×

آئین نامه اموال دولتی

آئین نامه اموال دولتی

آئین-نامه-اموال-دولتی

فصل اول ـ کلیات
ماده 1ـ کلیه اموال منقولی که در تصرف مالکانه وزارتخانه یا مؤسسه دولتی بوده یا بنحوی از انحاء به تصرف مالکانه آنها درآید جز در مواردی که در قانون محاسبات عمومی مستثنی شده است مشمول مقررات این آئیننامه می باشد.
تبصره ـ اموالی که بنحوی از انحاء موقتاً به اختیار وزارتخانه یا مؤسسه دولتی درآید اموال امانی محسوب و در صورتی که مدت نگاهداری آن بیش از 15 روز باشد از نظر ثبت مشخصات آنها در دفاتر و تنظیم حساب تابع مقررات این آئیننامه می باشد.
ماده 2ـ اموال منقول دولتی به دو نوع تقسیم می شود:
1ـ اموال مصرفی: شامل اموالی است که بر اثر استفاده جزئاً یا کلاً از بین میرود.
2ـ اموال غیرمصرفی: شامل اموالی است که بدون تغییر و از دست دادن مشخصات اصلی بتوان آنرا مکرر مورداستفاده قرار داد.
ماده 3ـ اموالی که بعلت کمی قیمت ارزش نگاهداری حساب اموالی نداشته باشد و مصالح و لوازمی که در ساختمان بکار می رود و لوازم یدکی از نظر اجرای این آئیننامه در حکم اموال مصرفی است.
فهرست این قبیل اموال به پیشنهاد اداره کل اموال دولتی و موافقت وزارت دارایی ابلاغ می شود.
فصل دوم ـ جمعداران اموال و وظایف آنان
ماده 4ـ برای اجرای وظایف محول به وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی موضوع ماده 81 قانون محاسبات عمومی در مورد حفظ و نگاهداری حساب اموال منقول جمعدارانی براساس مقررات ماده 25 قانون مزبور انتخاب و منصوب می شوند.
تبصره 1ـ جمعداری موزه ها و لوازم فنی آزمایشگاه ها و نظایر آن بعهده کسانی واگذار خواهد شد که دارای اطلاعات مربوط باشند.
تبصره 2ـ وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی رونوشت احکام جمعداران را بلافاصله پس از صدور به اداره کل اموال دولتی ارسال خواهند داشت.
ماده 5ـ جمعدار مسئول حفظ و نگهداری اموالی که در ابوابجمعی او قرار دارد، بوده و مکلف به انجام وظایفی است که در این آئیننامه بعهده وی گذارده شده است.
ماده 6ـ جمعدار باید اموال موجود هر اطاق یا محل را به یکی از کارکنان که از طرف رئیس اداره مربوط معرفی می شود و مورد اعتماد جمعدار می باشد، سپرده و صورت آنرا با ذکر مشخصات در سه نسخه تنظیم و به امضای او برساند.
نسخه اول نزد جمعدار نگاهداری و نسخه دوم به تحویل گیرنده تسلیم و نسخه سوم در اطاق یا محل مربوط الصاق خواهد شد. صورتهای مزبور باید در اول هر سال با رسیدگیهای لازم از طرف جمعدار تجدید گردد.
تبصره ـ هر نوع نقل و انتقال در اموال تحویلی به هر یک از کارکنان موضوع این ماده باید اطلاع قبلی جمعدار بعمل آید تا در صورت مربوط قید گردد و هرگاه کسر و نقصانی در اموال مزبور بوجود آید نامبردگان مکلف هستند مراتب را باگواهی رئیس یا کارمند ارشد واحد ذیربط برای اقدامات لازم کتباً به جمعدار اعلام دارند.
ماده 7ـ جمعدار مکلف است در مواقعی که خروج مالی از واحد ابوابجمعی او ضرورت پیدا می کند پروانه خروج که شامل مشخصات کامل مال باشد به امضای خود و رئیس اداره ذیربط صادر نماید.
پروانه خروج باید در دفتری مطابق نمونه مربوط ثبت شود و هرگاه خروج مال بطور موقت صورت گرفته باشد تاریخ برگشت آن نیز در ستون ملاحظات قید خواهد شد.
ماده 8ـ در صورتی که سمت جمعدار بنحوی از انحاء از جمعدار سلب شود نامبرده مکلف است اموال ابوابجمعی خود را با حضور ذیحساب محل یا نماینده او ضمن تنظیم صورتمجلس به جمعدار تحویل دهد.
صورتمجلس تحویل به ترتیب شماره اموال در پنج نسخه تهیه و به امضای تحویل دهنده و تحویل گیرنده و ذیحساب یا نماینده او خواهد رسید و نسخ آن به وزارتخانه یا مؤسسه دولتی و اداره استفاده کننده مال و ذیحساب محل وتحویل گیرنده و تحویل دهنده داده خواهد شد.
تبصره ـ ذیحساب محل از تاریخ وصول صورتمجلس موضوع این ماده ظرف یک ماه به حساب دوره تصدی جمعدار قبلی رسیدگی نموده و در صورتی که کسر و نقصانی در ابوابجمعی وی وجود نداشته باشد مفاصا حساب صادر و به اوتسلیم خواهد نمود. رونوشت مفاصاحساب باید به وزارتخانه یا مؤسسه دولتی مربوط و اداره کل اموال دولتی فرستاده شود.
ماده 9ـ جمعدار مکلف است برای هریک از اموال غیرمصرفی ابوابجمعی خود شمارهأی اختصاص دهد و در مورد اموالی که الصاق و برچسب به آنها میسر است برچسب لازم باتوجه به شماره تخصیصی تهیه و به مال الصاق نماید.
تبصره 1ـ درمورد طلا و نقره عیار و وزن هریک باید ثبت شود.
تبصره 2ـ درمورد اشیاء عتیقه و نفیسه درصورت امکان عکس رنگی تهیه و در محل مناسبی نگهداری خواهد شد.
تبصره 3ـ برچسب باید متناسب با وضعیت شیئی از چرم ـ پلاستیک ـ مقوا ـ کاغذ ـ فلز یا نظایر آنها تهیه و در الصاق آن کمال دقت بعمل آید تا به هیچ وجه صدمه و خراشی به مال وارد نشود.
فصل سوم ـ طرز تنظیم دفاتر و صورتحساب اموال
ماده 10ـ جمعدار مکلف است سیاهه رسیده و فرستاده واحد ابوابجمعی خود را در دفاتر اموال برابر نمونه هایی که از طرف اداره کل اموال دولتی ابلاغ خواهد شد به ترتیب شماره اختصاص داده شده به مال ثبت نماید.
ماده 11ـ جمعدار مکلف است صورتحساب اموال غیرمصرفی رسیده و فرستاده نیمه اول هر سال را تا آخر مهرماه همان سال و صورتحساب نیمه دوم را تا آخر فروردین ماه سال بعد از روی دفاتر اموال در سه نسخه تنظیم و پس از گواهی ذیحساب محل یک نسخه آنرا به ضمیمه مدارک به اداره کل اموال دولتی و نسخه دیگر آنرا به وزارتخانه یا مؤسسه دولتی متبوع ارسال و نسخه سوم را نزد خود نگاهداری نماید.
حکم این ماده شامل اموال امانی نیز خواهد بود که براساس تبصره ماده یک باید برای آنها حساب نگهداری شود.
ماده 12ـ جمعدار اموال مصرفی مکلف است اموال رسیده و فرستاده ابوابجمعی خود را در دفتری مطابق نمونهأی که از طرف اداره کل اموال دولتی ابلاغ خواهد شد ثبت نموده و صورت موجودی آخر سال خود را در سه تنظیم و پس ازگواهی ذیحساب محل منتهی تا آخر فروردین ماه سال بعد یک نسخه آنرا به اداره کل اموال دولتی و یک نسخه دیگر را به وزارتخانه یا مؤسسه دولتی متبوع ارسال و نسخه سوم را نزد خود نگهداری نماید.
ماده 13ـ دفاتر حساب اموال و ذکر ثبت پروانه های خروجی باید قبل از ثبت سیاهه اموال از طرف ذیحساب محل پلمپ شود و در اولین صفحه دفتر باید تعداد صفحات دفتر و شماره تقاضای اداره مربوط و نام واحد استفاده کننده دفتر قید و مراتب به امضاء ذیحساب و جمعدار وقت برسد.
تبصره ـ دفاتر مذکور باید بدون خدشه و قلم خوردگی نگهداری شود و هرگاه اشتباهی در ثبت اقلام رخ دهد جمعدار مکلف است توضیح لازم را به امضاء خود در ستون ملاحظات یا در محل مناسب دیگر در مقابل نام مال با جوهر قرمز قید نماید.

