×

آئین نامه مقررات بهداشتی

آئین نامه مقررات بهداشتی

آئین-نامه-مقررات-بهداشتی شماره 2920/1 20/11/47

در اجرای ماده 13 قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی مصوب تیرماه 1346 این آئین نامه شامل 44 ماده و 11 تبصره را تصویب می نماید .
فصل اول
بهداشت فردی
ماده 1- کلیه کارگران و اشخاصی که در اماکن عمومی و مراکز تهیه توزیع نگهداری و فروش مواد غذائی انجام وظیفه می نمایند موظفند که کارت معاینه پزشکی در محل کار خود داشته باشند.
تبصره 1- کارفرمایان موظف هستند که قبل از استخدام اشخاص کارت معاینه پزشکی آنانرا مطالبه و در محل کسب نگاهداری نمایند .
تبصره 2- کارت معاینه پزشکی منحصر ا" از طرف ادارات بهداری هر محل صادر خواهد شد . نوع ومدت اعتبار کارت فوق را که از یکسال تجاوز نخواهد کرد وزارت بهداری تعیین خواهد نمود .
ماده 2- کارگران موظفند رعایت کامل بهداشت فردی مربوط به نظافت را نموده و به دستورهائی که از طرف دستگاههای مسئول وزارت بهداری داده می شود عمل نمایند.
ماده 3- اشخاصی که در محل پخت و یا آشپزخانه کار میکنند باید ملبس بکلاه و روپوش سفید باشند و روپوش سایر اشخاص مصرح در ماده 1 باید برنگ روشن و تمیز باشد.
ماده 4- صاحبان و متصدیان اماکن مشمول این آئین نامه موظفند جایگاه محفوظ مناسبی به منظور حفظ لباس کارگران خودتهیه نمایند.
ماده 5- هر کارگر موظف بداشتن صابون و حوله تمیز اختصاصی می باشد .
ماده 6- کارگرانی که به نحوی از انحاء با طبخ و تهیه مواد غذایی سرو کار دارند در حین کار حق دریافت بهای کالای فروخته شده را شخصا" از مشتری نخواهند داشت .
ماده 7- در اماکن مذکور در این آئین نامه بایدجعبه کمکهای اولیه در محل مناسبی نصب گردد.
ماده 8- کارگران اماکنی که به موجب فصل دوم آئین نامه ملزم بداشتن دوش آب سرد و گرم می باشد و یا با پخت سرو کار دارند موظفند هر روز قبل از شروع و بعد از خاتمه کار استحمام نمایند.
فصل دوم
وضع ساختمانی اماکن عمومی و مراکز تهیه و تولید ـ توزیع ـ
نگهداری و فروش مواد غذائی
ماده 9- کف باید شامل شرایط زیر باشد:
الف- از جنس قابل شستشو باشد .
ب- صاف و بدون فرو رفتگی و شکاف و جنس آن طوری باشد که در اثر تردد گرد و غبار ایجاد ننماید.
پ- دارای شیب مناسب بطرف فاضل آب باشد .
ت- مجهز بکف شوی سیفون دار ( شتر گلو ) باشد .
ماده 10 - دیوارها باید دارای شرایط ذیل باشند .
الف ـ ساختمان دیوار و مصالح آن طور ی باشد که از ورود جوندگان و حشرات جلوگیری بعمل آورد .
ب- وضع دیوارها باید متناسب با احتیاجات و لوازم مربوط به نوع کار باشد .
پ- دیوارها باید صاف و بدون فرورفتگی و شکاف و درز و طاقچه باشد .
ت- دیوارها باید به رنگ روشن باشد .
ماده 11- سقفها باید صاف و حتی الامکان مسطح بدون ترک خوردگی و شکاف و همیشه تمیز باشد.
ماده 12- وضع درها و پنجره ها :
الف - درها و پنجره ها باید بدون ترک خوردگی و شکستگی بوده و قابل شستشو باشد .
ب- درها و پنجره ها باید طوری باشد که از ورود حشرات به داخل جلوگیری نماید .
ماده 13- آب مصرفی باید مورد تأیید مقامات بهداشتی باشد.
ماده 14- دارای سیستم فاضل آب بهداشتی باشد .
ماده 15- وضع و تعداد مستراح و دستشوئی بهداشتی و متناسب باشد .
ماده 16- برای کارگران باید دستشوئی و مستراح مجزا در محل مناسب و شرایط لازم ساخته شود.
ماده 17- حمام باید دارای شرایط مندرج در مواد 9-10-11-12-13-14 این آئین نامه باشد .
