لیست بهترین وکلای تغییر سن، تغییر تاریخ تولد در شناسنامه ایران سال 1403، لیست 13 وکیل برتر به همراه شماره تماس و آدرس دفتر وکالت
افرادی که قصد تغییر نام خانوادگی خود را دارند، هم خود باید دارای شرایطی باشند و هم نام خانوادگی که قصد تغییر آن را دارند . اولین نکته کلی مهم درباره شرایط تغییر نام خانوادگی این است که اصل بر ثابت بودن نام خانوادگی اشخاص در شناسنامه است و طبق ماده 997 قانون مدنی هر کس باید دارای نام خانوادگی باشد و برطبق ماده 40 قانون ثبت احوال کشور تغییر نام خانوادگی با تصویب سازمان ثبت احوال می باشد .
در ماده 8 قانون ثبت احوال بیان شده است که : " اسناد ولادت و مرگ و شناسنامه و برگ ولادت و گواهی ولادت و اعلامیهها و اطلاعیهها و دفاتر ثبت کل وقایع و نام خانوادگی از اسنادرسمی است و تا زمانی که به موجب تصمیم هیأت حل اختلاف یا رأی دادگاه بر حسب مورد تصحیح یا باطل نشده به قوت خود باقی میباشد . "
افرادی که قصد تغییر نام خانوادگی خود را دارند باید دارای شرایط ذیل باشند:
• اشخاص ۱۸ سال به بالا.
• اشخاص کمتر از ۱۸ سال که دارای حکم رشد باشند.
• پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه خود جهت فرزندان کمتر از ۱۸ سال در صورتیکه نام خانوادگی پدر تغییر کرده باشد.
• قیم یا وصی برای اطفال تحت سرپرستی خود با ارائه مدارک مستند که سمت او احراز شده باشد.
آیا همه افراد مجاز به تغییر نام خانوادگی خود هستند؟
نام و نام خانوادگی جزء وضعیت مدنی اشخاص است و باید دوام داشته باشد. مطابق قانون، شناسنامه سند هویتی افراد است و هر گونه اعمال تغییر در آن بدون طی کردن روند قانونی، مجاز نمیباشد. با این حال قانون اجازه میدهد هر فردی که از نام یا نام خانوادگی خود رضایت ندارد، با مراجعه به مرجع ذیصلاح، نسبت به تغییر آن اقدام نماید و از آن جا که این فرصت تنها یکبار به افراد داده میشود، توصیه میگردد در انتخاب نام خانوادگی جدید، بسیار دقت شود.
برای تغییر نام خانوادگی کدام مرجع ذیصلاح است؟
تا چند سال قبل، افراد برای تغییر نام خانوادگی باید به دادگاه مراجعه میکردند. اما اخیراً دیوان عدالت اداری، اداره ثبت احوال را مسئول این امر نموده و این فرآیند به کمک وکیل ثبت احوال تا حد زیادی تسهیل شدهاست.
آیا میتوان هر نام خانوادگی را برای جایگزینی انتخاب نمود؟
در مورد انتخاب نام خانوادگی باید حقّ تقدم رعایت شود. برای روشن شدن قضیه، فرض کنید شما تصمیم به تغییر نام خانوادگی خود دارید؛ هنگام مراجعه به اداره ثبت احوال، متوجه میشوید نام خانوادگی انتخابی شما قبلاً برای فرد دیگری در دفاتر مخصوص نام خانوادگی ثبت شدهاست. در این صورت اگر بتوانید رضایت فردی که حقّ تقدم دارد به دست آورید و یا اینکه در صورت فوت او، رضایت تمام وراث را کسب کنید، ثبت احوال با درخواست شما موافقت مینماید. در مورد انتخاب نام خانوادگی زوج برای زوجه، رعایت حقّ تقدم لازم نیست.
مراحل لازم برای تغییر نام خانوادگی
برای ایجاد تغییر در نام یا نام خانوادگی، از زمان تقدیم درخواست به اداره ثبت تا صدور شناسنامه جدید، مراحل زیر باید گام به گام طی شود:
• رجوع به اداره ثبت احوال
• ارایه مدارک لازم به همراه درخواست مورد نظر
• بررسی اصالت و صحت اسناد توسط کارشناسان اداره ثبت
• بررسی درخواست متقاضی بر طبق قانون
• صدور شناسنامه جدید در صورت پذیرش تقاضا.
شناسه : 1547