دروسی تاکید بیشتر داشته باشم. خیلی ممنون

  • فرانک وکیلی1391-05-25 پاسخ

    سلام آقای آقاقلیزاده از این حادثه بسیار متأسف شدم و از بی تفاوتی مسوولین بسیار خشمگین، به عنوان یک هموطن با هموطنان آذربایجانی و آسیب دیدگان این فاجعه ملی همدلی می نمایم و از درگاه ایزد منان برای رفتگان طلب آمرزش و برای بازماندگان صبر آرزومندم. من یه کمک ناقابلی می خواستم انجام بدم چه طور می تونم مستقیماٌ به دست یک هموطن زلزله زده برسانم . از کمکتان بسیار سپاسگزارم.

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.