ماده 18- دستگاه سوخت ونوع مواد سوختنی باید طوری باشد که حتی الامکان احتراق به صورت کامل انجام گیرد .
ماده 19- محل شستشو و نگهداری ظروف باید در مجاورت محل پخت و مجزا و مستقل از آن باشد . ظروف کثیف از یک در یا دریچه باین محل وارد و ظروف تمیز از دریچه های جداگانه وارد آشپزخانه و سالن شود .
ماده 20- ظروف باید د ر ظرفشوئی سه مرحله ای ( شستشو ضد عفونی آبکشی ) یا توسط دستگاههای اتوماتیک شسته شود .
تبصره 1- تعداد و ظرفیت هر ظرفشوئی بایدمتناسب با تعداد ظروف باشد .
تبصره 2- ظروف باید با وسیله تمیز و عاری ازآلودگی خشک گردد.
ماده 21 - قفسه و ویترین و گنجینه ها باید تمیز و عاری از گرد و غبار و مجهز به در و شیشه باشد .
تبصره 1- قفسه و ویترین و گنجه ها باید قابل نظافت باشد .
تبصره 2- فاصله کف آنها از زمین از بیست سانتی متر کمتر نباشد .
ماده 22- پیشخوان و میز کار باید سالم و روکش آن از جنس قابل شستشو باشد .
ماده 23- سبزی و میوه که دراماکن عمومی به صورت خادم در اختیار مشتریان گذارده می شود باید در محل مخصوص شسته و یا محلول گندزدائی ضدعفونی گردد و سپس با آب سالم و تمیز آبکشی شود .
ماده 24- انبار مواد غذائی باید قابل تمیز کردن بوده و وضع داخلی آن مطابق شرایط مواد 9-10-11-12-21 این آآئین نامه باشد .
تبصره 1- انبار مواد غذائی نباید مرطوب باشد.
تبصره 2- انبار آرد و شکر و سایر مواد غذائی که ایجاب میکند دارای انبار اختصاصی باشد باید مطابق نقشه تصویب شده مقامات بهداشتی احداث شود.
ماده 25- کلیه مواد غذائی فاسدشدنی باید در یخجال و یا در سردخانه متناسب نگاهداری شود و همچنین درنگاهداری آنها دریخجال زائد بر مدتی که معمولا" غذا در یخجال فاسد نمی شود خود داری گردد.
ماده 26- تهویه باید به نحوی صورت گیرد که همیشه هوای داخل اماکن سالم تازه و کافی و عادی از بو باشد .
ماده 27- درفصل گرما حداکثر درجه حرارت داخل اماکن نباید بیشتر از 30 درجه سانتیگراد باشد .
ماده 28- نور طبیعی و یا مصنوعی باید طوری باشد که باعث ناراحتی چشم نگردد.
ماده 29- برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی باید پیش بینی لازم بشود. ماده 30- زباله دان درپوش دار زنگ نزن قابل حمل بتعداد کافی موجود باشد.
تبصره1- زباله دان بزرگ درپوش دار زنگ نزن قابل حمل متناسب با احتیاجات روزانه در محل مناسبی جهت جمع آوری و تخلیه زباله ها گذاشته شود .
تبصره 2- زباله دانها باید بعد از تخلیه شسته شود .
ماده 31- پشه ـ مگس حشرات و جوندگان به هیچ وجه نباید در داخل اماکن دیده شوند .
ماده 32- نقشه ساختمانهای کلیه اماکن مصرح درآئین نامه به منظور انطباق با موازین بهداشتی قبل از اجراء باید به تصویب مقامات مسئول برسد.
ماده 33- اماکنی که اجازة قبول مسافر دارنده علاوه بر رعایت کلیه موارد بهداشتی باید واجد شرایط زیر باشند:
الف- درهر اطاق تعداد تختخوابها باید طوری باشد که برای هر تخت شش متر مربع منظور شود .
ب- تعداد دوش هر طبقه از ساختمان باید مساوی تعداد مستراحها باشد . پ- پله باید دارای حفاظ بوده و لغزنده نباشد ارتفاع پله حداکثر 18 سانتیمتر و عرض آن حداقل 30 سانتیمتر باشد.
ماده 34- البسه (مانند حوله ، ملحفه ، پرده و امثال آنها ) باید با دستگاههای اتوماتیک یا در رختشویخانه که مطابق نقشه استاندارد وزارت بهداری باشد شسته و خشک و اطو شود.
ماده 35- ایجاد هر گونه حوض یا حوضچه یا پاشوی که در آن آب بصورت راکد باشد ممنوع است.
فصل سوم
وسائل و لوازم کار
ماده 36- ظروف مورد استفاده باید دارای شرایط زیر باشد:
