×

11 درصد مرگ و میر کشور به خاطر سکته مغزی

11 درصد مرگ و میر کشور به خاطر سکته مغزی

سکته مغزی علت 11 درصد مرگ و میر در کشور است این عبارت شاید در نگاه نخست آنقدر ها نیز مهم به نظر نرسد

11-درصد-مرگ-و-میر-کشور-به-خاطر-سکته-مغزی وکیل 

سکته مغزی علت 11 درصد مرگ و میر در کشور است. این عبارت شاید در نگاه نخست آنقدر ها نیز مهم به نظر نرسد. اما وقتی که بدانیم، سن بروز این عارضه در کشور آنقدر پایین آمده است که محمد حاجی آقاجانی در کسوت معاون درمان وزیر بهداشت با ابراز تاسف از آن یاد می کند و از وجود مشکلاتی بر سر راه درمان و توانبخشی این بیماران سخن می‌گوید شاید ماجرا رنگ دیگری به خود بگیرد.

طول درمان در پزشکی قانونی تعیین نمی شود - برق گرفتگی شهری از دیدگاه پزشکی قانونی - جنون در پزشکی قانونی - آئین نامه تعرفه های خدمات خاص پزشکی قانونی

  کاهش سن سکته مغزی در ایران

آمار و ارقام اعلام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی سن ابتلا به سکته مغزی در کشورهای در حال توسعه را بالای 60 سال عنوان می‌کند، این در حالی است که متاسفانه این سن در کشور ما 5 تا 10 سال کمتر نرخ جهانی برآورد می‌شود. اما چرا باید چنین اتفاقی رخ دهد یا حتی گروه سنی جوان در معرض چنین خطری قرار گیرد، سئوالی است که در پاسخ به آن باید گفت؛  عوامل خطرسازی مانند دیابت، کلسترول و به ویژه فشار خون بالا از مهمترین مواردی است که ابتلا به آنها می‌تواند موجب بروز سکته مغزی در فرد شود.مواردی که تغییر سبک زندگی احتمال بروز انها را افزایش داده است. این در حالی است که کوروش قره‌گزلو، رییس انجمن صرع کشور بالا رفتن سن امید به زندگی را نیز از دیگر دلایل کاهش سن ابتلا به این عارضه در ایرانی‌ها می‌داند.دیگر اینکه به طور معمول شایع‌ترین فاکتورهای بروز و شیوع سکته مغزی به جز بحث ژنتیک که قابل تغییر نیست، عواملی مانند چاقی، مصرف سیگار و دخانیات را شامل می‌شود که فرایندهای خطرسازی بوده که زمینه را برای تصلب شرائین و سکته مغزی فراهم می‌کنند. مواردی که فرد می‌تواند با دوری از آنها احتمال ابتلا به چنین عارضه‌ای را تا حد زیادی از خود دور کند. همان دلایلی که این روزها موجب شده تا جوان‌ترها نیز دچار سکته مغزی شوند. البته به این دلایل می‌توان آلاینده‌های محیطی را نیز اضافه کرد. عواملی که در مجموع موجب کاهش سن بروز چنین عارضه‌ای در مردان و زنان ایرانی شده است.

پزشکان تمایلی به خدمت درپزشکی قانونی ندارند - وظایف و فعالیتهای آزمایشگاه های سازمان پزشکی قانونی کشور 

  نگرانی به نام نبود امکانات درمانی

نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که با وجود آنکه معاون درمان وزیر بهداشت اعلام می‌کند نظام آماری و ثبت اطلاعات بیماری‌ها از جمله سکته مغزی در کشور اشکالاتی دارد، اما اطلاعات موجود بیانگر آن است که سکته مغزی چهارمین علت مرگ و میر را در کشور تشکیل می دهد. همه این ها موجحب شده تا کنترل عوامل خطرساز در برنامه‌های پیشگیری وزارت بهداشت، قرار دارد. هرچند که بعد از خواندن این عبارات همه ذهن ما معطوف به راهکارهایی می‌شود که مهر پیشگیری روی آنها حک شده است، اما واقعیت این است که این سکه روی دیگری نیز دارد. به عنوان نمونه یکی از نکات مهم درمان در مرحله حاد برای این بیماران و تجویز داروی TPA در سه ساعت اولیه ابتلا به سکته مغزی است که به غیر از دردسترس نبودن این دارو در برخی مراکز، مساله بیمه نبودن آن نیز از مشکلات بیماران دچار سکته مغزی است. گلایه‌ای که این روزها می‌توان از زبان خانواده‌هایی شنید که یکی از اعضای آنها دچار سکته مغزی شده است. هرچند که حاجی آقاجانی از تلاش وزارت بهداشت در این زمینه سخن می‌گوید و اینکه  تلاش می‌کنیم تا طریق شورای عالی بیمه نسبت به بیمه این دارو و دسترسی بیشتر آن اقدام کنیم. هرچند که در حال حاضر این موضوع وعده‌ای است که دردی از این بیماران دوا نمی‌کند و تنها رفع مشکلات موجود در این زمینه شاید مرهمی باشد بر نگرانی‌هایشان. با این وجود وی اشاره‌ای هم به زمان و راهکاری را که وزارت بهداشت به عنوان اصلی ترین متولی مدیریت این مشکل مد نظر دارد، نکرده است. بنابراین تنها راهی که چنین خانواده‌هایی دارند چشم انتظاری به تحقق وعده معاون درمان وزیر بهداشت است.