فصل چهارم ـ وظایف ذیحساب
ماده 14ـ بمنظور نظارت در حساب اموال وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی وظایف زیر بعهده ذیحساب محل گذارده می شود:
1ـ رسیدگی و گواهی صورتحساب اموال رسیده و فرستاده جمعداران مربوط.
2ـ نظارت بر تحویل و تحول اموال بین جمعداران و امضاء صورتمجلس تحویل و تحول.
3ـ رسیدگی به حساب دوره تصدی جمعداران اموال و صدور مفاصاحساب.
4ـ رسیدگی به موجودی جمعداران در موادی که وزارت دارایی ابلاغ می نماید.
5ـ اعلام خطاها و جرایم جمعدارانی که در موقع رسیدگی به ابوابجمعی آنان معلوم شود مرتکب خطا یا جرمی شده اند به وزارتخانه یا مؤسسه مربوط و اداره کل اموال دولتی.
6ـ موافقت با حذف اموال از ابوابجمعی و حساب جمعدار که بر اثر فروش یا انتقال یا آتش سوزی یا سرقت یا حوادث مشابه آن از تصرف جمعدار خارج شد.
ماده 15ـ در مواردی که جمعداری از تحویل ابوابجمعی خود استنکاف نماید یا به هر علتی شرکت او در امر تحویل اموال میسر نباشد ابوابجمعی وی با حضور کمیسیونی مرکب از دادستان شهرستان مربوط و ذیحساب محل و رئیس اداره استفاده کننده مال یا نمایندگان آنان به جمعدار جدید تحویل خواهد شد.
صورتمجلس تحویل با ذکر علت عدم حضور جمعدار قبلی به ترتیب شماره اول در شش نسخه تنظیم و به امضاءاعضاء کمیسیون مذکور و جمعدار جدید خواهد رسید و نسخ آن به وزارتخانه یا مؤسسه دولتی ذیربط و اداره استفاده کننده مال و ذیحساب محل و دادستان شهرستان مربوط و تحویل گیرنده تسلیم و نسخه آخر آن برای اطلاع جمعدار قبلی ارسال خواهد شد.