1- ظروف شکستنی باید تمیز بدون ترک خوردگی و لب پریدگی باشد.
2- وسائل و ظروف فلزی که برای تهیه و نگهداری ومصرف مواد غذائی بکار می رود باید سالم صاف بدون زنگ باشد.
3- استفاده از ظروفی که به وسیله وزارت بهداری غیر مجاز شناخته و آگهی می شود ممنوع است.
4- جدار داخلی ظروف مسی باید کاملا" سفید کاری باشد.
5- ظروف لعابی نباید دارای لب پریدگی باشد.
6- وسائل و ظروف غذا باید پس از هر بار مصرف شسته و تمیز و ضد عفونی شود.
7- استفاده از گوشت کوب و قاشق چوبی و سربی ممنوع است.
8- استفاده از قندان ، نمکدان و مشابه آن بدون سرپوش ممنوع است.
9- وسائل و ظروف غذاخوری و تهیه غذا باید در ویترین یا گنجه مخصوص که محفوظ باشد نگهداری شود.
ماده37- سطح میزها باید صاف ، تمیز ، سالم و بدون درز بوده و روکش آن از جنس قابل شستشو باشد.
ماده38- صندلیها و نیمکتها باید سالم و تمیز باشد.
ماده39- برای هر مسافر تازه وارد باید از ملحفه و شمد تمیز و سفید و سالم استفاده شود و تعویض آنها در هر سه روز یکبار اجباری است.
ماده40- استفاده از لحاف ، پتو ، تشک و بالش کثیف و مندرس و بدون ملحفه ممنوع است.
ماده41- استفاده از تختخوابهائی که دارای پارگی یا شکستگی و یا گود رفتگی فنر باشد ممنوع است.
ماده42- استفاده از کاغذهائی که تمیز نباشد و همچنین روزنامه و امثال آن جهت پیچیدن مواد غذائی ممنوع است.
ماده43- ظروف خمیرگیری باید صاف و تمیز و بدون درز باشد. نصب شیرالات بالای ظرف خمیرگیری الزامی است.
تبصره1- حتی الامکان کوشش شود که از دستگاههای خودکار برای تهیه خمیر استفاده گردد.
فصل چهارم
طبقه بندی اماکن از لحاظ شمول مواد این آئین نامه
ماده44- طبقه بندی اماکن از لحاظ شمول این آئین نامه بشرح ذیل است:
1- کلیه مواد این آئین نامه باستثنای ماده 43 شامل هتل ، متل ، مهمانخانه و مسافر خانه و پانسیون و امثال آنها میباشد .
2- کلیه این آئین نامه باستثنای مواد 16 - 19 - 20 - 22 لغایت 25 و مواد 33 و 36 و 39 لغایت 43 شامل حمامها میگردد.
3- کلیه مواد این آئین نامه باستثنای مواد 15 لغایت 17 - 19 - 20 - 22 -23 لغایت 25 - 33 - 36 - 39 لغایت 43 آرایشگاهها می باشد .
4- کلیه مواد این آئین نامه باستثنای مواد 15 - 20 - 23 - 25 - 33 - 34 -36 - 39 - 40 و 41 شامل نانوائیها میگردد.
5- کلیه مواد این آئین نامه باستثنای مواد 15 لغایت 20 - 23 - 33 - 34 - 39 - 40 - 41 - و 43 شامل محلهای فروش مواد غذائی ( از قبیل گوشت فروش میوه و سبزی فروش بقالی و عطاری و امثال آنها می باشد.)
6- کلیه مواد این آئین نامه باستثنای مواد 15 - 17 - 23 - 33 - 34 - 39 -40 -41 شامل محلهای تهیه مواد غذائی ( از قبیل ماست بندی ، کشک سابی ، قند ریزی شیرینی پزی و نظایر آنها ) می باشد .
7- کلیه مواد این آئین نامه باستثنای مواد 17 - 33 - 34 - 39 - 40 - 41 -43 شامل محلهای تهیه و فروش مواد غذائی که دارای محل پذیرائی از مشتری می باشد میشود .
8- کلیه مواد این آئین نامه باستثنای مواد 15 لغایت 17 - 33 - 34 - 39 - 40 -41 - 42 شامل محلهای تهیه و فروش مواد غذائی که دارای محل پذیرائی مشتری نیستند می باشد .
وزیر بهداری

نوع : آیین نامه

شماره انتشار : 6983

تاریخ تصویب : 1347/11/20

تاریخ ابلاغ : 1347/11/13

دستگاه اجرایی :

موضوع :

منبع : وب سایت قوانین دات آی آر (معاونت آموزش دادگستری استان تهران)

    

قانون های مرتبط

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.