×

آئین نامه اجرائی ماده (194) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

آئین نامه اجرائی ماده (194) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

آئین-نامه-اجرائی-ماده-(194)-قانون-برنامه-سوم-توسعه-اقتصادی-،-اجتماعی-و-فرهنگی-جمهوری-اسلامی-ایران
شماره 30570/ت 23902ه 2/7/1380
هیات وزیران در جلسه مورخ 24/4/1380 بنا به پینشهاد شماره 14801 مورخ 26/9/379 وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و به استنادماده (194) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی^، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران - مصوب 1379 - آئین نامه اجرایی ماده یاد شده را بشرح زیر تصویب نمود:

ماده 1- تعاریف ومفاهیمی که در این آئین نامه به کاررفته اند عبارتنداز:
الف - دستگاه نظارت : وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، سازمان دامپزشکی کشور و موسسهاستاندار و تحقیقات صنعتی ایران است 0
ب - تائیدیه بهداشتی : مجوزی است که مرجع صدور تائیدیه پس از حصول اطمینان از تطبیق وضعیت واحدهای موضوع ماده (3) این آئین نامه با معیارهای بهداشتی اعلام شده توسط دستگاه نظارت ، صادر می نماید0
پ - ممیزی خدمات بهداشیت : مشتمل بر بازدید و نظارت بهداشتی به کار واحدهای مشمول موضوع ماده (3) این آئین نامه و تطبیق وضعیت آنها با معیارهای مصوب دستگاه نظارت است 0
ت - مرجع صدور تائیدیه بهداشتی : اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند که صلاحیت آنها حسب موردتوسط دستگاه نظارت برای مدت معین تعیین می شود0
ث - متصدی : به فردی اطلاق می شود که مستاجر، مالک ، صاحب پروانه یا نماینده قانونی اداره واحدهای موضوع ماده (3) این آئین نامه است 0
ج - میدان دام کشتاری : محلی که دامهای قابل کشتار به طءور موقت در آن نگهداری می شوند0
چ - میدان عرضه دام : محلی که تولید کنندگان دام ، دامهای خود را برای فروش در آنجا عرضه می نمایند0
ح - مرکز پروش دام : محل پرورش دام به منظور انواع بهره برداری ، اصلاح نژاد و قرنطینه 0
خ - مرکز جمع آوری و نگهداری فرآورده های خوردنی خام دامی : محلی که در آن فرآورده های خام دامی از قبیل گوشت ، شیر وعسل به طور مستقیم یا پس از فرآوردی و بسته بندی در شرایط مناسب ذخیره می شود تا در زمان مصرف به صورت بهداشتی عرضه شود0
ماده 2- کلیه مراکز تولید و توزیع مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایش و بهداشتی همچنین مراکزی که در این زمینه خدماتی ارایه می کنند، موضفند ضمن رعایت ضوابط بهداشتی که از طرف دستگاه نظارت اعلام می شود، نسبت به اخذ تاییدیه بهداشتی از مراجعه صدور تاییدیه بهداشتی که صلاحیت آنها حسب مورد به وسیله دستگاه نظارت برای مدت معین تائید شده است ، اقدام کنند0
ماده 3- واحدهای مشمول این آیین نامه عبارت از:
الف - تمام کارگاهها و کارخانه های تولید مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی 0
تبصره نظارت مستمر موسسه استاندارد بر واحدهای تولدی مشمول این ماده که محصول آنها ممهور به مهر استاندار اجباری وتشویقی است در چارچوب وظایف قانونی موسسه یاد شده در حکم صدور تائیدیه از مرجع صدور آن می باشد0
