شناسه : 721
یکی از موضوعات حقوقی که وکیل خانواده در دادگاه باید به امور آن رسیدگی کند، اثبات نسب است. اما اثبات نسب چیست و وکیل خانواده در پرونده اثبات نسب چه وظایفی دارد؟
نقش وکیل خانواده در اثبات نسب
یکی از موضوعات حقوقی که وکیل خانواده در دادگاه باید به امور آن رسیدگی کند، اثبات نسب است. اما اثبات نسب چیست و وکیل خانواده در پرونده اثبات نسب چه وظایفی دارد؟
نسب از لحاظ لغتی به معنی رابطه خویشاوندی می باشد اما در امور حقوقی نسب یعنی رابطه خونی، طبیعی و بدون واسطه میان دو نفر مانند پدر و فرزند، مادر و فرزند و خواهر و برادر.
دادگاه صالح اثبات نسب
اثبات نسب از دعاوی خانوادگی بوده و دادگاه صالح اثبات نسب، دادگاه خانواده می باشد. در دادگاه خانواده مدارک ارائه شده برای اثبات نسب بررسی و رای نهایی صادر می شود. اثبات نسب مادر از اثبات نسب از جانب پدر روند ساده تر و کوتاه تری دارد، چراکه دوران بارداری و زایمان مدارک معتبر و شواهدی خواهد داشت که نمی توان آن ها را انکار کرد.
اثبات نسب پدر به دلیل آزادی مردان در ازدواج موقت ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود و روند دادگاه را به تاخیر بیندازد. وظیفه وکیل خانواده در اثبات نسب در چنین شرایطی درخواست آزمایشات پیشرفته (آزمایش اثبات نسب) و تهیه مدارک و دلایل مورد تایید دادگاه مبنی بر اثبات فرزندی یا همان اثبات نسب می باشد. لازم به ذکر است آزمایش اثبات نسب هزینه های گزافی دارد و الزاما با ارائه نامه از دادگاه انجام خواهد شد.
استشهادیه اثبات نسب
هر شخص برای ادعای خود، باید شواهد، مدارک و دلایلی به دادگاه صالح ارائه دهد. در مورد اثبات نسب نیز، شخص مدعی باید مدارک خود را برای بررسی به دادگاه صالح اثبات نسب یا همان دادگاه خانواده تحویل دهد. یکی از مهم ترین مدارک برای اثبات نسب، شهادت شاهدین است. استشهادیه اثبات نسب یک نامه کتبی است که شهادت شاهدین را مبنی بر وجود رابطه خویشاوندی در بر دارد.
لازم به ذکر است استشهادیه اثبات نسب باید شهادت افرادی را شامل شود که با فرد مدعی رابطه خویشاوندی، همسایگی، دوستانه و یا کارمندی داشته باشند.
رای اثبات نسب در دادگاه
بر اساس مدارک، شواهد و دلایلی که برای اثبات نسب به دادگاه صالح ارائه می شود و با بررسی دفاعیه های وکیل خانواده مربوط به پرونده و اظهارات مدعی، رای اثبات نسب در دادگاه در شرایط زوجیت پدر و مادر و در شرایط انحلال رابطه زن و شوهری به شرح زیر وخواهد بود:
رای اثبات نسب در زمان زوجیت
اگر از زمان ازدواج تا تاریخ تولد فرزند، کمتر از شش ماه و بیشتر از ده ماه نگذشته باشد، نسب پدر و مادری صحیح تشخیص داده می شود و فرزند متعلق به شوهر است، مگر اینکه آزمایش اثبات نسب خلاف آن را ثابت کند
رای اثبات نسب بعد از انحلال رابطه زن و شوهر
بر اساس قانون، چنانچه از زمان جدایی تا تولد فرزند بیشتر از ده ماه نگذشته باشد، فرزند متعلق به شوهر است. اما درصورتی که بعد از جدایی مادر مجددا ازدواج کند و فرزندی به دنیا بیاورد، اگر از جدایی اول 10 ماه گذشته و ازدواج دوم به شش ماه رسیده باشد، فرزند متعلق به همسر دوم مادر است مگر اینکه با آزمایش اثبات نسب خلاف آن ثابت شود.