فصل پنجم ـ وظایف اداره کل اموال دولتی
ماده 16ـ بمنظور رسیدگی به موجودی ـ نظارت و تمرکز حساب اموال وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی وظایف زیر بعهده اداره کل اموال دولتی در وزارت دارایی محول می شود:
1ـ دریافت صورتحسابها و مدارک مربوط به اموال (موضوع مواد 11 و 12 و تبصره ذیل ماده یک این آئیننامه) از وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی
2ـ رسیدگی به صورت حسابهای اموال واصل از وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی و ثبت آن با مشخصات کامل در دفاترمربوط
3ـ درخواست تعقیب مأمورینی که برابر مقررات این آئیننامه وظایفی بعهده آنان محول شده است در مراجع صلاحیتدار اداری و قضایی در صورت ارتکاب جرم یا خطا.
4ـ اعزام مأمور به وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی بمنظور رسیدگی به موجودی اموال آنها در مواقع مقتضی.
تبصره ـ در مواردی که ایجاب نماید موجودی اموال وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی در شهرستانها یا خارج از کشورمورد رسیدگی قرار گیرد اعزام مأمور به پیشنهاد اداره کل اموال دولتی و حکم وزارت دارایی صورت خواهد گرفت.
ماده 17ـ اداره کل اموال دولتی می تواند هرگونه اسناد و مدارکی را که مربوط به اموال باشد از وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی خواسته و با آنها مکاتبه نماید.