ب - تمام محلهای توزیع و عرصه انواع مواد خوردنی ،آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی ومراکزی که در زمینه های یاد شده خدماتی ارائه می کنند مشتمل بر رستورانها، اغذیه فروشی ها سوپرمارکتها،قنادی ها، بستی و آبمیوه فروشی ها، انواع پژندگی ها ، چلوکبابی ها ، تالارهای پذیرایی ، میوه و سبزی فروشی ها ، سلف سرویسها ، فروشگاههای مواد پروتیینی ، استخرهای شنا ، قهوه خانه ها ، حمامها ، آرایشگاهها ، مسافر خانه ها ، هتلها ، مهدکودکها، سراهای سالمندان ، بیمارستانها، آموزشگاه ها، سینماه، پانسیونها، قصابی ها و مرغ فروشی ها،خواروبار و لبنیات فروشی ها و نانوایی های سنتی فانتزی 0
پ - واحدها و وسایل حمل و نقل مواد خوردنی ،آشامیدنی ،آرایشی بهداشتی ، انبارهای نگهداری مواد غذایی و سردخانه ها0
ت - مراکزی که در زمینه دام و فرآورده های خوردنی خالم دامی فعالیت دارند از قبیل مراکز پرورش دام و طیور و آب زیان ، کشتار گاه ها، مراکز بسته بندی فرآورده های خام دامی ، کارخانه های تولید خوراک دام ، مراکز جمع آوری و نگهداری فرآورده های خوراکی خام دامی ، میدان دام کشتاری ، میدان عرضه دام.
ماده 4- مراحل اخذ و صدور تاییدیه بهداشتی عبارتست از:
الف - مراجعه متصدی وارائه درخواست تاییدیه بهداشتی ازمرجع صدور تاییدیه 0
ب - تشکیل پرونده بهداشتی ، بازدید، نمونه برداری و صدور تائیدیه بهداشتی و در صورت وجود نقص ، تعیین مهلت برای رفع نقص توسط مرجع صدور تاییدیه ، در چارچوب ضوابط ودستورالعملی که حسب مورد توسط دستگاه نظارت اعلام می شود0
پ - رفع نواقص اعلام شده وانطباق واحد با معیارهای بهداشتی توسط متصدی 0
ت - بازدید مجدد و صدور تاییدیه بهداشتی توسط مرجع صدور تاییدیه 0
ث - معرفی متصدی مختلف به دستگاه نظارت 0
تبصره - تاییدیه بهداشتی واحدهای مشمول ماده (3) این آئین نامه در روستاها، توسط مراکز بهداشتی درمانی ودامپزشکی روستایی به صورت رایگان صادر می شود0
ماده 5- کلیه واحدهای موضوع ماده (3) این آئین نامه مکلفند یکی از مراجع صدور تاییدیه بهداشتی را برای اخذ تاییدیه بهداشتی براساس ضوباطی که دستگاه نظارت شامل مراحل نظارت ، اقتضائات محیطی ، محلی و منطقه ای و تعداد صنوف و حداقل دفعه های بازدید اعلام می نماید انتخاب کنند و آن را به دستگاه نظارت اعلام نمایند
ماده 6- دستگاه نظار استان موظف است بر اساس پیچیدگی وظایف واحدهای تحت نظارت ، حداقل دفعه های مراجعه برای بازدید، وسعت جغرافیایی شهر محل استقرار واحد، وسعت واحد مربوط و سایر موارد ذیربط با رعایت موارد زیر تعرفه نظارت هر صنف را تعیین و پس از تصویب در کار گروه (کمیته ) بهداشت استان به واحدهای صدورتاییدیه بهداشتی جهت اجراء ابلاغ نماید:
الف - تعرفه هر بازدید برای واحدهای موضوع ماده (3) این آئین نامه که دارای کمتر از ده نفر شاغل باشند با توجه به شهر محل استقرار حداکثر به میزان چهل و پنج هزار(45000) ریال و بیش از ده نفر تا هتفاد هزار(70000) ریال است 0
