×

اعاده دادرسی حقوقی چیست ؟

اعاده دادرسی حقوقی چیست ؟

یکی از طرق پیش‎بینی‎شده توسط قانونگذار در اعتراض به آرای دادگاه‎ها، اعاده دادرسی است

اعاده-دادرسی-حقوقی-چیست-؟

یکی از طرق پیش‎بینی‎شده توسط قانونگذار در اعتراض به آرای دادگاه‎ها، اعاده دادرسی است.

با این فرض که احکام دادگاه‎ها بر اساس قوانین و مقررات و رعایت اصول، صادر شده باشند، اما گاهی اوقات ممکن است محکوم‎علیه نسبت به آن معترض باشد. در این صورت او می‎تواند درخواست اعاده دادرسی کند.
اعاده دادرسی یکی از طرق فوق‎العاده شکایت از احکام دادگاه‎هاست.

در اعاده دادرسی، رسیدگی مجدد به دعوا در همان مرجعی که حکم را صادر کرده است، صورت می‎گیرد.

در واقع می‎توان این‎گونه بیان کرد که با درخواست محکوم‎علیه مبنی بر انجام اعاده دادرسی، دعوایی که منجر به صدور حکم قطعی شده است، مجددا رسیدگی می‎شود و حکم صادره از منظر ماهیتی مورد ارزیابی مجدد قرار می‎گیرد.

اعاده دادرسی همانند طرق دیگر شکایت مانند فرجام‎خواهی و … با درخواست محکوم‎علیه به‎طرفیت (علیه) محکوم‎له انجام می‎شود.

مهلت درخواست اعاده دادرسی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است.

ذی‌نفع فقط در مهلت‌های قانونی حق درخواست اعاده دادرسی دارد.

ماده ۴٢۶ قانون آیین دادرسی دادگاه‎های عمومی و انقلاب در امور مدنی بیان کرده است: «نسبت به احکامی که قطعیت یافته، ممکن است به جهات ذیل درخواست اعاده دادرسی شود: موضوع حکم مورد ادعای خواهان نبوده باشد؛ حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد؛ وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا به مواد متضاد باشد؛ حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن، که قبلا توسط همان دادگاه صادر شده است، متضاد باشد، بدون آنکه سبب قانونی موجب این مغایرت باشد؛ طرف مقابل درخواست‎کننده اعاده دادرسی، حیله و تقلبی به کار برده که در حکم دادگاه موثر بوده است؛ حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم، جعلی بودن آنها ثابت شده باشد و پس از صدور حکم، اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست‎کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یادشده در جریان دادرسی مکتوم بوده و در اختیار متقاضی نبوده است.»

مطابق با ماده فوق می‎توان این‎گونه بیان کرد که فقط احکام، قابل اعاده دادرسی حقوقی هستند و قرارهای صادره از دادگاه قابلیت اعاده دادرسی ندارند.

علاوه بر موارد فوق‎الذکر، احکام دادگاه تجدیدنظر استان، احکام حضوری دادگاه نخستین در خواسته بیش از سه میلیون ریال، احکام غیابی و احکام صادره در دعاوی غیرمالی، با داشتن شرایط ذکرشده در ماده فوق، قابل اعاده دادرسی هستند.

منبع : روزنامه حمایت

    

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.