شناسه : 1617
وکیل ثبتی کیست؟
وکیل ثبتی شخصی است که آشنایی نسبی با قوانین و آیین نامههای ثبتی و حقوقی داشته باشد. چنین وکیلی میتواند به صورت رسمی در دفتر اسناد رسمی توسط موکل انتخاب شود. به این صورت که با مراجعه به دفتر خانه اسناد رسمی، موکل شخصی را به عنوان وکیل رسمی، در انجام امورات ثبتی انتخاب کند.
نوع دیگر وکیل ثبتی این است که شخص موکل، به یکی از وکلای دادگستری که دارای پروانه وکالت است، صرفا در انجام امور ثبتی جهت مراجعه به ادارات ثبت و دفاتر اسناد رسمی و حل و فصل مشکلات به شکل قانونی، وکالت دهد.
وکیل ثبتی وکیلی است که به واسطه تسلطی که بر قوانین ثبتی دارد، پرونده و دعوای ثبتی موکل خود را پیگیری میکند و از تضییع حقوق او جلوگیری میکند.
سند رسمی سندی است که در دفتر اسناد رسمی ثبت میشود. چنین سندی دارای اعتبار و لازم الاجرا است. سند رسمی نسبت به طرفین و اشخاص ثالث دارای اعتبار است و اگر کسی اعتراضی به آن دارد میتواند ادعای جعل کند. وکیل ثبتی موظف است که اختلالات ثبتی و امور اجرائیات در وصول مطالباتی مانند مهریه و چک را پیگیری کند.
وظایف وکیل ثبتی
بعد از اینکه دانستیم وکیل ثبتی کیست لازم است که بدانیم اصلا وکیل ثبتی چه کاری انجام می دهد؟
وکیل ثبتی باید در وهله اول درباره موضوعی که به او مراجعه می کنید توانایی مشاوره و راهنمایی شما را داشته باشد.
وکیل ثبتی خوب، باید بعد از قبول وکالت شما اموری که مربوط به پرونده شماست و رسیدگی های لازم را انجام دهد، از این رو یک وکیل ثبتی حرفه ای باید منظم باشد تا زمانهای رسیدگی و مواعد قانونی را از یاد نبرد و در موعد مقرر اقدامات لازم را انجام دهد.
رایج ترین اموری که از طرف موکل به وکیل ثبتی محول می شود اغلب درباره ثبت املاک یا تنظیم اسناد ملکی است اما وظایف وکیل ثبتی به همین موارد محدود نمی شود.
برای شناخت اینکه در چه مواردی می توان به وکیل ثبتی مراجعه کرد انواع دعاوی ثبتی را باید بشناسیم.
دعاوی ثبتی چیست؟
نکته مهم در دعاوی ثبتی این است که بسیاری از افراد، دعاوی ملکی را با دعاوی ثبتی اشتباه میگیرند، در صورتی که این دو متفاوت از یک دیگرند.
دعاوی ملکی مربوط به نفس ملک است در حالی که دعاوی ثبتی مربوط به عملیات ثبت سند میباشد. این اشتباه و از جمله ریزه کاریهای قانون ثبت، نیاز به وکیل با تجربه دعاوی ثبتی را بیش از پیش پررنگ میسازد. لازم به ذکر است که مرجع قانونی حل و فصل دعاوی ثبتی، محاکم عمومی هر شهرستان است.
انواع دعاوی ثبتی
دعاوی ثبت املاک
دعاوی ثبت اسناد
دعاوی مربوط به اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا
دعاوی ثبت املاک:
● اعتراض به ثبت ملک
● اعتراض به اصل درخواست ثبت ملک
● اعتراض به حقوق ارتفاقی ملک
● دعاوی ابطال سند رسمی ملک یا قرارداد رسمی ثبتی از حیث مجهول بودن سند و یا این که اسناد رسمی بر خلاف قوانین موضوعه و یا خارج از حدود و اختیارات کارمندان اداره ثبت تنظیم شده است
● ابطال سند مالکیت معامله معارض و غیره است.
دعاوی ثبت اسناد:
● اعتراض به ثبت سند
● الزام به ثبت ولادت
● اصلاح شناسنامه
● تغییر نام
● الزام به صدور شناسنامه
● تغییر سن
● حذف نام همسر سابق از شناسنامه
● درخواست صدور سند مالکیت
● اعتراض به ثبت علائم تجاری یا اختراع
● رفع ممنوع الخروجی
● اعتراض به تصمیم واحد ثبتی
● تقسیم و فروش اموال مشاع
● الزام به تفکیک
● افراز
● اصلاح سند
دعاوی مربوط به اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا:
● دعاوی اجرای ثبت
● توقیف عملیات اجرایی و یا ابطال آن