ب - هزینه نمونه برداری و آزمایشهای مربوط از مواد غذایی و آب استخرها و حمامها برای آزمایش میکروبی حسب مودر توسط متصدی پرداخت می شود0
پ - دستورالعمل هماهنگی و نظارت بر چگونگی تعیین تعرفه در سطح کشور براساس این ماده توسط وزارتخانه های بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی با هماهنگی وزارت بازرگانی تهیه و به واحدهای استانی ابلاغ می شود0
ماه 7- وظایف متصدیان واحدهای موضوع ماده (3) این آئین نامه عبارتست از:
الف - رفع نواقص اعلام شده توسط مرجع صدور تاییدیه 0
ب - پرداخت تعرفه در چارچوب ضوابط مقرر در ماده (6) این آئین نامه 0
پ - نصب کارت تاییدیه بهداشتی در محل کار، به نحوی که درمعرض دید عموم باشد0
ماده 8 - وظایف مرجع صدور تاییدیه عبارتست از:
الف - تشکیل پرونده بهداشتی برای واحد تحت نظارت 0
ب - بازدید، نمونه برداری و آزمایش.
پ - تعیین مهلت برای رفع نقص طبق دستورالعمل دستگاه نظارت.
ث - صدور تاییدیه بهداشتی در صورت انطباق وضعیت واحد مورد نظر با معیارهای بهداشتی مصوب دستگاه نظارت از قبیل بهداشت محیط، بهداشت مواد غذایی ، بهداشت هوا، ابزار کار، بهداشت فردی و امور ایمنی.
ث - اعلام موارد تخلف به دستگاه نظارت در صورت عدم رفع نقص.
ج - ارسال گزارش عملکرد سه ماهه واحدای تحت پوشش به دستگاه نظارت.
تبصره - کلیه بازدیدهای موضوع بند(ب ) این ماده ، طبق برنامه زمان بندی شده یا به صورت اتفاقی حسب تشخیص مرجع صدور تاییدیه انجام می شود و گزارش آن در پرونده بهداشتی متصدی در مرجع صدور تاییدیه پس از امضاء متصدی نگهداری می شواد تا در صورت لزوم ، در اختیار دستگاه نظارت قرار گیرد.
ماده 9- وظایف دستگاه نظارت عبارتست از:
الف - تهیه دستورالعملهای مورد نظر، شامل حدود نظارت مرجع صدور تاییدیه.
ب - بررسی ، تعیین واعلام مراجع صدور تاییدیه بهداشتی به واحدهای موضوع ماده (3) این آئین نامه به صورت مقتضی 0
پ - نظارت بر فعالیت مراجع صدور تاییدیه 0
ت - رسیدگی به شکایات متصدیان در خصوص تخلفات احتمالی مراجع صدور تاییدیه.
ت - ارزشیابی سالیانه واحدها بر اساس گزارش مراجع صدور تاییدیه 0
ماد10- مقاطع زمانی اخذ تاییدیه بهداشتی از این قرار است :
الف - کارخانه ها وکارگاه های تولید مواد غذایی فاسد شدنی و خوراک دام و طیور هر شش ماه یکبار
ب - کارخانه ها وکارگاههای تولید مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی سالیانه یکبار
پ - مراکز توزیع وعرضه مواد غذایی فاسد پذیر- آبمیوه گیرها هر چهارماه یک بار
ت - استخرهای شنا و سونا هر سه ماه یکبار
ث - سایر مراکز تهیه ، توزیع و عرضه مواد غذایی ، مسافرخانه ها قهوه خانه ها، آرایشگاه ها، حمامها، مهدکودکها، سرای سالمندان ، پانسیونها، بیمارستانها ، سینماها و سایر اماکن ومراکز مشمول بند(ب ) مااده (3) این آئین نامه هر شش ماه یکبار
ج - مراکز پرورش دام ، میدان دام کشتاری و میدان عرضه دام هر شش ماه یکبار
چ - مراکز بسته بندی فرآورده های خوردنی دام ، مراکز عرضه فرآورده های خوردنی خام دامی هر سه ماه یکبار
ح - واحدها وسایل حمل ونقل انواع مواد خوردنی فاسد شدنی و خوراک دام و طیور هر شش ماه یک بار