70درصد مبتلایان بیکار می‌شوند

با این وجود حسین پاکدامن، رئیس انجمن مغز و اعصاب ایران به نکته دیگری نیز اشاره می‌کند. اینکه 70 درصد بیمارانی که دچار سکته مغزی می شوند به دلیل تاخیر در درمان ناگزیر می شوند که کار خود را رها کنند. 30 درصد آنان در کارهای اولیه نیازمند کمک از اطرافیان خود هستند. این درحالی است که اگر درمان سکته حاد مغزی در چهار ساعت اولیه صورت گیرد، 30 درصد بیماران بدون ایجاد عوارض و ناتوانایی، بهبودی کامل خواهند یافت.

 مراکز درمانی هم  یک دغدغه است

اما فهرست مشکلات بیمارانی که به چنین عارضه‌ای دچار می‌شوند به همین جا ختم نمی‌شود. نبود مراکز درمان سکته مغزی هم از دیگر مشکلات مربوط به این بیماری در کشور است. به عبارتی همان طور که پاکدامن بیان می‌کند، امروزه اگر فردی دچار سکته قلبی شود با توجه به مراکز متعددی که در این زمینه وجود دارد، می داند به کجا باید مراجعه کند، اما درصورتی که شخصی سکته مغزی کند، خود و اطرافیانش اطلاع ندارند که برای درمان وی باید به کدام مرکز درمانی بروند.نکته‌ای که موجب شده تا حاجی آقاجانی تاکید کند که در حال حاضر 5 هزار و 700 تخت آی سی یو در بخش دولتی داریم و بدون درنظر گیری نیاز آینده به همین میزان نیازمند تخت در این بخش‌ها هستیم. همچنین حتی با احتساب این‌که بیش از دو  هزار تخت آی سی یو هم در بخش خصوصی وجود دارد به همین میزان کمبود در بخش خصوصی نیز به چشم می‌خورد. همه این ها موجب شده است تا معاون درمان وزیر بهداشت بیان کند که با توجه به اینکه کمبود تخت های آی سی یو همواره یکی از دغدغه‌های پزشکانی است که با بیماران دچار سکته مغزی سرو کار دارند، نیازمند یک سرمایه گذاری خاص در بخش‌های مراقبت‌های ویژه هستیم. اما راهمار در این زمینه چیست. وی به عنوان معاون فردی ریاست و مدیریت اصلی‌ترین متولی امر بهداشت و درمان کشور را بر عهده دارد اعلام می‌کند که اختصاص دو  هزار و 200 تخت آی سی یو از اقدامات وزارت بهداشت در سال 94 است که بخشی از آن را به بیماران دچار سکته مغزی اختصاص داده می‌شود.

مهم ترین رویدادهای سازمان پزشکی قانونی در سال 1392 

نبود مراکز توانبخشی متمرکز

از دیگر معضلاتی که در حوزه سکته‌های مغزی بیماران با آن مواجه هستند، تکرار شوندگی آن است تا جایی که گفته می‌شود 32 درصد سکته‌ها تکرار می‌شوند که این امر بیانگر آن است که در مورد این بیماران نه اقداماتی در حوزه پیشگیری اولیه انجام شده و نه پیشگیری ثانویه برای جلوگیری از تکرار سکته شده‌است و مهمتر از آن هم نبود مراکز توانبخشی متمرکز روی عوارضی است که چنین افرادی دچار آن شده اند.موضوعی که اگر چه اهمیت زیادی  پس از سکته در بیماران دچار سکته حاد دارند اما به گفته معاون درمان وزیر بهداشت، متاسفانه در کشور ما به طور تقریبی رها شده است. به این معنی که نه متولی مشخصی دارد و نه سرمایه گذاری قابل توجهی در این حوزه انجام شده است. البته حاجی آقاجانی این نوید را به ایرانی‌ها می‌دهد که بازتوانی بیماران دچار سکته مغزی در دستورکار وزارت بهداشت قرار دارد. با این وجود نباید فراموش کرد شاید بهترین راهکار برای دچار نشدن به چنین مشکلاتی کاهش نرخ احتمال بروز این عارضه در فرد به زبان ساده‌تر اطلاع رسانی به افراد جامعه در خصوص مراقب‌ از سلامتی و تندرستی‌شان است. مواردی مانند برخورداری از تغذیه صحیح، تحرک کافی و ... که می‌تواند تا حد زیادی خطر مورد نظر را از افراد دور کند. علاوه براین نباید از افزایش آگاهی جامعه نسبت به علایم سکته حاد مغزی نیز غافل بود. فعالیتی که نقش رسانه‌های جمعی در ان بیش از پیش برجسته به نظر می‌رسد.

منبع : روزنامه حمایت

    

پست های مرتبط

افزودن نظر

مشترک شدن در خبرنامه!

برای دریافت آخرین به روز رسانی ها و اطلاعات ، مشترک شوید.