فصل ششم ـ موارد مختلفه
فروش ـ انتقال ـ سرقت و سایر موارد
ماده 18ـ اموال منقول دولتی در موارد زیر باید فروخته شود:
1ـ در مواردی که قابل استفاده نباشد (اموال اسقاط).
2ـ در مواردی که زائد بر احتیاج باشد (اموال زائد).
ماده 19ـ جمعدار مکلف است در موارد لزوم و مقتضی سالی یک بار صورت ریز اموال زائد یا اسقاط را به تفکیک مطابق نمونه ای از طرف اداره کل اموال دولتی تهیه می شود تنظیم نماید و این صورتها پس از تأئید رئیس اداره استفاده کننده مال جهت رسیدگی و موافقت و صدور دستور فروش به وزارتخانه یا مؤسسه دولتی ذیربط ارسال خواهد شد.
تبصره ـ فروش اتومبیلهای دولتی تابع مقررات آئیننامه شماره 15062ـ44.4.6 موضوع تبصره 68 قانون بودجه سال1334 کل کشور خواهد بود.
ماده 20ـ ادارات ذیربط باید پس از صدور دستور فروش اموال زائد سیاهه آنرا مطابق نمونه مربوط به موجب بخشنامه به ادارات واقع در محل ارسال دارند تا در صورتی که ادارات مزبور به آن احتیاج داشته باشند اموال مذکور به آنهافروخته شود و هر گاه ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ بخشنامه تقاضای خرید نشود نسبت به فروش آن مانند اموال اسقاط برابر آئیننامه معاملات دولتی اقدام نمایند.
ماده 21ـ هرگاه اموال غیرمصرفی یک وزارتخانه یا مؤسسه دولتی از ابوابجمعی یک واحد جمعدار به واحد جمعدار دیگر در همان وزارتخانه یا مؤسسه دولتی منتقل شود باید برای آن سند انتقال بر طبق نمونه مربوط صادر گردد.
ماده 22ـ هرگاه اموالی سرقت شود یا به علت آتش سوزی، زلزله، سیل و یا حوادث دیگر از بین برود جمعدار مربوط مکلف است بلافاصله جریان واقعه را طی صورتمجلسی که مطابق نمونه مربوط تنظیم خواهد شد به اداره استفاده کننده مال اطلاع تا پس از گواهی رئیس اداره مزبور مراتب به وزارتخانه یا مؤسسه متبوع اطلاع دهند.
ماده 23ـ اموال سرقت شده از وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی در دو صورت از ابوابجمعی جمعدار کسر و حذف آندر دفاتر مربوط عمل خواهد شد:
1ـ در صورت دستگیری سارق رسیدگی به موضوع مراحل نهایی خود را در مراجع صلاحیتدار طی نموده و مال بدست نیامده باشد.
2ـ در صورت پیدا نشدن سارق یا مال سرقت شده از تاریخ اطلاع به مراجع انتظامی یکسال گذشته باشد و بیگناهی و عدم سوءنیت جمعدار نیز مورد تأئید وزارتخانه یا مؤسسه مربوط واقع گردد.
تبصره ـ هرگاه مال سرقت شده بعد از حذف از دفاتر پیدا و مسترد شود باید مانند اموال رسیده مجدداً در دفاتر مربوط ثبت شود.
ماده 24ـ درمواردی که اموال ابوابجمعی جمعداری سرقت یا فروخته یا انتقال داده شود و یا بعلت حوادثی از بین برود جمعدار مکلف است مشخصات کامل اموال و مدارک مربوط را که پس از رسیدگی لازم مورد موافقت ذیحساب قرار گرفته است به ضمیمه گزارشی دایر به تقاضای حذف اموال مزبور از طریق اداره متبوع به وزارتخانه یا مؤسسه دولتی ذیربط ارسال دارد تا دستور حذف آن صادر شود.
فصل هفتم ـ مقررات متفرقه
ماده 25ـ در مواردی که رؤسای ادارات مطلع شوند که بر اثر اقدامات عمدی یا بی مبالاتی تمام یا قسمتی از اموال ابوابجمعی جمعداران مربوط از بین رفته است یا بیترتیبیهایی در وضع اموال مزبور مشاهده نمایند مکلف هستند بلافاصله چگونگی را برای رسیدگی و استیفای حقوق دولت به وزارتخانه یا مؤسسه مربوط و ذیحساب اعلام نمایند.
ماده 26ـ صورتحساب اموال تا پایان سال 1349 وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی که تنظیم آن تاکنون معوق مانده است باید براساس مقررات مربوط که تا آخر سال مذکور مورد عمل بوده است حداکثر تا آخر اسفند ماه 1350 به اداره کل اموال دولتی ارسال شود.
ماده 27ـ هرگاه تنظیم صورتحساب موضوع ماده 26 مواجه با اشکال شود یا اختلافی درمورد اجرای مقررات و تنظیم حساب اموال بین مأمورین اموالی وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی بوجود آید اداره کل اموال دولتی باید موضوع را رسیدگی نموده حسب مورد جهت تسهیل کار و رفع اشکال هر دستوری که مقتضی بداند صادر نماید.
ماده 28ـ هرگونه اصلاح یا تغییر در این آئیننامه از طرف وزارت دارایی به عمل خواهد آمد.

نوع : آیین نامه

شماره انتشار :

تاریخ تصویب : 1350/07/06

تاریخ ابلاغ :

دستگاه اجرایی :

موضوع :

منبع : وب سایت قوانین دات آی آر (معاونت آموزش دادگستری استان تهران)

    

قانون های مرتبط

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.