خ - واحدها و وسایل حمل ونقل سایر مواد خوردنی و آشامیدنی سالیانه یکبار
تبصره - مدت اعتبار تاییدیه بهداشت صادر شده در هر مقطع زمانی تا پایان همان مقطع بوده ومتصدیان واحدهای ذیربط موظف به اخذ تاییدیه برای مقطع زمانی بعدی هستند0
ماده 11- کارشناسان ممیزی بهداشتی ومدیر عامل شرکت ممیزی بهداشتی باید دارای تحصیلات دانشگاهی لیسانس یا بالاتر در یکی از رشته های گروه بهداشت ، دامپزشکی ، داروسازی ، صنایع غذایی وتغذیه باشند، شرکتهای ممیزی بهداشتی باید دارای حداقل سه نفر کادر فنی با شرایط یاد شده باشند که یکنفر از آنها بعنوان مدیرعامل و مسئول انجام وظیفه می نماید0
تبصره 1- با توجه به ماهیت بهداشت محیطی کار، یک نفر از سه نفر اعضای فنی ، شرکت ممیزی بایددارای مدرک تصحیلی کارشناسی یا بالاتر در رشته بهداشت محیط ودو سال سابقه کار مفید اجرایی در این رشته باشد0
تبصره 2- کارشناس ممیزی بهداشتی که مرجع صدور تاییدیه قرار می یگرد، باید دارای شرایط کادر فنی و دارای حداقل دو سال سابقه کار مفید اجرایی باشد0
تبصره 3- کارکنان دستگاه نظارت نمی توانند بعنوان کارشناس ممیزی یا عضو شرکت ممیزی بهداشتی فعالیت نمایند0
ماده 12- مرجع صدور تاییدیه بهداشتی موظف است در صورت مشاهده تخلف عمده در متصدی که تاثیر مستقیم بر سلامت ماده غذایی و بهداشتی داشته باشد، مراتب را بلافاصله به دستگاه نظارت اعلام نماید0
ماده 13- چنانچه متصدیان هر یک از واحدهای موضوع ماده (3) این آئنی نامه ، به دلیل عدم اقدام به موقع یا فقدان صلاحیت ، نتوانند در طول یک مقطع زمانی موضوع ماده (10) این آئین نامه ، موفق به اخذ تاییدیه بهداشتی شوند، دستگاه نظارت ذیربط موظف است با دستور کتبی واخطار48 ساعته ونصب تابلوی علت تعطیل ، نسبت به تعطیل موقت واحد یا توقف وسیله نقلیه باری مدت حداقل یک هفته اقدام نماید0
تبصره - بازگشایی و فعالیت مجدد واحدهای موضوع ماده (13)این آئین نامه که به لحاظ عدم رفع نقص یا فقدان صلاحیت به طورموقت تعطیل شده اند منوط به رفع تمام نواقص و اخذ مجدد تاییدیه بهداشتی از مرجع صدور تاییدیه است 0
ماده 14- دستگاه نظارت مکلف است بر اساس گزارش عملکرد که توسط مراجع صدور تاییدیه بهداشتی تهیه می شود، نسبت به ارزشیابی و تعیین درجه بهداشتی واحدهای موضوع ماده (3) این آئین نامه اقدام نموده و مراتب را به طور مقتضی و در مقاطع مشخص به اطلاع عموم برساند0
ماده 15- دستگاه نظارت به طور مستمر بر عملکرد مراجع صدور تاییدیه نظارت می کند و در صورت مشاهده هرگونه تخلف ضمن تذکر کتبی می تواند نسبت به لغو پروانه فعالیت به صورت موقت یا دایم اقدام نماید و در صورت ضرورت مراتب را به مراجع قضایی ذیربط اعلام اعلام نماید0
معاون اول رئیس جمهور- محمدرضا ارف

نوع : آیین نامه

شماره انتشار : 16485

تاریخ تصویب : 1380/04/24

تاریخ ابلاغ : 1380/07/11

دستگاه اجرایی : وزارت جهاد كشاورزی - وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی -

موضوع :

منبع : وب سایت قوانین دات آی آر (معاونت آموزش دادگستری استان تهران)

    

قانون های مرتبط

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.