×

قانون موافقتنامه ترانزیت تجاری سازمان همکاری اقتصادی (اکو)

قانون موافقتنامه ترانزیت تجاری سازمان همکاری اقتصادی (اکو)

قانون-موافقتنامه-ترانزیت-تجاری-سازمان-همکاری-اقتصادی-(اکو)
ماده واحده - موافقت نامه ترانزیت تجاری سازمان همکاری اقتصادی (اکو) مشتمل بر یک مقدمه و (15) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می شود.
بسم الله الرحمن الرحیم
سازمان همکاری اقتصادی (اکو) موافقت نامه ترانزیت تجاری با تمایل به تسهیل تجارت میان کشورهای عضو، با ملاحظه این که بهبود در امر ترانزیت تجاری بین کشورهای عضو ضروری است . با موافقت بر این امر که تشریفات اداری یکسان ، ساده و هماهنگ ، از جمله روش های گمرکی در زمینه تجارت منطقه ای ، به ویژه در نقاط عبوری مرزی ، بنادر و فرودگاه ها جهت تحقق اهداف "عهدنامه ازمیر" ضرورت خواهد داشت . کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) این موافقت نامه را منعقد نمودند.
فصل اول - کلیات
عنوان :
ماده 1 - این موافقت نامه به عنوان "موافقت نامه ترانزیت تجاری سازمان همکاری اقتصادی (اکو)" نامیده می شود.
تعاریف :
ماده 2 -
الف - "کشور عضو" یعنی کشوری که عضو سازمان همکاری اقتصادی است .
ب - "دبیرخانه " یعنی دبیرخانه سازمان همکاری اقتصادی .
پ - "کشور عضو امضاکننده " یعنی کشور عضوی که این موافقت نامه را امضا کرده و به آن پیوسته است .
ت - "محفظه " یعنی وسیله ای دارای تجهیزات حمل و نقل (واگن بالابر، مخزن قابل انتقال ، یا هر ساختار مشابه دیگر) با خصوصیت دایمی که برای نگهداری کالا در نظر گرفته شده و برای مصرف مکرر مناسب باشد.
ث - "کالا" یعنی فقط محموله های حاوی کالاهای بازرگانی و شامل لوازم شخصی مسافری نمی شود.
ج - "موسسه ضامن " یعنی موسسه ای که به وسیله مقامات گمرکی کشورهای عضو امضاکننده به عنوان ضامن اشخاصی که از روش های این موافقت نامه بهره می گیرند، تایید شده است .
ح - "عوارض و مالیات های صادرات یا واردات " یعنی حقوق گمرکی ، سود بازرگانی و سایر عوارض ، مالیات ها، دستمزدها و سایر هزینه ها اعم از ملی یا هر نوع دیگر که بر اساس یا در ارتباط با صادرات ، واردات یا حمل و نقل کالا وصول می شود، اما شامل دستمزد و هزینه های وصول شده برای خدمات انجام شده ، نمی شود.
چ - "واگن های راه آهن " یعنی هر گونه واگن راه آهن که برای حمل کالا طراحی شده است .
خ - "وسیله نقلیه جاده ای " یعنی هر گونه وسیله نقلیه جاده ای با نیروی محرکه از جمله هر نوع یدک یا نیمه یدک که جهت اتصال به آن ها برای حمل کالا طراحی شده است .
هدف :
ماده 3 - هدف از این موافقت نامه ، ایجاد تسهیلات تجاری بین دو کشور عضو در زمانی است که کالاهای حمل شده باید در مسیر خود از کشور یا کشورهای دیگر عضو عبور کند.
دامنه شمول :
ماده 4 - این موافقت نامه نسبت به حمل و نقل کالا با یا بدون بارگیری مجدد به صورت واسطه ای از روی یک یا چند مرز، بین اداره گمرک مبدا یک کشور عضو و اداره مقصد کشور عضو دیگر در موارد عبور از قلمرو گمرکی کشور یا کشورهای دیگر عضو قابل اجرا خواهد بود.
ماده 5 - مقررات این موافقت نامه در مورد کالاهایی که با وسایل نقلیه جاده ای ، واگن های راه آهن ، کشتی ، هواپیما یا هر گونه ترکیبی از این ها حمل می شود قابل اجرا خواهد بود.
فصل دوم
ماده 6 - کالاهایی که بر اساس این موافقت نامه در حال ترانزیت از میان قلمرو هر کشور عضو حمل شود مشمول پرداخت یا سپردن عوارض و مالیات های صادرات یا واردات ، نخواهند بود. موسسه ضامن متعهد می شود هر گونه عوارض ، مالیات های واردات یا صادرات و جریمه تاخیر را برابر قوانین و مقررات گمرکی کشوری که در آن کشور موارد تخلف موضوع این ماده مشاهده شده است پرداخت نماید.
ماده 7 -
الف - به عنوان یک قاعده کلی ، کالاهایی که به موجب این موافقت نامه حمل می شوند، مشمول بازرسی در سرتاسر قلمرو گمرکی طول مسیر نخواهند بود. با این حال در موارد استثنایی ، به منظور جلوگیری از سواستفاده ، مقامات گمرکی می توانند فقط در مواقعی که به بروز تخلف مظنون هستند، کالا را بازرسی نمایند.
ب - به منظور استفاده از تسهیلات مقرر شده در این موافقت نامه کالاها باید یا به وسیله کشتی یا هواپیما یا در وسایل نقلیه جاده ای ، محفظه ها، واگن های راه آهن لاک و مهر شده یا ترکیبی از آن ها حمل گردند. لاک و مهر باید بر اساس مقررات تعیین شده به وسیله موسسه ضامن انجام شود.
