شناسه : 1614
تسهیلات بانکی در قالب مشارکت مدنی
قرارداد مشارکت مدنی چیست؟
نمونه قرارداد مشارکت مدنی بین دو نفر قراردادی است که از طریق آن اشخاص حقیقی یا حقوقی سرمایه (مادی یا معنوی) خود را به صورت سهم الشرکه نقدی یا غیر نقدی تقویم کرده و به صورت مشاع و برای انجام کار معین در زمینه فعالیت های تولیدی، بازرگانی و خدماتی برای مدت محدود و به قصد انتفاع به کار میگیرند.
تسهیلات بانکی در قالب مشارکت مدنی
قرارداد مشارکت مدنی چیست؟
نمونه قرارداد مشارکت مدنی بین دو نفر قراردادی است که از طریق آن اشخاص حقیقی یا حقوقی سرمایه (مادی یا معنوی) خود را به صورت سهم الشرکه نقدی یا غیر نقدی تقویم کرده و به صورت مشاع و برای انجام کار معین در زمینه فعالیت های تولیدی، بازرگانی و خدماتی برای مدت محدود و به قصد انتفاع به کار میگیرند.
انواع قراردادهای مشارکت مدنی و کاربردهای آن چیست؟
اگر بخواهیم به طور کلی موارد استفاده از قرارداد مشارکت مدنی را نام ببریم، به این صورت است: صادرات کالا، خدمات، تولید و فروش محصول، واردات کالا به قصد فروش، بازرگانی داخلی، احداث مسکن انفرادی و انبوه سازی و واردات ماشین آلات، مواد اولیه و ابزار کار.
اما معروف ترین شکل قراردادهای مشارکت مدنی در سه شکل قرارداد مشارکت در ساخت، مشارکت مدنی با بانک و مشارکت مدنی خصوصی است.
قرارداد مشارکت مدنی با بانک
یکی از رایجترین قرارداد مشارکت مدنی، عقد قرارداد با بانک است. این قرارداد زمانی بسته میشود که فرد میخواهد سرمایهگذاری انجام دهد و به تبع آن با دریافت سرمایه از بانک، بانکی را نیز در سرمایهگذاری خود شریک کند.
ر این حال بانک از فرد اطلاعات هویتی، موضوع مشارکت، میزان سرمایه مورد نیاز، حداکثر مدت مشارکت، پیشبینی خرید، هزینه و فروش، سهم سود پیشنهادی متقاضی و وثیقههایی برای ضمانت حسن انجام کار را درخواست میکند. سپس بانک با بررسی کامل شرایط اگر این قرارداد به سود او باشد اقدام به مشارکت و عقد قرارداد با فرد مورد نظر میکند.
در پایان هر سال مالی، سود حاصل از شراکت توسط بانک و شریک تقسیم میشود، البته این تقسیم متناسب با سرمایه هر دو طرف انجام میشود. بانک یا سایر موسسات مالی میتوانند تا ۸۰ درصد کل سرمایه را در یک قرارداد در اختیار بگیرند.
در سند مشارکت مدنی با بانک باید قید شود که قرارداد پس از یک سال خاتمه و در پایان آن تسویه شود. در مواردی که قرارداد مشارکت مدنی برای امور تولیدی، کشاورزی، صنعتی، معدنی و احداث مسکن باشد مدت عقد مشارکت مدنی میتواند تا سه سال طول بکشد.
انواع تسهیلات بانکی در قالب مشارکت مدنی که توسط بانکها ارائه میشود شامل تسهیلات مشارکت مدنی بازرگانی، خدماتی، صادراتی و مسکن است.
شرایط و ضوابط کلی برای عقد قرارداد مشارکت مدنی شامل موارد زیر است:
• اعطای تسهیلات منوط به بررسی کارشناسی و تایید او دارد.
• در این نوع قرارداد مشارکت مدنی، حداکثر مشارکت بانک در قرارداد ۸۰ درصد است و بقیه آن توسط شخص تامین میشود.
• مدت قرارداد مشارکت مدنی باید توسط بانک تعیین و در سند مشارکت مدنی نیز باید آورده شود.
• نرخ سود مورد نظر بانک با توجه به قوانین جاری آن مشخص میشود.
• اگر در صورتی خواستار تغییر در شرایط قرارداد مشارکت بانکی بودید باید ابتدا بانک آن را بررسی و سپس تایید کند.
وثایق مورد نیاز در عقد قرارداد مشارکت مدنی با بانک میتواند به سه صورت ۱) سفته ۲) ملک ۳) ضامن یا ضامنین معتبر باشد. اگر وثیقه سفته باشد باید به اندازه کل قرارداد با بانک سفته تهیه شود. در صورتی که وثیقه ملک باشد باید به اندازه سهم بانک و سود حاصل از شراکت در رهن بانک قرار داشته باشد و در غیر این صورت اگر وثیقه شما ضامن یا ضامنین معتبر است باید مدارک آنها را به بانک تحویل دهید.
مبنای حقوقی قرارداد مشارکت مدنی کدام قانون است؟
بعد از قرارداد مشارکت مدنی، شرکتهای مدنی تشکیل خواهند شد. از ماده ۵۷۱ قانون مدنی به بعد به شرکتها پرداخته شده است. در این ماده شرکتها به دو دسته مدنی و تجاری تقسیم میشوند. در این قانون بیان شده است که شرکت های تجاری از قانون تجارت تبعیت میکنند و دارای شخصیت حقوقی هستند.
همچنین شرکتهای مدنی از قانون مدنی تبعیت میکنند و شخصیت حقوقی نخواهند داشت. اموال این شرکتها میتواند اموال منقول و یا غیر منقول باشد. تشکیل شرکتهای مدنی از طریق قرارداد مشارکت مدنی بوده و میتواند موضوعات مختلفی به همراه داشته باشد. توصیه می شود در همه این مراحل از یک وکیل تجاری و یک وکیل بانکی با تجربه کمک گرفت.