ماده 8 - مقررات مندرج در ماده (7)، در مورد کالاهای سنگین یا فله که نتوان به وسیله محفظه ها یا واگن های لاک و مهر شده حمل نمود، قابل اجرا نمی باشد، مشروط بر اینکه موسسه ضامن ، در این مورد گواهی صادر نماید.
ماده 9 -
الف - مقررات مندرج در این موافقت نامه مانع اجرای محدودیت ها و کنترل های وضع شده به موجب مقررات ملی مبتنی بر مذهب ، اخلاق عمومی ، امنیت عمومی ، بهداشت یا سلامت عمومی یا به دلایل زیست محیطی ، دامی یا امراض گیاهی نخواهد شد.
ب - این موافقت نامه مانع از اجرای تسهیلات بیشتری که کشورهای عضو امضاکننده اعطا می کنند و یا به موجب مقررات یک جانبه یا به موجب موافقت نامه های دو جانبه یا چند جانبه مایلند اعطا کنند، نمی شود، مشروط بر اینکه این قبیل تسهیلات مانع از اجرای مفاد این موافقت نامه نشود.
فصل سوم - عملیات
ماده 10 -
الف - به منظور استفاده از تسهیلات مقرر در این موافقت نامه ، اداره گمرک یا ادارات مربوط دیگر کشور مبدا گواهی ای را صادر خواهند نمود که نوع و مقدار کالا و نیز وسیله حملی که مورد استفاده قرار خواهد گرفت و مسیرهای احتمالی را که باید طی شود، مشخص می سازد.
ب - ادارات گمرک یا ادارات مربوط دیگر کشورهای عضو در طول مسیر، اعتبار چنین گواهی را خواهند پذیرفت .
ماده 11 - مقامات مربوط کشور یا کشورهای عضو در طول مسیر برابر قوانین و مقررات خود، کلیه تسهیلات را برای حمل و نقل کالاهایی که در چهارچوب این موافقت نامه از قلمرو آنان حمل می گردند، فراهم خواهند کرد و در صورت لزوم ، هر نوع انتقال بار از یک وسیله به وسیله دیگر را تسریع می نمایند.
فصل چهارم - نظارت
ماده 12 -
الف - به منظور نظارت بر پیشرفت ترانزیت تجاری در چارچوب این موافقت نامه ، کمیته ای تحت عنوان "کمیته ترانزیت تجاری اکو" با حضور یک نماینده از هر یک از کشورهای عضو امضاکننده ، تشکیل می شود.
ب - کمیته یاد شده در بند (الف )، غیر از نظارت بر عملیات این موافقت نامه ، روش هایی را در چهارچوب موافقت نامه به منظور اجرای آن تدوین می کند. این کمیته همچنین هر نوع اختلاف ناشی از اجرای این موافقت نامه را حل و فصل می کند.
پ - کمیته یاد شده ، حداقل سالی یکبار تشکیل جلسه خواهد داد، اما در مواقعی که ضروری تشخیص داده شود، ممکن است به دفعات بیشتری جلسه تشکیل شود.
فصل پنجم - اصلاحیه ها
ماده 13 - هر نوع اصلاح در این موافقت نامه به پیشنهاد کمیته موضوع بند
(الف ) ماده (12) و یا توسط هر کشور عضو میسر است ، مشروط بر اینکه به تصویب شورای وزیران رسیده باشد.
فصل ششم - تصویب و اجرا
ماده 14 -
الف - هر کشور عضو امضاکننده ، باید این موافقت نامه را بر اساس قواعد و رویه های قانون اساسی خود تصویب نموده و مراتب را به دبیرخانه اطلاع دهد.
ب - این موافقت نامه شصت روز پس از تاریخی که بیش از سه کشور عضو آن را امضا و تصویب نمودند و سند تصویب را به دبیرخانه اکو سپردند ، به مرحله اجرا در خواهد آمد.
پ - در مورد هر کشور عضو که پس از به مرحله اجرا درآمدن این موافقت نامه به آن می پیوندد، این موافقت نامه نسبت به آن کشور، بلافاصله بعد از سپردن
سند الحاق یا تصویب به دبیرخانه اکو لازم الاجرا خواهد بود.
ماده 15 - در تایید مراتب فوق ، نمایندگان تام الاختیار امضاکننده زیر، این موافقت نامه را امضا نمودند.
این موافقت نامه در تاریخ بیست و پنجم اسفند ماه سال یک هزار و سیصد و هفتاد و سه شمسی برابر با پانزدهم مارس سال یک هزار و نهصد و نود و پنج میلادی در اسلام آباد و در دو نسخه اصلی به زبان انگلیسی امضا شد که نزد دبیرخانه اکو نگهداری می شود و نسخه گواهی شده آن برای هر کشور عضو ارسال خواهد شد.
از طرف جمهوری آذربایجان از طرف جمهوری اسلامی ایران
از طرف جمهوری قزاقستان از طرف جمهوری قرقیزستان
از طرف جمهوری اسلامی پاکستان از طرف جمهوری تاجیکستان
از طرف جمهوری ترکیه از طرف ترکمنستان
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده منضم به متن موافقت نامه شامل مقدمه و پانزده ماده در جلسه روز سه شنبه چهارم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و هفتاد و پنج مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 4/2/1375 به تایید شورای نگهبان رسیده است .
رییس مجلس شورای اسلامی - علی اکبر ناطق نوری

نوع : قانون

شماره انتشار : 14923

تاریخ تصویب : 1375/02/04

تاریخ ابلاغ : 1375/03/09

دستگاه اجرایی :

موضوع :

منبع : وب سایت قوانین دات آی آر (معاونت آموزش دادگستری استان تهران)

    

قانون های مرتبط

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.